PFC’s: erg schadelijk voor het milieu | PFC-vrij label

PFC’s erg schadelijk voor het milieu

PFC’s zijn geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën. Deze worden gebruikt om een stof waterdicht en waterafstotend te maken. Het is natuurlijk erg fijn om een goede regenjas, slaapzak of tent te hebben die goed tegen regen kan. PFC’s helpen hier bij. Toch gebruiken merken deze chemicaliën liever niet. Het is namelijk enorm schadelijk en slecht voor het milieu. In sommige gevallen zelfs kankerverwekkend. Als PFC’s eenmaal in de natuur terecht komen, kunnen deze niet tot nauwelijks worden afgebroken. Outdoormerken zoeken daarom naar milieuvriendelijke en duurzame alternatieven. Veel outdoor liefhebbers kiezen liever voor een product zonder PFC’s, ook al betekent dit dat het product minder waterdicht is.

Wat is PFC?

PFC is een afkorting van Perfluorinated Chemicals. In het Nederlands spreek je van geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën. Dit zijn chemicaliën die een bepaalde stof worden toegevoegd om de waterdichtheid te vergroten. Het versterkt het waterafstotend vermogen van een stof. PFC’s worden veel gebruikt in de outdoorwereld. Je komt het bijvoorbeeld tegen in jassen, slaapzakken en verschillende soorten tenten. Wanneer deze stof in de natuur terecht komt, kan het nauwelijks worden afgebroken. PFC’s zijn erg schadelijk voor de natuur. Vandaar dat veel merken het label PFC-vrij dragen of zoeken naar alternatieven, die niet schadelijk zijn voor het milieu.

Wist je dat: PFC’s komen in veel producten voor, zoals dozen van afhaalpizza’s en kookspullen. Volgens wetenschappelijk onderzoek komen deze chemicaliën ook voor in het drinkwater en bloed van mensen.

Alternatieven

Er zijn diverse alternatieven. In 2021 startte Greenpeace met de ‘Detox My Fashion’ campagne. Hiermee probeert Greenpeace bedrijven in de modeindustrie aan te sporen om geen schadelijke chemicaliën te gebruiken bij het maken van kleding. Je kan er hier meer over lezen. Grote merken als Nike, Puma en Adidas sluiten zich aan bij de beweging. Later volgen ook C&A en Zara. Aan de hand van de Detox My Fashion beweging starten meerdere bedrijven een samenwerking om PFC’s in kleding uit te bannen en een alternatief te zoeken. Verschillende bedrijven ontwikkelen alternatieven voor PFC’s. Zo komt Vaude met een PFC-vrije ECO-finish (bron) en Sierra Designs met DriDown ™ (bron).

Goed om te weten: Producten die met een alternatief zijn behandeld hebben meer onderhoud nodig om waterafstotende en waterdichte capaciteiten te behouden. Lees de gebruiksaanwijzing dus goed!

Voorbeelden van PFC-vrije producten

Hieronder zie je enkele voorbeelden van producten die traditioneel wel gebruik maakten van PFC’s voor het impregneren, maar nu PFC-vrij worden gemaakt.

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie