Home » Vielsalm Ardennen: Wandelen en fietsen in de omgeving

Vielsalm Ardennen: Wandelen en fietsen in de omgeving

Vielsalm

Verblijf jij tijdens jouw vakantie in de Ardennen in (de buurt van) Vielsalm? Dan heb je een goede uitvalsbasis gekozen! Dit plaatsje ligt namelijk in het hart van de Belgische Ardennen! Wij gaan binnenkort een weekje op vakantie in Vielsalm. In deze blog vind je veel ideeën voor mooie wandelingen en uitstapjes in de omgeving.

Na onze vakantie wordt deze blog uiteraard verder aangevuld met foto’s en tekst.

Over Vielsalm

Vielsalm is een plaatsje in de Salmstreek in de Belgische provincie Luxemburg. Door het plaatsje stroomt het riviertje de Salm. Naast het dorp Vielsalm vind je een meer, Lac des Doyards. Hier kan je omheen wandelen en fietsen. Een rondje om het meer is 2 km.

Leuk weetje:

Het Suske en Wiske verhaal De macabere macralles speelt zich (grotendeels) af in Vielsalm. In dit verhaal spelen de bosbessen en Gustine Maca (een vermeende heks) een belangrijke rol.

Center Parcs Les Ardennes Vielsalm

Tijdens onze vakantie verblijven wij in Center Parcs Les Ardennes. Dit park ligt net iets buiten de plaats Vielsalm, het is ongeveer 10 minuutjes lopen naar het centrum. Op het park heb je een plaza met een kleine supermarkt, restaurant, een speelhal, bowlingbaan én een groot indoor zwemparadijs.

Wandelen Vielsalm

Voor wandelliefhebbers en andere sportliefhebbers zijn de Ardennen de perfecte plek om op vakantie te gaan. Vanuit Vielsalm kan je verschillende wandelroutes volgen. Het startpunt van deze wandelroutes vind je in het centrum van Vielsalm, bij het Maison du Tourisme aan Avenue de la Salm.

Lac Les Doyards

Naast het plaatje Vielsalm (of eigenlijk tegen het plaatsje aan) ligt een groot meer waar je omheen kan wandelen en fietsen. Dit meer heet Les Doyards. De route om het meer is 2 km. Ben je op zoek naar afkoeling in de zomer? Dan is het wel goed om te weten dat je in dit meer niet mag zwemmen.

Rocher Bec du Corbeau

Een van de mooiste uitzichtpunten dicht bij Vielsalm is Rocher Bec du Corbeau. Vanaf dit uitzichtpunt heb je ook zicht op Vielsalm.

Fietsen Vielsalm

Naast dat je prachtige wandelingen kan maken in de buurt van Vielsalm (en vanuit Vielsalm) is de omgeving ook erg geschikt voor het maken van fietstochten, op de toerfiets, racefiets, mountainbike of gravelbike.

RAVel

RAVel staat voor Réseau Autonome des Voies Lentes. Dit is een netwerk in België met een lengte van meer dan 1400 km voor fietsers, wandelaars, ruiters, skaters en mensen met een beperkte mobiliteit. De paden gaan over jaagpaden en oude spoorlijnen. Er zijn meer dan 45 uitgestippelde routes die je kunt volgen.

RAVel routes vanuit Vielsalm

Op de interactieve RAVel kaart zie je dat er een route begint in Vielsalm en dat je verschillende richtingen op kan fietsen/wandelen/skaten. Deze paden zijn ook ideaal voor meerdaagse fietstochten. In Vielsalm vind je een RAVel fietspad dat loopt richting Born. Daar kan je kiezen of je richting Malmedy wilt fietsen en richting de Eifel of dat je de andere kant op gaat richting Sankt Vith en verder.

Het eerste stukje RAVel route vanuit Vielsalm richting Born

Mountainbiken Vielsalm

Vanaf Vielsalm kan je ook prachtig mountainbiken (zie onderstaande filmpje). Bij de Center Parcs receptie kan je eventueel een fietskaart kopen. Er zijn verschillende routes uitgezet die je kunt volgen. Zo starten er vier routes vanaf de Spar in Vielsalm op 500 m van het Center Parcs park. Een route van 16 km, 21 km, 35 km en 47 km. Je volgt dan de rode pijltjes met het internationale mountainbike teken.

  • Makkelijke route – 16 km – bekijk GPX
  • Prachtige uitzichten – 47 km – bekijk GPX
  • Technische route met veel klimmetjes van la Roche-en-Ardenne – 24,8 km – bekijk GPX
  • Moeilijkste route in het mountainbikemekka van België, Houffalize – 21,7 km – bekijk GPX

Goed om te weten: Van oktober tot december loopt het jachtseizoen in de Ardennen. Sommige wandel- en fietsroutes kunnen dan niet toegankelijk zijn. Dit kan je navragen bij de receptie of bij de toeristische dienst.

nv-author-image

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.