Riverside Gravelbike GCR SRAM force XPLR AXS: review en advies

iverside Gravelbike GCR SRAM force XPLR AXS review

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ben je op zoek naar een topklasse gravelbike? Dan denk je misschien niet direct aan de winkel Decathlon. Toch verkopen zij tegenwoordig heel veel gave gravelfietsen. De Riverside Gravelbike GCR SRAM Force XPLR AXS / Reynolds ATR 700 is daar het perfecte voorbeeld van. In dit artikel bekijk ik deze fiets uitgebreid en geef ik je uitgebreid advies over de fiets. Ik sluit af met een duidelijke conclusie met daarbij de voordelen en nadelen van de Riverside Gravelbike GCR SRAM Force XPLR AX.

Prijzen Riverside Gravelbike bekijken


Riverside

Gravelbike S en M


Riverside

Gravelbike L en XL

De naam uitgelegd

Toen ik in de winkel van Decathlon was, zag ik een aankondiging van deze gravelbike. Ik moest er even rustig naar kijken, want de producttitel geeft al heel veel (misschien tè veel) informatie. De fiets heet officieel: Riverside GRAVELBIKE GCR SRAM FORCE XPLR AXS / REYNOLDS ATR 700 WIELEN. Hieronder heb ik een goede poging gedaan om alle termen te ontleden van deze fiets.

Het merk Riverside

Riverside is een van de merken van Decathlon, de enorm grote Franse retailer. De Riverside fietsen zijn hybride modellen, wat betekent dat ze ontworpen zijn voor meerdere omgevingen. Ze zijn ideaal voor rijden op zowel verharde wegen als licht off-road terrein. Dit maakt ze tot een uitstekende keuze voor casual fietsers die op zoek zijn naar een veelzijdige fiets voor dagelijks gebruik. Wat de prijs betreft, biedt Riverside uitstekende waarde. De prijzen beginnen al vanaf €200, wat zeer redelijk is gezien de kwaliteit en veelzijdigheid van hun fietsen. De topklasse gravelbikes van Riverside kosten iets meer dan  €4000.

Decathlon riverside Gravelbike review

Gravelbike GCR

Dit is de merk- en modelnaam van de fiets. “Gravelbike” verwijst naar het type fiets, dat is ontworpen voor gravel- en off-road rijden. “GCR” is de specifieke serienaam van deze fietsen. Hoewel het nergens te vinden is, vermoed ik dat het te maken heeft met de woorden Gravel, Carbon en Road, al ben ik daar allesbehalve zeker van!

SRAM force XPLR AXS

Dit stuk gaat over de achterderailleur van de gravelbike.

 • SRAM: Dit is de naam van de fabrikant. SRAM is een Amerikaans bedrijf dat bekend staat om zijn hoogwaardige fietscomponenten.
 • Force XPLR: Dit is de specifieke productlijn van de derailleur. XPLR (spreek uit als ‘explorer’) geeft aan dat het onderdeel is geoptimaliseerd voor gravelritten – ontworpen voor onverharde wegen en ruw terrein.
 • eTap AXS: eTap is het draadloze schakelsysteem. AXS (spreek uit als ‘access’) is de naam van SRAM’s geïntegreerde groep van fietscomponenten die elektronisch kunnen worden bediend en aangepast via een smartphone-app.

Goed om te weten: Voor gravelbikes is de achterderailleur bijzonder belangrijk. Gravelbikes worden gebruikt op onverharde wegen, waar het terrein vaak veel onvoorspelbaarder en uitdagender is dan op geasfalteerde wegen. Je kunt te maken krijgen met steile hellingen, scherpe afdalingen, los grind en modder. Een hoogwaardige achterderailleur, zoals de SRAM Force XPLR eTap AXS, zorgt voor snelle, betrouwbare en nauwkeurige schakelbewegingen, zodat je altijd in de juiste versnelling kunt rijden voor de terreinomstandigheden. Uit eigen ervaring kan ik je met honderd procent zekerheid vertellen dat dit je rit comfortabeler, efficiënter en plezieriger kan maken.

Reynolds ATR 700 wielen

Dit verwijst naar het wielset van de fiets. “Reynolds” is een andere bekende naam in de fietswereld, en ze maken hoogwaardige fietswielen. “ATR” staat voor “All Terrain Road”, wat betekent dat deze wielen zijn ontworpen voor een verscheidenheid aan oppervlakken, inclusief off-road en gravel. “700” verwijst naar de diameter van de wielen in millimeters. Dit is een vrij standaard wielmaat is voor veel racefietsen en gravelbikes.


Riverside

Gravelbike S en M


Riverside

Gravelbike L en XL

Mijn mening en review over de Riverside Gravelbike van Decathlon

Ik heb deze fiets kort mogen aanschouwen (helaas veel te kort), maar heb er wel een klein stukje op kunnen fietsen. Daarnaast heb ik in mijn beoordeling ook het oordeel van twee echte gebruikers van de fiets meegenomen. Vandaar dat ik per onderdeel een algemene sterrenbeoordeling heb gegeven. Dit is een combinatie van drie meningen over de fiets.

Bouw en Constructie ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)

De Riverside GRAVELBIKE GCR SRAM FORCE XPLR AXS / REYNOLDS ATR 700 WIELEN is een uitstekende fiets, zowel voor beginnende als voor ervaren fietsers. De fiets is duurzaam gebouwd met koolstofvezel, wat hem licht en wendbaar maakt. Carbon, ook wel bekend als koolstofvezel, biedt een reeks voordelen voor fietsen als de Riverside GRAVELBIKE GCR. Met zijn lichte gewicht en hoge stijfheid zorgt carbon ervoor dat de fiets zowel snel als efficiënt is, waarbij de kracht van de rijder effectief wordt omgezet in voorwaartse beweging. Ook is het een erg duurzaam materiaal. Iets waar wij erg fan van zijn.

Goed om te weten: De fiets is beschikbaar in de maten S, L, M en XL. De maten S en XL zijn erg populair. Van deze maten is er vaak minder voorraad beschikbaar.

Maten Riverside Gravelbike GCR SRAM force XPLR AXS: review

Aandrijfsysteem ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)

Deze fiets is uitgerust met een SRAM FORCE XPLR AXS aandrijfsysteem. Dit systeem is van hoge kwaliteit en staat bekend om soepele, nauwkeurige versnellingen. Je kan er zonder enige moeite zowel op vlakke wegen als op steile hellingen mee rijden. Ik kan niet anders dan hier de maximale beoordeling aan toekennen.

Achterderailleur ⭐⭐⭐⭐ (4/5)

Een bijzonder kenmerk van deze fiets is de achterderailleur, die zorgt voor vlotte, betrouwbare schakelbewegingen. Natuurlijk een essentieel onderdeel voor op elke gravelfiets! De Riverside gravelfiets van Decathlon is uitgerust met de topklasse versie, die je zelfs met een smartphone kan koppelen.

Een korte toelichting: Ondanks de superieure kwaliteit en high-tech functies van de SRAM Force XPLR eTap AXS achterderailleur, heb ik besloten om het 4 van de 5 sterren te geven. Dit is voornamelijk vanwege de relatieve complexiteit en het feit dat het een beetje overkill kan zijn voor casual gravelrijders. Het neigt wel eerder naar de 5 dan naar de vier, maar omdat dit een combinatie is van meerdere meningen, heb ik voor 4 gekozen.

Banden en Wielen ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)

De fiets is ook uitgerust met REYNOLDS ATR 700 wielen. Deze zijn erg robuust en geschikt voor op uitdagende terreinen. Deze wielen, gecombineerd met de 700c banden, zorgen voor een comfortabele, stabiele rit, zelfs op ongelijkmatige ondergronden. Erg prettig fietsen. Hier hebben alle mensen die ik heb gesproken over de fiets absoluut geen commentaar op.

Riverside Gravelbike GCR SRAM force XPLR AXS review
Eindconclusie Riverside Gravelbike GCR SRAM force XPLR AXS review
iverside Gravelbike GCR SRAM force XPLR AXS review

Naam product: Riverside Gravelbike GCR SRAM force XPLR AXS

Merk: Riverside / Decathlon

 • Totaalscore
5

Samenvatting

Ik vind dit een van de betere gravelbikes die je op dit moment kan kopen. De waarde van deze fiets hangt wel echt af van hoe je van plan bent hem te gebruiken. Voor serieuze fietsers die op zoek zijn naar een hoogwaardige, veelzijdige fiets die zowel off-road als op de weg kan presteren, zou de Riverside GRAVELBIKE GCR een uitstekende keuze kunnen zijn. Echter, voor beginners kan het zijn dat sommige van de geavanceerde functies en componenten van de fiets niet volledig worden benut, en dus kan er een meer kosteneffectieve optie beschikbaar zijn. Heb je het geld er voor liggen? Dan is het een zeer goede aankoop. Een aanrader+

Voordelen

 • Lichtgewicht carbon frame
 • Topklasse SRAM Force XPLR eTap AXS achterderailleur
 • Comfortabele banden en zadel
 • Hoogwaardige Reynolds ATR 700 wielen
 • Decathlon’s reputatie voor kwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding
 • Veelzijdigheid voor zowel off-road als weggebruik
 • Duurzaamheid voor lange levensduur
 • Handige accessoires en montagemogelijkheden
 • GCR-ontwerp voor betere stabiliteit en controle
 • Goede balans tussen prestaties en comfort

Nadelen

 • Aanschafprijs is wel erg flink
 • Voor mensen die niet vaak gaan fietsen wellicht teveel opties en functies

Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij

Hoe goed presteert de SRAM Force XPLR eTap AXS achterderailleur?

De SRAM Force XPLR eTap AXS achterderailleur presteert uitzonderlijk goed, met snelle, soepele en intuïtieve schakeling. Het kan een cassette met maximaal 44 tanden aan, waardoor het een breed scala aan weerstanden biedt voor zowel steile beklimmingen als snelle afdalingen.

Is de Riverside GRAVELBIKE GCR geschikt voor zowel off-road als wegritten?

Ja, deze gravelbike is ontworpen voor zowel off-road als op de weg. Met zijn lichtgewicht carbon frame, comfortabele zadel en banden, en hoogwaardige componenten, biedt de fiets een evenwichtige mix van prestaties en comfort voor verschillende soorten terrein.

Is deze fiets makkelijk te onderhouden

De fiets is relatief eenvoudig te onderhouden, hoewel sommige onderdelen, zoals de geavanceerde SRAM achterderailleur, wat extra kennis en vaardigheden kunnen vereisen.

Hoe duurzaam is het carbon frame van de fiets?

Het carbon frame van de Riverside GRAVELBIKE GCR is zeer duurzaam. Carbon is een lichtgewicht materiaal dat bekend staat om zijn sterkte en stijfheid, waardoor het zeer geschikt is voor de eisen van gravelrijden.

Afbeeldingen: Decathlon.nl, Riverside


Categorie: producten

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...