Roze sprinkhaan spotten in Nederland

roze sprinkhaan

De afgelopen jaren komen er af en toe nieuwsberichten en foto’s voorbij van een roze sprinkhaan. Maar hoe zit dat nou? Is dit een speciale zeldzame soort? Of is er iets anders aan de hand? Wij hebben het mysterie van deze bijzonder gekleurde sprinkhaan voor jou opgelost! Natuurlijk zijn we ook wel benieuwd… Heb jij deze roze sprinkhaan wel eens gespot en/of op de foto kunnen zetten?

Wat is een roze sprinkhaan?

Een roze sprinkhaan is (vaak) geen bijzondere, zeldzame soort sprinkhaan. De kans is groot dat het een “gewone” sprinkhaan is. Bij de roze sprinkhaan lijdt het beestje (vaak) aan een genetische pigmentverstoring. Onder biologen staat deze pigmentverstoring ook wel bekend onder de naam ‘erythrisme’. Erythrisme lijkt op albinisme. In plaats van dat de sprinkhaan wit wordt, wordt hij roze paars-roze of roodachtig van kleur. Deze pigmentverstoring komt heel soms ook voor bij andere dieren zoals bij konijnen, kikkers, slangen en in eierschalen van vogels. Kom je een rood/bruin gekleurde sprinkhaan tegen bij Schin-op-Geul? Dan zou het zomaar een rosse sprinkhaan kunnen zijn!

Een interessant weetje: Er wordt vaak gedacht dat deze roodachtige verkleuring ervoor zou zorgen dat de sprinkhanen op rode planten een grotere kans hebben om te overleven. Echter zou het ook zo kunnen zijn dat ze – door hun opvallende kleur- juist eerder gezien worden door hun natuurlijke vijanden. Dit zou één van de redenen kunnen zijn dat deze roze gekleurde sprinkhanen niet vaak gezien worden.  

Rosse sprinkhaan: Een zeldzame soort

Wanneer je een “vreemd-gekleurde” bruin/rossige sprinkhaan tegenkomt zou het zomaar een Gomphocerippus rufus kunnen zijn. Deze sprinkhaan – die ook wel bekend staat onder de naam Rosse sprinkhaan – is wel een zeldzame soort. In Nederland kan je deze soort tegenkomen tussen Schin-op-Geul en Valkenburg, langs de spoorweg. In België vind je hem in de Voerstreek, de Ardennen en in Vlaams-Brabant. Zo opvallend als de roze sprinkhaan is hij echter niet. Je kan deze soort dus ook pas tegenkomen na een flinke zoektocht.

Veelgestelde vragen over de roze sprinkhaan

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over deze bijzonder gekleurde sprinkhaan.

Wat voor soort sprinkhaan is de roze sprinkhaan?

Vaak is de roze sprinkhaan geen aparte soort sprinkhaan, maar een “gewone” soort die lijdt aan een genetische pigmentverstoring. Hierdoor worden ze roze van kleur in plaats van bijvoorbeeld bruin of groen. Echter kan je ook Rosse sprinkhaan tegenkomen. Dit is wel een zeldzame soort.

Waar vind je de roze sprinkhaan?

Je kan deze bijzonder gekleurde sprinkhaan op verschillende plekken in Nederland vinden. Zo kan je ze (onder andere) tegenkomen op de Veluwe, in Drenthe en in Noord-Brabant. De Rosse sprinkhaan vind je in Nederland in Schin-op-Geul.

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie