Ortlieb bikepacking fietstassen

Ortlieb bikepackingtassen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Er zijn verschillende bekende en onbekendere merken die bikepacking tassen in hun assortiment hebben. Sommige merken – zoals Ortlieb, Vaude en AGU – verkochten eerst alleen de ‘originele’ fietstassen. Deze bestonden uit een stuurtas, twee zijtassen aan de voorzijde van de fiets en twee zijtassen aan de achterzijde van de fiets. Andere merken zijn juist populair geworden sinds veel fietsers overstappen naar of beginnen met bikepacking, zoals Restrap, Evoc en Revelate. In deze blog lees je meer over het merk Ortlieb, de kenmerken van de Ortlieb bikepacking fietstassen en de verschillende soorten Ortlieb bikepacking fietstassen. Ook vind je in deze blog een prijsvergelijker zodat je altijd op de hoogte blijft van de beste aanbiedingen.

Geschiedenis van het merk Ortlieb

Het merk Ortlieb is bedacht door Hartmut Ortlieb. Hij maakte in 1981 de eerste fietstas van rood vrachtwagenzeil. Hierin zouden zijn spullen tijdens een fietsvakantie droog blijven. Dit gebeurde eerder dit jaar namelijk niet met zijn oude fietstassen. De tassen bleven niet onopgemerkt en er kwamen steeds meer mensen die interesse in de tassen toonden. In 1982 werd het bedrijf ORTLIEB opgericht met een assortiment van achter- en voortassen en stuurtassen. Ieder jaar kwamen er nieuwe innovaties. Tegenwoordig zijn de fietstassen nog steeds 100% waterdicht en hebben veel tassen nog steeds de handige rolsluiting. Ook worden de tassen nog steeds gemaakt in het hoofdkantoor in Heilsbronn, Duitsland.

https://www.youtube.com/watch?v=FIaMFPJjfiI

Kenmerken en bijzonderheden van de Ortlieb fietstassen

Een van de meest belangrijke kenmerken van de Ortlieb fietstassen is dat ze 100% waterproof zijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen, sterke verbindingen en sluitingen. Er wordt bij het maken van de producten ook gebruik gemaakt van een speciale hoogfrequente lastechniek in plaats van lijmen of naaien.

Materiaal Ortlieb fietstassen

Bij het maken van de fietstassen wordt er gebruik gemaakt van polyester, nylon- en cordura vezels. Deze worden enkel- of dubbelzijdig gecoat met een thermoplastische kunstofcoating. Leuk weetje: De dubbelzijdige coating geeft die typische dekzeil-look. Het materiaal is PVC vrij. Ook heeft het materiaal een waarde van IP64 en de frametassen IP67.

Verschillende soorten sluitingen

Je vindt fietstassen met verschillende soorten sluitingen. Zo heb je de dekselsluiting, quickseal-schuifsluiting, waterdichte ritssluiting en de rolsluiting. Bij de Ortlieb bikepacking fietstassen wordt er het meest gebruik gemaakt van de rolsluiting behalve bij de frametassen. Het grote voordeel van de rolsluiting is dat je het volume van de tas makkelijk aan kan passen aan de inhoud. Zo heb je alle spullen compact bij elkaar. Ook is er een variant verkrijgbaar met een ventiel, hiermee kan je de inhoud van de tas nog compacter maken.

Ortlieb bikepacking fietstassen kopen

Er zijn meerdere Ortlieb bikepacking fietstassen te koop. Hieronder zullen wij alle bikepacking tassen van het merk bekijken. Onder de soorten tassen vind je een lijst met fietstassen bij verschillende webwinkels. Zo kan je in één blik zien waar je de beste Ortlieb aanbiedingen vindt. Ook vind je een lijst met webwinkels waar de fietstassen te koop zijn.

Webwinkels waar de Ortlieb fietstassen te koop zijn

In de onderstaande webwinkels vind je de verschillende Ortlieb fietstassen.

Cockpit-Pack

Inhoud: 0,8 L | Gewicht: 82 gr

Deze cockpit pack bevestig je aan de bovenbuis, aan de kant van de stuurpen of aan de kant van de zadelpen. In deze tas kan je makkelijk voeding kwijt of kleine waardevolle spullen, zoals een smartphone of een (kleine) camera. Door de lichte kleur aan de binnenkant van de tas kan je in één oogopslag zien waar jouw spullen zich bevinden. Er zit een rits aan de zijkant van de tas.

Frametas Frame-Pack Toptube

Inhoud: 4 l | Gewicht: 170 gr

De top tube frametas is ideaal voor mensen die ook hun bidons op het frame willen kunnen opbergen. Deze frametas is door zijn vorm ook geschikt voor op full suspension mountainbikes. De tas en de rits zijn waterdicht waardoor je met deze frame-pack toptube ook een rivier of beekje zou kunnen oversteken zonder dat je spullen helemaal doorweekt zijn. De tas zit vast aan de bovenste framebuis en aan de zitbuis door middel van stevige klittenbandsluitingen. Deze toptube frametas is ook geschikt voor bevestiging aan een carbon frame.

