Vielsalm Ardennen: Wandelen en fietsen in de omgeving

Vielsalm Ardennen

Verblijf jij tijdens jouw vakantie in de Ardennen in (de buurt van) Vielsalm? Dan heb je een goede uitvalsbasis gekozen! Dit plaatsje ligt namelijk in het hart van de Belgische Ardennen! Wij zijn zelf een weekje op vakantie geweest in Vielsalm. We zaten in Center Parcs Les Ardennes. In deze blog vind je veel ideeën voor mooie wandelingen en uitstapjes in de omgeving maar ook meer praktische zaken zoals welke supermarkten je in Vielsalm kan vinden.

Over Vielsalm

Vielsalm is een plaatsje in de Salmstreek in de Belgische provincie Luxemburg. Door het plaatsje stroomt het riviertje de Salm. Naast het dorp Vielsalm vind je een meer, Lac des Doyards. Hier kan je omheen wandelen en fietsen. Een rondje om het meer is 2 km.

Leuk weetje:

Het Suske en Wiske verhaal De macabere macralles speelt zich (grotendeels) af in Vielsalm. In dit verhaal spelen de bosbessen en Gustine Maca (een vermeende heks) een belangrijke rol.

Center Parcs Les Ardennes Vielsalm

Tijdens onze vakantie verbleven wij in Center Parcs Les Ardennes. Dit park ligt net iets buiten de plaats Vielsalm, het is ongeveer 10 minuutjes lopen naar het centrum. Let op: Het park is heuvelachtig en je moet flink klimmen om op het park te komen vanaf Vielsalm. Heb je al veel gewandeld? Dan kan je je auto ook parkeren op een parkeerplaats naast het meer. Vanaf daar kan je dan een bezoekje brengen aan het dorp. Op het park heb je een plaza met een kleine supermarkt, restaurant, een speelhal, bowlingbaan én een groot indoor zwemparadijs.

Wandelen in en rond Vielsalm

Voor wandelliefhebbers en andere sportliefhebbers zijn de Ardennen de perfecte plek om op vakantie te gaan. Vanuit Vielsalm kan je vier verschillende langere wandelroutes volgen van 11, 12 of 13 km. Tijdens het wandelen volg je de bordjes. Op de onderstaande afbeelding zie je precies hoe de bordjes eruit zien. Het startpunt van de wandelroutes vind je in het centrum van Vielsalm, bij het Maison du Tourisme aan Avenue de la Salm.

Vielsalm Ardennen

Lac Les Doyards

Naast het plaatje Vielsalm (of eigenlijk tegen het plaatsje aan) ligt een groot meer waar je omheen kan wandelen en fietsen. Dit meer heet Les Doyards. De route om het meer is 2 km. Ben je op zoek naar afkoeling in de zomer? Dan is het wel goed om te weten dat je in dit meer niet mag zwemmen. Dit meer is ideaal om vlak en niet langs de weg te kunnen hardlopen.

Trailrunning Vielsalm

Tijdens de eerste dag van onze vakantie zagen wij een grote groep trailrunners langs het meer Les Doyards lopen. Precies op die dag was er een georganiseerde trailrun ( Infinity Trail – website) waar je aan deel kon nemen. Omdat de bordjes er nog hingen in de week na de wedstrijd hebben we de route nog twee keer gelopen tijdens onze vakantie. In de buurt van Vielsalm worden ook meerdere trailwedstrijden georganiseerd. Bijvoorbeeld de Wergi’trail en de Wergi’Night’trail vanaf Goronne.

Vielsalm Ardennen

Rocher Bec du Corbeau: Uitzichtpunt

Een van de mooiste uitzichtpunten dicht bij Vielsalm (tussen Vielsalm en Salmchateau) is Rocher Bec du Corbeau. Vanaf dit uitzichtpunt heb je ook zicht op Vielsalm. Hier erg dichtbij heb je ook een observatieplatform genaamd Point de Vue.

Fietsen Vielsalm

Naast dat je prachtige wandelingen kan maken in de buurt van Vielsalm (en vanuit Vielsalm) is de omgeving ook erg geschikt voor het maken van fietstochten, op de toerfiets, racefiets, mountainbike of gravelbike.

RAVel

RAVel staat voor Réseau Autonome des Voies Lentes. Dit is een netwerk in België met een lengte van meer dan 1400 km voor fietsers, wandelaars, ruiters, skaters en mensen met een beperkte mobiliteit. De paden gaan over jaagpaden en oude spoorlijnen. Er zijn meer dan 45 uitgestippelde routes die je kunt volgen.

RAVel routes vanuit Vielsalm

Op de interactieve RAVel kaart zie je dat er een route begint in Vielsalm en dat je verschillende richtingen op kan fietsen/wandelen/skaten. Deze paden zijn ook ideaal voor meerdaagse fietstochten. In Vielsalm vind je een RAVel fietspad dat loopt richting Born. Daar kan je kiezen of je richting Malmedy wilt fietsen en richting de Eifel of dat je de andere kant op gaat richting Sankt Vith en verder.

Het eerste stukje RAVel route vanuit Vielsalm richting Born

Mountainbiken Vielsalm

Vanaf Vielsalm kan je ook prachtig mountainbiken (zie onderstaande filmpje). Bij de Center Parcs receptie kan je eventueel een fietskaart kopen. Er zijn verschillende routes uitgezet die je kunt volgen. Zo starten er vier routes vanaf de Spar in Vielsalm op 500 m van het Center Parcs park. Een route van 16 km, 21 km, 35 km en 47 km. Je volgt dan de rode pijltjes met het internationale mountainbike teken.

  • Makkelijke route – 16 km – bekijk GPX
  • Prachtige uitzichten – 47 km – bekijk GPX
  • Technische route met veel klimmetjes van la Roche-en-Ardenne – 24,8 km – bekijk GPX
  • Moeilijkste route in het mountainbikemekka van België, Houffalize – 21,7 km – bekijk GPX

Goed om te weten: Van oktober tot december loopt het jachtseizoen in de Ardennen. Sommige wandel- en fietsroutes kunnen dan niet toegankelijk zijn. Dit kan je navragen bij de receptie of bij de toeristische dienst.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie