Vogelgeluiden app: De beste apps voor het herkennen van vogelgeluiden

Vogelgeluiden app

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wil jij weten welke vogels welke vogelgeluiden maken? Bijvoorbeeld wanneer je vogelgeluiden in het bos of in de tuin hoort? Dan kan je daar op verschillende manieren achter komen. Zo heb je verschillende websites waar je (gratis) vogelgeluiden kan beluisteren van veel vogelsoorten. Soms is het heel lastig om de vogelgeluiden te herkennen en om het juiste geluid weer terug te vinden op een vogelgeluiden website. Gelukkig kan je tegenwoordig ook een vogelgeluiden app downloaden. Veel van deze apps kan je vergelijken met Shazam, maar dan voor vogelgeluiden in plaats van muziek. Shazam is een app die herkent welke muziek er wordt afgespeeld. Wij hebben verschillende vogelgeluiden apps op een rij gezet.

Soorten vogelgeluiden apps

Er zijn verschillende soorten vogelgeluiden apps die je kunt downloaden. Zo zijn er apps zoals BirdNET die je kunt gebruiken als de muziekherkenningsapp Shazam. Maar er zijn ook vogelgeluiden apps zoals waar je geluiden kan beluisteren, als ringtone in kan stellen of kan gebruiken om te ontspannen.  

Het beste moment om op zoek te gaan naar vogelgeluiden

Heb je een vogelgeluid app gedownload en wil je hem meteen uitproberen? Wacht dan even tot de avond valt of ga ’s morgens vroeg naar buiten. Op deze momenten hoor je de meeste vogels geluid maken! Bedenk van tevoren wat een goede plek is om op zoek te gaan naar vogelgeluiden. Wanneer er veel omgevingsgeluiden zijn kan de app door de ruis niet altijd goed herkennen van welke vogels de geluiden af komen.

BirdNET: Vogelgeluiden herkennen app

Wanneer je zoekt op vogelgeluiden app kom je eigenlijk meteen uit bij de meest populaire, gedownloade en bekende app BirdNET. Om deze app te kunnen gebruiken moet je microfoon- en GPS-data toegang geven. Wanneer je de app hebt gedownload kan je meteen beginnen met geluid opnemen. Na het opnemen kan je het deel van het opgenomen geluid selecteren waar je de vogelgeluiden hoort. Dit doe je door met de vinger over het scherm te “slepen”. Dit stukje kan je dan analyseren. Wanneer er een vogelgeluid wordt herkend zie je direct welke vogel het geluid maakt. De eerste keer dat ik de app wilde uitproberen was het al wat later in de ochtend. Doordat de vogels verder weg zaten en het geluid veel zachter was herkende de app de geluiden niet. Let dus goed op dat je de app op de juiste momenten gebruikt. Iets later probeerde ik het weer én toen was het raak! Vrijwel zeker hoorde ik het geluid van de winterkoning. Het leuke is dat ook in de app BirdNerd deze vogel werd herkend.

BirdNET vogelgeluiden app
BirdNET Winterkoning

Vogelgeluiden app Mathieu Groene

In de app “Vogelgeluiden” van Mathieu Groene vind je xeno-canto vogelgeluiden in het veld. Xeno-canto is een wetenschapsproject opgezet door burgers waarbij vrijwilligers vogelgeluiden zoals vogelroep en vogelzang zowel registreren als voorzien van extra informatie en verzenden naar een speciale website. Gebruikers zijn zeer positief over deze app al zijn er wel een aantal minpunten in geslopen. Zo krijgen veel gebruikers nadat ze een opgeslagen bestand willen openen steeds maar één vogelgeluid te horen. Als het goed is, is er een geheel herziene versie uitgekomen en zou dit geen probleem meer moeten zijn!

BirdNerd – De nieuwe Bird Song Identifier app

BirdNerd is een nieuwe Bird Song Identifier app. Je kan al gebruik maken van de vroege toegang tot de app. Op deze manier kan je feedback geven aan de ontwikkelaar van de app waardoor de app verbeterd kan worden. De app is nu nog gratis te downloaden, het is nog onbekend of de app gratis blijft wanneer hij volledig is verbeterd. Onze eerste indruk is positief. Je kan meteen na het downloaden van de app geluid opnemen. Wanneer de app een geluid herkent geeft hij gelijk de foto weer van de vogel, ook krijg je te zien hoe groot de kans is dat het die specifieke vogel is. Omdat ik eerst de app BirdNET had uitgeprobeerd en deze app de vogelgeluiden niet kon herkennen omdat er minder vogels in de (bos)tuin zaten en de vogels verder weg zaten had ik weinig vertrouwen in deze app. Met een raampje open hoorde ik binnen een luid vogelgeluid. Daarom besloot ik de app binnen te gebruiken. Na een paar tellen gaf de app een vogel weer en na het beluisteren van het geluid op Wikipedia kwamen de geluiden inderdaad heel erg overeen! Ik probeerde het nog een paar keer uit en iedere keer kwam dezelfde vogel naar voren! Na het opnemen kan je het fragment ook opslaan. Nadat je op opnemen hebt gedrukt moet je even wachten tot de app zelf stopt met opnemen. Dit werkt iets anders dan in de BirdNET app.

BirdNerd vogelgeluiden app
BirdNerd Winterkoning

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...