Heidestein en Bornia wandelen: Zeist en Utrechtse Heuvelrug

Heidestein en Bornia

Dicht bij Zeist kan je wandelen bij Heidestein en Landgoed Bornia. Samen met Noordhout is dit het grootste aaneengesloten natuurgebied van het Utrechts Landschap. Het natuurgebied is 637 hectare en je vindt er naast bos ook heidevelden en zandverstuivingen.

Bekijk ook onze andere “Op pad in Nederland” blogs.

Parkeren

Er zijn verschillende plekken waar je de auto kan parkeren wanneer je gaat wandelen bij Heidestein en Bornia. Parkeren bij Heidestein kan bij parkeerterrein Groot Heidestein. Parkeren bij Bornia kan aan de westzijde van de Traayweg, ter hoogte van Traay 288.

Parkeerterrein ter hoogte van Traay 288

Wandelroutes

Er zijn twee verschillende wandelroutes die je in dit gebied kunt volgen. Eventueel kan je deze twee routes ook aan elkaar koppelen. Dan heb je een wandeling van 10 km.

avatar Eddie

Tip van Eddie

Het begrazingsgebied is verboden voor honden. Let op: De gemarkeerde routes gaan door het begrazingsgebied. In de rest van het gebied zijn honden welkom (mits aangelijnd). Langs de Prinses Margrietlaan in Zeist mogen honden wel loslopen.

Heidestein

Deze wandeling (de rode route) is 4,5 km lang.

heidestein en bornia
Bosvijver Heidestein
heidestein en bornia

Bornia:

De Bornia wandeling (de blauwe route) is 5,5 km lang.

NS-wandeling Heidestein en Bornia

Loop je de NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug van station Driebergen-Zeist naar Maarn? Dan kom je ook door landgoed Heidestein, Bornia, door Austerlitz en de oude Postweg.

Kinderroutes

Naast deze twee wandelroutes zijn er ook kinderroutes die je kunt volgen op landgoed Heidestein.

Bomenroute: 1,5 km

Tijdens deze route loop je langs allemaal verschillende soorten bomen. Op de paaltjes staat precies welke boom je waar ziet. Op de website van het Utrechts Landschap vind je meer informatie over de bomen en extra informatie over de route.

Schapenroute: 1,2 km

Deze route kan je lopen vanaf de ingang van de Schaapskooi Heidestein. Je volgt de koppen van de schapen, die wijzen de weg. Elke drie maanden heeft de route weer een ander thema. Vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer 10 minuten naar de Schaapskooi. Honden zijn op deze route niet toegestaan.

Het beestenbos: 100 m

Deze route loopt vanaf de Schaapskooi. Je komt op de route langs 17 verschillende beesten die op het landgoed leven. Over deze dieren leer je meer tijdens het lopen van de route en het lezen van de informatieborden.

Mountainbiken

Mountainbiken kan op de mountainbikeroute Zeisterbos. Dit is een technische route over voornamelijk singletracks met veel bochten en korte pittige klimmetjes van 16,8 km. Je kan de GPS-track downloaden of de houten palen met het internationale MTB-teken volgen. Je fietst een stukje over een gedeeld stuk waar ook de MTB route Austerlitz overheen gaat. Volg de rode bordjes voor de mountainbike route Zeist. Eventueel kan je de route combineren met de MTB route Austerlitz en Leersum. Om de route te mogen fietsen moet je in het bezit zijn van een MTB-vignet. Er zijn 5 verschillende plekken waarvandaan je kan vertrekken.

mountainbikeroute zeist
mountainbikeroute zeist
Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie