Stuurtas voor bikepacking: Soorten, merken en tips

Stuurtas kopen

De stuurtas die je misschien kent van fietsvakanties of van toerfietsen verschillen nogal van de stuurtas voor bikepacking. Deze bikepacking stuurtassen worden ook op een hele andere manier gebruikt. De “traditionele” stuurtas is meer bedoeld voor het opbergen van waardevolle spullen en wat eten voor onderweg met een klickfix sluiting haal je ze makkelijk van de fiets af. Ook kan je hier bijvoorbeeld een kaart in kwijt waar je onderweg makkelijk de route op kan bekijken. In de bikepacking stuurtas kan je (veel) meer spullen kwijt. Echter kan je deze stuurtas vaak minder snel van het stuur af halen en is het niet meer de meest handige plek om waardevolle spullen in op te bergen. Meer over de verschillende fietstassen lees je in de blog bikepacking fietstassen.

Wat is een stuurtas voor bikepacking?

Een stuurtas voor bikepacking is een cilindervormige tas waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van een rolsluiting. Deze tas staat ook bekend onder de naam frontloader of front loader. Je maakt deze tas vast aan het stuur met bandjes. Er zijn ook verschillende producten verkrijgbaar waarmee je de afstand tussen het stuur en de tas kan vergroten. Zo zorg je ervoor dat derailleurkabels en remkabels niet klem komen te zitten.

Verschillende maten stuurtassen voor bikepacking

Er zijn verschillende maten stuurtassen voor bikepacking. Zo heb je kleinere stuurtassen met een inhoud van slechts 1,5 tot 2 l maar ook grotere tassen met een inhoud van maar liefst 15 l. Het voordeel van grotere stuurtassen is dat je – zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van een rolsluiting – er later voor kan kiezen om de tas helemaal te vullen of juist ruimte over te laten. Je wil natuurlijk liever wat extra ruimte over laten dan dat je er tijdens het inpakken achter komt dat je te weinig inpakruimte hebt. Kleine stuurtassen kan je soms ook kwijt op de grotere stuurtassen.

Grote stuurtas voor bikepacking

Een grote stuurtas gebruik je vaak om grotere spullen in te bewaren. Het liefst spullen die je alleen aan het einde van de dag nodig hebt. Hierbij kan je denken aan slaapspullen, kampeerspullen, kookspullen, kleding en ga zo maar door. Probeer er wel voor te zorgen dat je de tas niet te vol stouwt, de kans is dan namelijk groter dat de tas kapot gaat. Ook is het belangrijk om niet te veel zware spullen in de tas te stoppen. Dit zal het stuurgedrag van de fiets namelijk kunnen beïnvloeden. Zware spullen kan je het best bewaren in frametassen. Op de grotere stuurtassen vind je soms elastieken waar je ook een tent onder kwijt kan.

Kleine stuurtas voor bikepacking

De kleine stuurtas voor bikepacking is vaak bedoeld om op een grotere stuurtas te bevestigen. Omdat je makkelijker en sneller bij je spullen kan in een kleine stuurtas, kan je deze stuurtas ook goed gebruiken om waardevolle spullen in op te bergen. Je kan de kleine stuurtas makkelijk van het stuur af halen en meenemen als je even wat boodschappen moet doen of je aan wilt melden bij een camping. De onderstaande Rockbros stuurtas heeft ook een handige draagriem waardoor je hem als tas mee kunt dragen. De manier waarop je de kleine stuurtas het best kan bevestigen hangt af van de stuurtas die je al in huis hebt. Soms zitten hier al extra elastieken of bevestigingsbandjes aan. Zo niet dan kan je zelf handige sluitingen of spanbanden in huis halen.

Budgetvriendelijke stuurtas: Dry bag | Dry sack

Als je op zoek bent naar budgetvriendelijke manieren om te gaan bikepacken kan je eens kijken naar de combinatie van een harnas dat je op het stuur of op de stuurpen kan bevestigen en een dry bag of dry sack.

Op welk stuur past de stuurtas voor bikepacking?

Het stuur dat het meest geschikt is voor een bikepacking stuurtas is een recht stuur. Meestal vind je een recht stuur voornamelijk op mountainbikes. Toch wil dit niet zeggen dat je de stuurtas alleen maar op een mountainbike kwijt kan. Vaak past hij ook gewoon op een racefiets, een toerfiets en een gravelbike. Het kan zijn dat je een kleinere tas nodig hebt bij een racefietsstuur met drop bars, al zijn er ook speciale stuurtassen voor drop bars.

