Tent kopen: kies je voor polyester of polykatoen?

tent kopen polyester of polykatoen

Als mensen een tent gaan kopen ontstaat er nog wel eens verwarring tussen het type materiaal van het buitendoek. Bij tenten wordt deze – meestal – gemaakt van polyester of van polykatoen. Het laatste materiaal is een hybride tussen katoen en polyester. Deze twee soorten materialen van het buitendoek verschillen erg van elkaar en hebben eigen voordelen en nadelen. Een enkele keer wordt het doek gemaakt van nylon. In dit artikel lees je over de voordelen en nadelen van polykatoen en polyester. Ook lees je welk materiaal voor welk doel het meest geschikt is.

Wist je dat: Polyester katoen wordt ook wel technisch katoen, polycotton en technical cotton genoemd

Wat is een polyester buitendoek?

Polyester tenten zijn lichte tenten die je eenvoudig op kan zetten. De dikte van het doek wordt aangegeven met de afkorting D, wat staat voor Denier of Thread Count. Hoe hoger dit getal, des te beter de kwaliteit. Een tent van 70 denier is bijvoorbeeld wel geschikt voor een korte trip in de zomer, maar niet voor langere vakanties. Vanaf 150 denier is geschikt om wat later in het hoogseizoen of zelfs in het naseizoen te kamperen.

Polyester tent

Voordelen

 • Betaalbaarheid
 • Te verkrijgen in verschillende diktes
 • Waterdicht
 • Droogt snel weer op

Nadelen

 • Condensatievorming in de tent
 • Leefklimaat niet optimaal in de tent
 • Dunne polyestertenten minder duurzaam dan die van polykatoen

Gebruik voor onder andere: Kortere kampeertrips, natter klimaat, beginnende kampeerders, reizen waar gewicht van een tent belangrijk is.

Voorbeelden van een polyester tent

Hieronder zie je enkele voorbeelden van tenten met een buitendoek van polyester:

Wat is een tentdoek van polykatoen?

Polykatoen is een hybride tussen polyester en katoen. De kwaliteit van de tent hangt erg af van de verhouding tussen deze twee materialen. Als er bijvoorbeeld meer katoen in zit verwerkt, zal het geheel een stuk zwaarder zijn. Het wordt hierdoor wel een stuk duurzamer. Mensen die op vakanties gaan waarbij gewicht belangrijk is, zoals fietsvakantie en bikepacking, kiezen hier dus niet snel voor. Het is – vergeleken met een tent van polyester – wel beter te vertoeven in de tent zelf. Dit type materiaal wordt daarom veel gebruikt in tenten voor gezinnen en tenten die geschikt zijn voor langere vakanties.

Tent van polykatoen technisch katoen

Voordelen

 • Zowel bij warm als koud klimaat een goede keuze
 • Duurzamer dan polyester, helemaal als er meer katoen in zit verwerkt
 • Doet het goed in de volle zon en zal minder snel verkleuren
 • Blijft in de wind ook goed staan en maakt niet teveel herrie

Nadelen

 • Het geheel is zwaarder en daardoor lastiger te vervoeren en op te zetten
 • Je kan het minder klein opvouwen dan een tent van polyester
 • Droogt niet heel snel

Gebruikt voor onder andere: Langere kampeervakanties, vroeg in het seizoen, hoogseizoen en laat in het seizoen geschikt, zonnige omstandigheden, familievakanties

Voorbeelden van een polykatoenen tent

Druk op de bekijk-knop voor meer informatie.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie