Lange afstand wandelen: LAW routes in Nederland

lange-afstand-wandelen

In Nederland vind je verschillende LF-fietsroutes. Dit zijn de Langeafstand Fietsroutes. Het bestaande netwerk verandert de komende jaren in een reeks met LF-icoonroutes. Twee bekende fietsroutes zijn de LF Kustroute en de LF Zuiderzeeroute. Naast de Langeafstand Fietsroutes zijn er ook Lange-Afstand-Wandelpaden met de afkorting LAW. Wil je een lange afstand wandelen? Dan kan je deze routes in één keer lopen (met overnachtingen onderweg). Uiteraard kan je er ook voor kiezen om iedere keer een stukje van de route te lopen.

Wat is een LAW, oftewel een Lange-Afstand-Wandelpad?

Een LAW (Lange-Afstand-Wandelpad) is een wandelroute van minimaal 150 kilometer. Deze route kan je lopen als een meerdaagse tocht met overnachtingen. Ook kan je ervoor kiezen om steeds een etappe van de route te lopen. Naast deze wandelroutes heb je in Nederland ook streekpaden. Samen vormen deze wandelpaden een netwerk van 12.000 km aan wandelroutes. Je herkent de LAW’s aan de wit-rode markering.

lange afstand wandelen

Lange afstand wandelen: Een overzicht van de Lange-Afstand-Paden in Nederland

Wil jij één van de LAW’s gaan lopen? Dan is het wel leuk om te weten dat er maar liefst 23 Lange-Afstand-Wadelpaden zijn waar je uit kan kiezen. In iedere provincie kan je wel één of meerdere mooie routes vinden. Sommige routes bestaan uit meerdere delen die als aparte route worden meegeteld. Bekijk ook onze blog over 5 bijzondere lange-afstand-wandelpaden.

Floris V-pad
Friese Woudenpad
Grenslandpad
Groot-Frieslandpad
Grote Rivierenpad
Hertogenpad
Maarten van Rossumpad
Marskramerpad
Nederlands Kustpad (deel 1,2,3)
Noaberpad

Overijssels Havezatenpad
Pelgrimspad (deel 1,2)
Pieterpad (deel 1,2)
Pionierspad
Romeinse Limespad
Trekvogelpad
Waterliniepad
Westerborkpad
Zuiderzeepad

LAW routes: Gidsen kopen en routes downloaden

Van de verschillende LAW’s kan je gidsen aanschaffen. Deze gidsen vind je bijvoorbeeld op Bol.com of in de webwinkel van de Zwerver. Ook kan je ervoor kiezen om de etappes downloaden. Dat kan via de wandelnet website of via de wandelnet app. Tijdens het wandelen kan je ook letten op de herkenbare wit-rode markering.

Internationale LAW-routes voor lange afstand wandelen

Naast de Nederlandse LAW-routes zijn er ook Internationale LAW routes die meerdere landen doorkruisen. De Europese lange-afstand-wandelroutes worden ook wel E-paden genoemd. Er bestaan ook Europese lange afstand fietsroutes. Bekende Europese lange-afstands-wandelroutes waarvan een deel over een LAW-route in Nederland loopt zijn de E-2, E-8, E-9 en de E-11.

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie