Nationaal park Ånderdalen in Noorwegen

Nationaal-park-Anderdalen-bezoeken-camping

Het nationaal park Ånderdalen ligt op het eiland Senja in Noorwegen. Dit eiland is het op twee na grootste eiland van Noorwegen. Het is geen populair eiland bij toeristen. Eigenlijk best gek want Ånderdalen is een van de mooiste nationale parken ter wereld. Je komt er prachtige natuur tegen: fjorden tot prachtige bossen. Ook is er een enorme diversiteit aan planten en dieren. In het water kom je de trekzalm en forel tegen. Op het land spot je tientallen bijzondere vogelsoorten. In het nationale park Ånderdalen komen meer dan 90 vogelsoorten voor, waardoor het voor vogelspotters een walhalla is. Het park bereiken is wat avontuurlijker. Ook zijn er in het park geen echte mogelijkheden om te overnachten. Men overnacht in een gemeenschappelijke trekkershut, gaat wildkamperen of overnacht op de camping naast het bijzondere park.

Waar ligt dit nationale park?

Het nationale park ligt in het Zuidwesten van het eiland Senja. Dit eiland ligt in het noorden van Noorwegen. Het park werd op 6 februari 1970 uitgeroepen tot beschermd gebied danzkij een koninklijk besluit. In 1975 werd het nationale park zelfs uitgebreid. In totaal is Ånderdalen bijna 125.000 ha groot.

Het landschap in de Ånderdalen

In het nationale park kom je een enorm divers landschap tegen. Van fjorden tot dennenbossen. Het park zelf heeft de naam dalen op het eind, omdat het vernoemd is naar de vallei die vanuit het oosten naar binnen snijdt. Sinds de uitbreiding van het park grenzen de Ånderdalen aan de zee. Iets wat niet vaak voorkomt in Noorwegen bij dit soort nationale parken. Het park kent een kustklimaat met milde winters en vrij koele zomers. Er valt veel neerslag. Dit zie je ook terug in de natuur.

Leuk om te weten: In dit nationale park kwam en er voor 1940 geen elanden voor. Tegenwoordig heeft het een permanente populatie elanden.

Winterlandschap in Ånderdalen

Vogelspotten

Bij vogelspotters is het nationale park erg geliefd. Er komen meer dan 90 vogelsoorten voor op het eiland. Een aantal van deze vogels zijn: grauwe gans, wulp, bonte strandloper, kraanvogel pestvogel en de groene specht.

Naam onbekend: Niemand weet precies waar het woord Ånder vandaan komt. Het laatste stuk komt van het woord dal, wat vallei of dal betekent in het Nederlands. In het park heb je ook de rivier Anderelva en een meer genaamd Andervatnet.

Andere dieren

Wie wil gaan wandelen in het park kan veel soorten dieren tegenkomen. Hierbij kun je denken aan de vos, eland, otter, hermelijn en haas. In het water kom je de merel, forel, char en pijlstaartrog tegen. In Noord-Noorwegen zelf (dus niet in het park) kun je ook nog walvissen spotten.

Het Noorderlicht bekijken in Anderdalen ❤️

Het park bezoeken

Het nationale park Ånderdalen ontdekken? Dat kan zeker! Je kan vanaf het doprje Finnsnes de bus nemen naar Stronglandseidet. De meeste mensen gaan echter met eigen vervoer naar het park toe. Het beste kun je starten vanaf een van de campings in de buurt van het park, bijvoorbeeld camping Storfjord en camping Tranøybotn. Hier is veel informatie beschikbaar over de opties om het nationale park te bezoeken.  Je kan vanaf daar ook een toeristische wandeling maken. Veel mensen kiezen er voor om op eigen houtje (dus eigen verantwoordelijkheid) het park te bezoeken. Lees jezelf van tevoren wel goed in en bereid je goed voor!


avatar Eddie

Tip van Eddie

Lees meer over Eddie

In het park Ånderdalen zijn honden toegestaan mits aangelijnd. In het broedseizoen gelden er andere regels. Overleg dit met de plaatselijke autoriteiten.


Vragen en antwoorden

ie het park wil gaan bezoeken zal vast met een hoop vragen zitten. Hieronder proberen wij er een aantal te beantwoorden:

Mag je hier met een drone vliegen?

Er is geen officiële regel waar staat dat het niet mag. Het wordt wel gewaardeerd om het met de locale autoriteiten te overleggen. Er komt veel wild voor in het park. De autoriteiten willen liever niet dat deze door drones worden gestoord. Zij kunnen je begeleiden naar een stuk van het park waar je wel kan vliegen.

Wanneer zijn er georganiseerde reizen?

In de periode van 1 augustus tot en met 28 februari zijn er regelmatig georganiseerde reizen en wandelingen door dit gebied. In de periode van 1 maart tot en met 31 juli zijn deze echter niet altijd toegestaan Het is dan broedseizoen. Je mag dan alleen met een speciale ontheffing het park in. Vandaar dat er minder wandelingen en reien in Ånderdalen worden georganiseerd.

Mag je paardrijden in de Ånderdalen?

Nee. Dit mag niet.

Mag je met de sneeuwscooter door het park heen?

Nee. Grote delen van het park zijn beschermd natuurgebied. Hier mag je niet met gemotoriseerde voertuigen rijden. Soms kun je met een ontheffing toestemming krijgen. Er zijn wel gebieden waar je wel met de auto kan komen. In alle gevallen is het handig om even te overleggen met de lokale autoriteiten.

Waar overnachten?

In de buurt van het park zijn een aantal hotels en campings. In het park Ånderdalen zelf overnachten de meeste mensen in de cabins (iets ten noorden van het park) onderweg bij meerdaagse tochten. Veel mensen maken gebruik van de camping Camp Tranoybotn. Sommige mensen wagen zich ook aan wildkamperen. Wees goed op de hoogte van de dieren


Categorie: Europa reizen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...