Home » Kamperen: Oranje gasflessen in Spanje. Hoe krijg je er een en hoe aansluiten?

Kamperen: Oranje gasflessen in Spanje. Hoe krijg je er een en hoe aansluiten?

Oranje gasflessen in Spanje

De titel van dit bericht had ook wel “de hel van de oranje gasfles” kunnen heten, maar ik heb uiteindelijk gekozen voor een wat meer vriendelijkere titel.  De oranje Repsol gasflessen kun je in Spanje alleen op contract kopen of – als je geluk hebt – bij een camping, rastro, lokale marktplaats of campingwinkel. Echter uit mijn ervaring blijkt dat je vaak meer geluk hebt via een lokale marktplaats of op contract bij een speciale Repsolwinkel, dan dat je er één kan krijgen bij een camping. Je kan ook nog eens kiezen tussen butaan of propaan. In het Spaans heten deze flessen Bombana Butano y Propano (Gasfles butaan en propaan) en je koopt ze in verschillende soorten en maten.

Waar kun je een oranje gasfles kopen?

Als je aan het kamperen bent in een camper of caravan en je verblijft een lange tijd in Spanje, dan ontkom je er vaak niet aan: De oranje gasfles. Je kan deze gasflessen kopen op de volgende manieren:

  • Bij een officieel Repsol verkooppunt (op contract)
  • Lokale Facebookgroepen
  • Via lokale marktplaats of zelfs via de Nederlandse marktplaats
  • Op een rastro. Dit zijn een soort van vlooienmarkten. Hier kan je regelmatig tussen de 15 en 20 euro een tweedehands oranje gasfles halen.
  • Via een camping

Een goede voorbereiding.. koop een fles in Nederland

Ga je voor langere tijd naar Spanje, om bijvoorbeeld te overwinteren op een camping, dan is het toch écht verstandig om van tevoren al een oranje gasfles in te slaan in Nederland. Er zijn voldoende Facebookgroepen en websites voor tweedehands spullen waar je een Bomana Butano of Propano kan kopen. Vergeet dan niet om meteen de juiste aansluiting te kopen! Deze is namelijk anders dan op een Nederlandse/Europese gasfles.

Een gasfles op contract kopen in Spanje

Hoe raar het ook klinkt, je moet een contract afsluiten om een gasfles op de officiële manier te kopen. Het is vrij eenvoudig om dit te doen, maar de taalbarrière kan roet in het eten gooien. Ook kan de Repsol-winkel vragen om een certificaat van keuring van de installatie in de camper of caravan. Ik heb wel eens gehoord dat er mensen €250 moesten betalen om de installatie te laten keuren door een officiële monteur. Geef daarnaast meteen aan dat je in het land verblijft als toerist. Anders ontstaat er verwarring, omdat je dan een DNI/NIE-nummer (identificatienummer) moet overhandigen, omdat ze wellicht denken dat je in het land in een huis woont (emigratie). Toch gaat het meestal wel goed. Op de website van Repsol kun je alle verkooppunten van gasflessen bekijken.

Butaan, propaan of autogas?

Repsol verkoopt in Spanje zowel butaan (butano), propaan (propano) als autogas voor vrachtauto’s (autogas). De meest gangbare modellen op een rij:

PROPAAN 11 KG.

BUTAAN 12,5 KG.

AUTOGAS 12 KG – VRACHTWAGENS.

PROPAAN 35 KG.

Oranje gasfles op een markt kopen

Heel Spanje gebruikt de oranje gasflessen. Je ziet ze dan ook enorm vaak op diverse marktjes. Hier kan je voor een paar euro een oranje fles kopen, zodat je jouw camper of caravan weer warm kan houden. Vrijwel elke plek waar je ook een camping hebt, heeft ook een rastro. Je kan natuurlijk altijd even informeren bij een camping waar je verblijft of – als je meer van het wildkamperen bent – bij een camping in de buurt. Vaak hebben zij wel een mannetje die je of naar juiste plek kan wijzen of weten ze waar je een rastro hebt waar je een oranje Spaanse gasfles kan kopen zonder contract.

Omwisselen van een fles

Heb je ein-de-lijk een mooie oranje gasfles op de kop getikt dan kun je deze heel eenvoudig omwisselen voor een andere. Dit kan bij vrijwel alle benzinestations van Repsol, maar ook bij bijvoorbeeld BP. Voor het omwisselen van een 11kg propano fles betaal je dan niet meer dan €11-€12.

Aansluiten van de gasfles / regulator / Salida Libre

Om het je allemaal nog makkelijker te maken is de aansluiting ook anders dan een gasfles die je waarschijnlijk gewend bent of die je in een camper of caravan hebt. Het beste kun je deze ook voor je reis kopen, want deze is niet in alle delen van het land goed te verkrijgen. Bij veel grote kampeerwinkels in Spanje kun je deze gewoon kopen (neem een foto van je gasfles en huidige aansluiting mee!). In de meeste grote Nederlandse kampeerwinkels kun je ook de juiste aansluiting kopen. Sommige Spaanse campings hebben deze ook op voorraad.

sale
nv-author-image

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.