Oplossingen voor beklemming van de remkabels en derailleurkabels

Het kan zo zijn dat de remkabels en derailleurkabels klem komen te zitten bij het bevestigen van de stuurtas. Gelukkig zijn hier verschillende oplossingen voor. Naast de onderstaande oplossingen zijn er vast nog meer oplossingen te bedenken.

Spacerblokjes

Bij veel (duurdere) bikepacking stuurtassen worden er spacerblokjes meegeleverd, zo ook bij de waterproof handlebar-pack van het merk Ortlieb. Dit zijn zachte blokjes die je tussen het stuur en de fietstas kan bevestigen om te voorkomen dat er kabels klem komen te zitten. Ook kan je met deze spacerblokjes de afstand iets vergroten tussen de tas en de handvaten. Zo kan je ook bij een grotere stuurtassen het handvat makkelijk vasthouden zonder dat je handen en vingers klem komen te zitten. Ook bij de stuurpen kan je een extra spacerblokje toevoegen.

Verlenging tussen de tas en het stuur

Het gebruik van een spacerblokje is niet de enige manier om de afstand tussen de tas en het stuur groter te maken. In verschillende webwinkels, waaronder op Aliexpress kan je een speciale mount kopen waarmee je de afstand tussen de tas en het stuur automatisch groter maakt. Ook het designs handlebar harness van het merk Revelate is erg populair. Naast dat dit harnas de tas weg houdt van het stuur en alle kabels, voorkomt het dat de tas tegen het balhoofd zakt en alsnog kabels plet en/of de verf op het balhoofd beschadigt.

Amazon

MHOYI Fietsverlengstuk Houder Voor Stuur Fietsaccessoire Verlenghouder Multifunctionele Aluminium Mountainbike Stuur Extender

Amazon.nl
Prijs gecheckt op 21 september 2023 08:41

Kenmerken

  • Hoogwaardige materialen: gemaakt van duurzame aluminium houders en ultralichte koolstofvezelstangen. De overall is gladder, corrosiebestendig en duurzamer.
  • Doorbraakruimte: de 200 mm stuurverlenging is instelbaar om aan een groot aantal verschillende installatievereisten te voldoen en de bruikbaarheid te verhogen.
  • Afdichtingsontwerp: dubbele rubberen pad. Effectief antislip en schokbestendig, voorkomt wegglijden van de verlenging, geschikt voor verschillende sturen. Klein antislip leer, geschikt voor sturen van 31,8 mm, groot antislip leer, geschikt voor sturen van 25,4 mm.
  • Eenvoudige installatie: standaard cilinderschroeven met binnenzeskant en inbussleutel. Eenvoudig en gemakkelijk te installeren en te demonteren, altijd en overal.
  • Multifunctioneel: 3 kleuren zijn optioneel, kunnen met lampen, luidsprekers, codetabellen, telefoonhouders enz. worden geïnstalleerd.

Triathlonstuur of bar ends

Ook wordt er door fietsers wel eens gebruik gemaakt van een triathlonstuur of bar ends om de stuurtas voor bikepacking extra stevig aan te kunnen bevestigen en omhoog te kunnen trekken. Er zijn naast de langere triathlonsturen ook hele kleine ligsturen verkrijgbaar. Deze ligsturen zijn een stuk lichter maar zijn wel erg handig om de stuurtas extra aan te kunnen bevestigen. Fietsers vinden het ook nog eens fijn om tijdens een lange rit soms even van houding te kunnen veranderen.

Verschillende merken stuurtassen

Er zijn stuurtassen van verschillende merken te vinden. Stuurtassen voor bikepacking vind je onder andere van de merken Ortlieb, AGU, Revelate, Vaude, Topeak en Apidura. Je koopt deze stuurtassen bij webwinkels zoals Bever, Amazon, Aliexpress, Bol.com, A.S. Adventure en fietsvakantiewinkel.nl.

Banner onder

Gobikepacking

Gobikepacking is onze Bikepacking-afdeling. Ooit was dit een losse website. Tegenwoordig is het een onderdeel van Outdoornow. Alle artikelen geschreven in deze categorie vallen onder bikepacking. Deze tak van sport is ideaal voor een lichtbepakte korte fietsreis.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie