IJsland en zijn vier prachtige nationale parken

Nationale parken in IJsland op een rij

IJsland telt op het moment 3 nationale parken. Binnenkort komt daar een nieuw park bij genaamd þjóðgarð á Vestfjörðum, oftewel Nationaal Park in de Westfjorden. Het voorstel is al ingediend door het Milieuagentschap. IJsland is een prachrtig land met enorm mooie nationale parken, vol met ongerepte natuur in een divers landschap. Van de grootste gletsjer van Europa tot op een na grootste nationale park van Europa. Het nieuwe nationale park op IJsland gaat bestaan uit meerdere huidige natuurreservaten. Hiernaast telt IJsland nog drie prachtige grote national parks. Dit zijn:  Vatnajökull, Snæfellsjökull en Þingvellir. In dit artikel lees en zie je meer over de parken met de sprookjesachtige -onuitspreekbare – namen.

Nationaal park Vatnajökull

Officiële website: https://www.vatnajokulsthjodgardur.is/en

Dit park wordt in het IJslands ook wel Vatnajökulsþjóðgarður genoemd. Dit kan je in het Nederlands vertalen als Nationaal park Vatnajökull. Het park is in 2008 ontstaan door twee oude nationale parken (Skaftafell en Jökulsárgljúfur) samen te voegen. Dit park beslaat 14% van de totale oppervlakte van IJsland. Belangrijkste punten zijn de Vatnajökull gletsjer, vulkanen Askja , Kverkfjöll en Snæfell. In het Noorden van het park kom je een vulkaan met platte bovenkant tegen, de zeer imposante Herðubreið. Je komt in het nationale park prachtige landschappen tegen, zoals gletsjers, gletsjerrivieren, vulkanen, kliffen, uitgestrekte bergketens, bergkammen, ijsgebieden, oases, zwart zand en nog veel meer. Tijdens een ontdekkingstocht door het uitgestrekte park kun je ook nog eens rendieren en rietganzen tegenkomen. Een absolute aanrader.

Vatnajökull

Bezoeken en outdoor mogelijkheden

Je kan het park bezoeken onder begeleiding van een ranger, die – afhankelijk van het seizoen – mooie educatieve wandelingen organiseren. Verder kun je het park ook zelf ontdekken of een tour boeken om bijvoorbeeld de gletsjer te bekijken. Voor de outdoorliefhebber worden er enorm veel activiteiten georganiseerd. Van het hiken op de grootste Europese gletsjer, het bezoeken van ijsgrotten tot varen over de vele rivieren.

Waar ligt het park?

Hieronder zie je een overzicht van waar Nationaal park Vatnajökull zich bevindt. Het gaat hier wel om 14% van de oppervlakte van het eiland, vandaar dat het een enorm uitgestrekt gebied is.

Wist je dat: Dit park is bijna 14000 vierkante kilometer groot. Het behoort qua oppervlakte tot een van de grootste nationale parken van Europa! Alleen Ygyd Va in Rusland is groter.

Nationaal park Snæfellsjökull

Officiële website: https://www.ust.is/english/?

In het IJslands wordt gesproken van Þjóðgarðurinn Snæfellsjökull. De naam van dit park valt eenvoudig te verklaren. Het belangrijkste punt in het park is de IJslandse stratovulkaan Snæfell. Deze is bedekt met een gletsjer. Dit wordt in het IJslands Jökull genoemd. De naamgevers van het park hebben in 2001 deze woorden aan elkaar geplakt toen het tot een officieel nationaal park werd benoemd. Dit nationale park kun je eenvoudig bezoeken. Het ligt namelijk slechts op iets meer dan 100 kilometer van de hoofdstad, waar je doorgaans aankomt met het vliegtuig.

Snæfellsjökull

Bezoeken en outdoormogelijkheden

Je kan het park op veel manieren bezoeken. Zo kun je een tour boeken vanuit Reykjavik, maar ook gewoon zelf met de auto het park verkennen. Je mag in dit gebied zelfs wildkamperen, al moet je je wel aan een aantal regels houden (die je hier kan zien). De laatste keer dat de vulkaan in Snæfellsjökull is uitgebarsten is alweer meer dan 800 jaar geleden. Je kan hier ook veel hikes volgen, met een gids gletsjers beklimmen, skiën en lavagrotten bezoeken. Voor elke outdoorliefhebber is er wel iets te vinden!

Hoe kom je er?

Op de onderstaande kaart zie je dat het park dichtbij de hoofdstad van IJsland ligt. Vanuit de hoofdstad kom je er dus erg eenvoudig!

Leuk om te weten: Volgens hele oude vertellingen klom een figuur dat veel weg had van een trol de vulkaan voor het eerst. Hij werd Barður genoemd. Volgens de vertellingen kun je zijn geest nog steeds waarnemen als je in de buurt van de vulkaan bent.

Nationaal park Þingvellir

Officiële website: https://www.thingvellir.is/en

In IJsland heet dit park voluit: Þjóðgarðurinn á Þingvöllu. Het bevindt zich in het Zuidwesten van IJSland, op iets meer dan 35 kilometer van de hoofdstad. In dit park was vvan 930 CE tot 1798 het parlement gevestigd. Vroeger was het meer een verzamelplek waar vetes werden uitgevochten en waar meerdere belangrijke bijeenkomsten waren. In 1881 is het parlement verhuist naar Reykjavik, waar het nog steeds huist. Het park is tegenwoordig een van de meest bekende en populaire bestemmingen voor toeristen in het land.

Outdooractiviteiten in Þingvellir

In het park kun je een legio aan activiteiten ondernemen. Zo is het zelfs mogelijk om te vissen en duiken. Daarnaast zijn er enorm veel gave wandelingen uitgezet en worden er ook wandelingen gratis georganiseerd door gidsen. Een bezoekje aan de Gouden Cirkel, de Lagoon en een heuze Game of Thrones tour maken een bezoek helemaal compleet.  Dit park is dan ook onderdeel van de gouden circle of gouden route in Zuid-Ijsland (Nationaal Park Thingvellir, de waterval Gullfoss en de geiser Geysir.). Veel tours combineren deze bezienswaardigheden dan ook. Je kan ze ook zelf bezoeken met een (huur)auto. Liefhebbers van geschiedenis kunnen hier veel plekken bezoeken waar je meer kan leren over het land.

Þingvellir

Leuk om te weten: IJslandse schilders Johannes Sveinsson Kjarval en Ásgrímur Jónsson hebben meerdere plekken op het park vereeuwigd.

Waar ligt het park?

Het park Þingvellir, soms ook wel Thingvellir genoemd, ligt in de buurt van de hoofdstad:

Het vierde park

In de meeste reisgidsen en op veel informatiewebsites wordt gesproken over IJsland en zijn drie nationale parken. Als het echter aan het milieuagentschap ligt worden dit er vier. Er ligt een voorstel op tafel om een nieuw nationaal park te benoemen. Deze moet de naam Þjóðgarður á Vestfjörðum gaan krijgen. In het Nederlands: Nationaal park in de Westfjorden. Het moet meerdere natuurreservaten met elkaar gaan verbinden. Op het moment van schrijven bestaat het park nog niet officieel. Wie weet binnenkort! Het staat je natuurlijk niet in de weg om de natuurreservaten in dit gebied alvast te bezoeken. Dit zijn o.a. het natuurreservaat Dynjandi en het natuurreservaat in Vatnsfjörður.

Meer informatie? Wil je IJsland bezoeken, dan moet je zeker een bezoek wagen aan minimaal één nationaal park. Het liefst bezoek je de parken natuurlijk allemaal! Bekijk per park de officiële website voor de laatste informatie. Hier bekijk je ook de waarschuwingen die op dat moment gelden.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie