Zo importeer je een GPX route in Google maps (Stappenplan) [2024]

Zo importeer je een GPX route in Google maps (Stappenplan)

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Veel routes worden in GPX-formaat gedeeld. Dit formaat is speciaal gemaakt om geografische data uit te wisselen tussen applicaties en toepassingen. Hoewel het een erg fijne manier is van het delen van routes, vinden mensen het soms lastig om dit soort bestanden te openen en te bekijken. Het voordeel is dat je het bestand op veel apparaten kan openen. Zo kun je het op een fietscomputer, horloge en telefoon zetten. Vooraf vinden wij het altijd wel fijn om de route eerst op een pc te bekijken. Doet doen wij dan vrijwel altijd in Google MyMaps. In dit artikel lees je stap voor stap (met afbeeldingen) hoe je een GPX-file in Google MyMaps bekijkt op een PC of laptop.

GPX-bestand kan niet meer rechtstreeks via Google Maps

In het verleden kon je misschien GPX-bestanden rechtstreeks in Google Maps uploaden en je routes direct bekijken. Google heeft echter aanpassingen gemaakt in zijn diensten, waardoor deze functionaliteit niet meer beschikbaar is in de standaard Google Maps-applicatie. Dit betekent dat je een alternatieve methode moet vinden om je GPX-bestanden te bekijken. De oude methode van GPX bestanden direct in Google Maps zetten (die eerst in dit bericht werd beschreven) is niet meer geldig. We hebben het hele artikel een grondige update gegeven met daarbij een stappenplan van hoe het wel nog kan!

Wat is een GPX bestand?

Een GPX-bestand is vergelijkbaar met een digitale routekaart; het is een klein bestand in XML-formaat dat geografische data bevat, zoals de punten en paden die je tijdens een wandeling, fietstocht of andere reis volgt. Net zoals Excel gegevens ordent in een spreadsheet, ordent een GPX-bestand je locatiegegevens in een formaat dat door vele kaart- en navigatie-apps gelezen kan worden, zodat je precies kunt zien waar je bent geweest en waar je naartoe gaat.

Tip: geen gedoe meer met Google (My)Maps of andere apps, gebruik een goede wandelnavigatie!

Wat is MyMaps?

Google MyMaps is een meer aangepaste versie van de klassieke Google Maps. Je kan hier persoonlijke kaarten te maken met routes, punten en gebieden. Je kan er ook GPX-bestanden in bekijken. De kaart kan je vervolgens opslaan en in de mobiele app bekijken. De route wordt dan weergeven als laag op de kaart. Klinkt moeilijk, maar dat valt wel mee. Nadeel vinden wij wel dat je de route niet meer als route kan volgen. Daar zijn weer andere oplossingen voor, zoals de app GPX Viewer.

Een GPX bestand uploaden naar Google MyMaps

Om het stappenplan te volgen moet je het GPX bestand op je computer hebben staan. Wij hebben voor dit voorbeeld dit GPX-bestand gedownload. Dit is een wandelroute rondom Alphen aan den Rijn. Dit bestand hebben we op het bureaublad van de PC gezet.

Stap 1: Maak een nieuwe kaart

Ga naar de Google MyMaps website en kies voor Aan de slag. Het zou kunnen dat je vervolgens nog in moet loggen. Sta je al ingelogd bij gmail met de browser? Dan hoeft dit vaak niet. Klik nu op de rode knop + NIEUWE KAART MAKEN.  Hiermee krijg je een leeg canvas waarop je kunt beginnen met het maken van je kaart.

GPX bestand Google Maps MyMaps

Stap 2: Importeer je GPX-bestand

Zoek de optie om een laag toe te voegen. Dit is meestal een knop met ‘Importeren’ of een vergelijkbare term. Wij hebben de instellingen in het Nederlands staan en drukken hier op  importeren. Selecteer je GPX-bestand vanaf je computer of waar je het ook hebt opgeslagen. Google MyMaps zal het bestand verwerken en je route op de kaart weergeven. Vroeger kon je hier niet direct GPX-bestanden uploaden, maar moest je deze eerst omzetten naar KML. Dit is niet meer nodig! Je ziet nu de kaart met eventueel de routepunten / waypoints in de kaart staan.

Tip: Geef in deze stap ook een duidelijke naam aan je kaart, anders heb je net zoals ons enorm veel naamloze kaarten in MyMaps staan 😉.

Stap 3: Bewerk en analyseer je kaart

Eenmaal geüpload, kun je je route bekijken, bewerken en zelfs extra lagen of notities toevoegen. Dit is bijzonder handig als je specifieke punten of gebieden op je route wilt markeren. Je kan de Waypoints ook een andere kleur geven. We moeten eerlijk bekennen: We veranderen hier meestal niets.

GPX bestand Google Maps MyMaps voorbeeld geimporteerde route

Stap 4: Deel en gebruik je kaart

Na het voltooien van je kaart, kun je deze delen met vrienden of opslaan voor later gebruik. Je kunt zelfs je aangepaste kaart openen in de Google Maps-app. Dit doe je op de volgende manier:

 • Ga naar de Google Maps app
 • Druk onderin op Opgeslagen
 • Scrol naar beneden en klik op kaarten
 • Klik de route aan die je wilt bekijken. In ons geval: OutdoorNow testroute
 • Je ziet nu de route en waypoints in een extra laag op de kaart.

De route volgen

Dit is weer een nadeel: je kan de route niet volgen met daarbij aanwijzingen waar je heen moet. Wat je wel kan doen is de route volgen en af en toe kijken op je telefoon of je nog goed zit. Het blauwe bolletje op het scherm ben jij. Je ziet dus erg goed of je nog op het juiste pad bent! Dit werkt voor ons prima bij veel soorten wandelingen.

Succes!


Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

23 gedachten over “Zo importeer je een GPX route in Google maps (Stappenplan) [2024]”

 1. De beschrijving is stapsgewijs duidelijk.
  Helaas, ik krijg bij het uploaden van mijn gpx-bestanden een error melding.
  Ook routes die door verenigingen worden aangeboden, leveren: Het bestand bevat ongeldige of niet-ondersteunde gegevens of het bestand is te groot om te parseren.

  • Hoi Hans,

   Er is inderdaad een probleem met het uploaden van .gpx bestanden bij Google Maps. .kml werkt wel. Zie mijn bericht onder de reactie van Niers hieronder voor de oplossing.

   Met vriendelijke groet,
   Edwin

 2. Ook ik krijg de melding: het bestand bevat ongeldige of niet-ondersteunde gegevens of het bestand is te groot om te parseren. De week ervoor kon ik hetzelfde bestand zonder foutmelding binnen halen. Ik heb al van alles geprobeerd maar kan het niet oplossen.

 3. GPX kunnen uploaden in MAPS maar kan ik nu ook navigeren of te wel de route volgen op mijn telefoon?

  • Hoi Bas,

   Het beste kun je het GPX bestand dan via een GPX viewer bekijken. Er zijn talloze gratis apps beschikbaar voor op telefoons. Ik gebruik zelf GPX Viewer (download) voor op mijn Android telefoon. Als je wilt fietsen en een GPX wilt volgen, zou je ook een Garmin Edge kunnen overwegen.

   Met vriendelijke groet,
   Edwin

   • Dank voor dit artikel.

    * Nog een mogelijkheid: Zorg dat het GPX bestand op je telefoon terecht komt met bv filemanager.
    * Kies voor delen.
    * Delen vis de mail
    * Mail de gekregen link naar jezelf
    * Open de link in je mail
    * Google Mymaps opent vanzelf
    * Kies voor toevoegen aan je startscherm, een nieuw rood icoontje brengt je bij je route.

 4. Dank je wel voor de heldere uitleg.

  Zojuist een GPX bestand van de Freedom Ride 2022 zonder foutmelding geüpload.

 5. Bedankt voor de duidelijke uitleg!!
  Ik ben niet heel handig met pc-gerelateerde dingen en het is in 1x gelukt.
  Enige wat ik als extra heb gedaan is de link van de route in googlemaps naar mezelf mailen zodat ik hem op mn iphone kon bekijken.

 6. Bedankt voor de instructie. Een kleine toevoeging: Je kunt de opgeslagen route terugvinden in de Maps Android app onder: Saved > Maps

 7. Uploaden is gelukt alleen krijg ik alleen maar rechte lijnen te zien die de route in grote lijnen weergeeft.
  De route lijkt meer de rijrichting aan te geven (N-O-Z-W) als de daadwerkelijke weg

  • Het is al gelukt. Route eertst converteren van een GPX bestand naar KML bestand en dan pas importeren in Google Maps

 8. Ik dank je voor de duidelijke uitleg.
  Ik heb het met een Ipad gedaan.
  Daar kon ik na afloop van het inlezen geen naam aan de kaart geven.
  Ik kan alleen een kaartnaam wijzigen door de kaart na het inlezen te kopieren. Dan verschijnt het naam veld en kan ik een eigen naam ingeven.
  Enigzins bewerkelijk.
  Geen idee hoe het op een windows PC gaat.

 9. Hoe kan ik een te groot .kml bestand inporteren? Het is een bestand welke bestaat uit 11 dagetappes. Werk met Mac.

 10. Ook het omzetten naar kml bestand werkt nu niet meer bij mij. Gisteren kon ik de gpx file nog uploaden in My maps, vandaag niet meer. De kml file geeft dezelfde foutmelding.

  • Hoi Jos,

   Het importeren van de GPX in Google Maps is vooral handig om de route goed te kunnen bekijken. Het navigeren kan je toch het beste doen met een app of een speciale navigatie.

   Met vriendelijke groet,
   Edwin

 11. Het werkt toch iets anders. De procedure klopt maar de GPX wordt een layer in MyMaps en dat is toch wat anders dan Maps. Maps heeft meer planning’s opties, hanigheden Hotels, etc.
  Op de PC in een browser je wel die eigen map openen in Maps maar niet als achtergrond gebruiken want je komt gelijk in MyMaps terecht.

  Onder Android kun je in Maps (de app) wel die kaar laden en in beeld houden met behoud van de volledige functionaliteit van Maps. Je ziet of je op de route zit maar kan ook gelijk alles in de buurt als hotels, restaurant, benzinepompen, etc opzoeken.
  Ik heb dan ook dezelfde routes in GPXViewer (beter in navigeren) en Maps (de app) om makkelijk dingen langs de route op te zoeken.

Reacties zijn gesloten.

Share to...