Frame-Pack frametas M

Inhoud: 4 l | Gewicht: 186 gr

Deze framedriehoek is verkrijgbaar in een zwarte kleur met een oranje rits en in zwart/grijs met een oranje rits. Beide frametassen kunnen een maximaal gewicht van 3 kg dragen. De tassen zijn IP67. 6 wil zeggen dat de inhoud van de tassen beschermd is tegen stof en 7 wil zeggen dat ze beschermd zijn tegen water bij een tijdelijke onderdompeling in het water tot 1 meter. De onderzijde van de tas zou wel een half uur onder water kunnen blijven. Om je spullen droog te houden bij het oversteken van een rivier is het wel belangrijk dat de rits helemaal dicht zit.

Frame-Pack frametas L

Inhoud: 6 l | Gewicht: 232 gr

Deze frametassen hebben een vorm van een driehoek. In de tassen kan je zwaardere spullen kwijt zoals kookspullen, tentstokken, eten etcetera. Bij sommige fietsen zou je misschien nog één bidon kwijt kunnen op je frame. Sommige fietsers kiezen ervoor om een bidon te bevestigen aan de onderste framebuis van de fiets.

Zadeltas Seat-Pack M

Inhoud: 11 l | Gewicht: 345 gr

Deze zadeltas is verkrijgbaar in twee maten waarvan de 11 l zadeltas de kleinste maat is. De zadeltas maak je vast aan de zadelpen met twee stevige klittenbandsluitingen. Aan de achterkant van de tas vind je reflectoren en een zogenaamde daisy chain waar je een achterlicht aan kan bevestigen. Je kan ongeveer 5 kg aan bagage kwijt in de zadeltas. In de tas zit ook een luchtventiel waardoor je jouw spullen nog compacter op kan bergen. Eventueel kan je nog een seat-pack support strap aanschaffen waar je de seat pack nog steviger mee kan bevestigen.

Seat-Pack Zadeltas L

Inhoud: 16,5 l | Gewicht: 456 gr

De Seat Pack L is de grootste zadeltas. Deze zadeltas heeft een rolsluiting. Om de spullen stofvrij op te bergen en te beschermen tegen opspattend water moet je het uiteinde van de tas 3 à 4 keer oprollen. Met deze rolsluiting kan je jouw spullen ook nog eens zeer compact opbergen. Beide zadeltassen zijn geschikt om te bevestigen aan een carbon zadelpen. Aan de bovenzijde van de tas vind je elastieken waar je lichte bagage onder kan bevestigen, denk hierbij aan slippers. Je kan de tas oprollen tot hij een inhoud heeft van zo’n 8 l.

Fork Pack Vorktas

Inhoud: 3,2 l | Gewicht: 275 gr

Nieuw in de collectie met bikepacking fietstassen is de Ortlieb Fork Pack. Deze tas kan je bevestigen aan de voorvork van de fiets. Bij de tas – die de vorm heeft van een drybag – krijg je een adapterplaat. Deze bevestig je aan de voorvork van de fiets. De vorktas kan je makkelijk en snel bevestigen en verwijderen van de adapterplaat.  

Handlebar-pack stuurtas M

Inhoud: 9 l | Gewicht: 375 gr

Deze stuurtassen van Ortlieb sluit je door middel van een rolsluiting. Met een standaard van IP64 blijven jouw spullen stofvrij en zijn ze beschermd tegen opspattend water van alle kanten. Aan de voorkant vind je twee reflectoren waardoor je goed zichtbaar bent in het verkeer. In deze stuurtas kan je lichtere en zachtere spullen opbergen zoals kleding of een slaapzak. Bij de aanschaf van deze stuurtas krijg je ook 9 foam spacers waarmee je de afstand tussen het stuur en de tas kan vergroten.

Handlebar-pack stuurtas L

Inhoud: 15 l | Gewicht: 417 gr

Deze handlebar-pack stuurtas met een inhoud van 15 l is de eerste bikepacking tas die wij hebben aangeschaft. Op Gobikepacking vind je dan ook een review Ortlieb handlebar-pack stuurtas. In de tas kan je veel bagage kwijt. Ook kan je een accessory pack aanschaffen om nog meer ruimte te creëren op de stuurtas! Dit accessory pack bevestig je makkelijk aan de stuurtas. Vanaf beide zijkanten kan je makkelijk bij jouw spullen. Handig om te weten: Je kan de stuurtas ook probleemloos bevestigen aan een carbon stuur.

Meer Ortlieb bikepacking fietstassen

Dit zijn een aantal van de meest belangrijke Ortlieb Bikepacking tassen. Er zijn echter meer bikepacking fietstassen van dit merk. Wij verwachten ook dat de collectie de komende jaren verder uitgebreid zal worden.


Categorie: Bikepacking

Gobikepacking

Gobikepacking is onze Bikepacking-afdeling. Ooit was dit een losse website. Tegenwoordig is het een onderdeel van Outdoornow. Alle artikelen geschreven in deze categorie vallen onder bikepacking. Deze tak van sport is ideaal voor een lichtbepakte korte fietsreis.
Share to...