Zo importeer je een GPX route in Google maps (Stappenplan)

Zo importeer je een GPX route in Google maps (Stappenplan)

Veel routes worden in GPX-formaat gedeeld. Dit formaat is speciaal gemaakt om geografische data uit te wisselen tussen applicaties en toepassingen. Hoewel het een erg fijne manier is van het delen van routes, vinden mensen het soms lastig om dit soort bestanden te openen en te bekijken. Het voordeel is dat je het bestand op veel apparaten kan openen. Zo kun je het op een fietscomputer, horloge en telefoon zetten. Vooraf vinden wij het altijd wel fijn om de route eerst op een pc te bekijken. Doet doen wij dan vrijwel altijd in Google Maps. In dit artikel lees je stap voor stap (met afbeeldingen) hoe je een GPX-file in Google Maps bekijkt op een PC of laptop.

Update maart 2022: Bij het uploaden van .gpx bestanden geeft Google Maps de melding: “Het bestand bevat ongeldige of niet-ondersteunde gegevens of het bestand is te groot om te parseren”. Hier hebben meer mensen last van, zoals je in dit support topic kan lezen. Wij nemen aan dat Google hier achter de schermen mee bezig is. Tot die tijd kan je het GPX bestand omzetten naar KML via https://gpx2kml.com/?results. Dat bestand kan je wél uploaden op Google Maps. Je krijgt dan geen foutmelding.

Wat is een GPX bestand?

Een GPX bestand is een bestandje waarin geografische data in zijn opgeslagen. Het is een XML-formaat. Dit zou je eventueel kunnen herkennen, omdat Excel hier ook mee werkt. In het bestand staat allerlei geografische informatie, zoals waypoints, tracks en routes.

GPX bestand op Google Maps bekijken: Stappenplan

Handig vooraf: Wij hebben dit stappenplan gemaakt op een Windows laptop. Gelukkig werk je in Google Maps in de browser (zoals Chrome, Firefox of Microsoft Edge). Op Apple apparaten werkt het (nagenoeg) hetzelfde.

Het onderstaande stappenplan neemt je mee om een GPX bestand te bekijken op Google Maps. Alle screenshots zijn afkomstig van Google Maps, tenzij anders aangegeven. Voor dit voorbeeld hebben we de (wereld)beroemde LF1 Kustroute geïmporteerd in Google Maps.

GPX naar Google Maps uploaden via een laptop of PCIn het menu zoek je naar Mijn Plaatsen. Klik hier op. Ga daarna naar het derde tabblad met Mijn Kaarten en druk onderin op Kaart Maken. Er opent nu een nieuw tabblad.GPX naar Google Maps uploaden via een laptop of PC

Totale tijd: 8 minuten

Zorg dat het bestand op de laptop of PC staat

Als je een GPX-bestand download, staat het meestal direct in de map met Downloads. Voor de handigheid kun je het bestand ook (tijdelijk) even op het bureuablad zetten. Je kan niet direct uit de mail een bestand gebruiken. Download het eerst even.GPX naar Google Maps

Ga naar Google Maps

Google Maps kan je via je deze link bereiken. Log in met je Google Account, zodat je de route later ook kan bewaren en op andere ingelogde apparaten kan bekijken. Dit is altijd handig!

Mijn plaatsen en Mijn kaarten

In het menu zoek je naar Mijn Plaatsen. Klik hier op. Ga daarna naar het derde tabblad met Mijn Kaarten en druk onderin op Kaart Maken. Er opent nu een nieuw tabblad.Kaart maken GPX file Google Maps uploaden bekijken

GPX bestand importeren naar kaart

Aan de linkerkant zie je een hokje met daarin Naamloze kaart. Daar kun je via de importeren-knop een kaart toevoegen. In dit geval de GPX-file van de prachtige kustroute van Nederland. Je kan het bestand slepen naar het vakje of via de Een bestand op je apparaat selecteren-knop het GPX-bestand selecteren.GPX bestand uploaden naar Maps van Google

De GPX-route verschijnt op je scherm

De volledige route staat nu op de kaart. Je kan de route nu een naam geven (zodat je het zelf eenvoudig terug kan vinden) en opslaan.LF kustroute kaart

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


23 gedachten over “Zo importeer je een GPX route in Google maps (Stappenplan)”

 1. De beschrijving is stapsgewijs duidelijk.
  Helaas, ik krijg bij het uploaden van mijn gpx-bestanden een error melding.
  Ook routes die door verenigingen worden aangeboden, leveren: Het bestand bevat ongeldige of niet-ondersteunde gegevens of het bestand is te groot om te parseren.

  Beantwoorden
 2. Ook ik krijg de melding: het bestand bevat ongeldige of niet-ondersteunde gegevens of het bestand is te groot om te parseren. De week ervoor kon ik hetzelfde bestand zonder foutmelding binnen halen. Ik heb al van alles geprobeerd maar kan het niet oplossen.

  Beantwoorden
 3. Bedankt voor de duidelijke uitleg!!
  Ik ben niet heel handig met pc-gerelateerde dingen en het is in 1x gelukt.
  Enige wat ik als extra heb gedaan is de link van de route in googlemaps naar mezelf mailen zodat ik hem op mn iphone kon bekijken.

  Beantwoorden
 4. Bedankt voor de instructie. Een kleine toevoeging: Je kunt de opgeslagen route terugvinden in de Maps Android app onder: Saved > Maps

  Beantwoorden
 5. Uploaden is gelukt alleen krijg ik alleen maar rechte lijnen te zien die de route in grote lijnen weergeeft.
  De route lijkt meer de rijrichting aan te geven (N-O-Z-W) als de daadwerkelijke weg

  Beantwoorden
 6. Ik dank je voor de duidelijke uitleg.
  Ik heb het met een Ipad gedaan.
  Daar kon ik na afloop van het inlezen geen naam aan de kaart geven.
  Ik kan alleen een kaartnaam wijzigen door de kaart na het inlezen te kopieren. Dan verschijnt het naam veld en kan ik een eigen naam ingeven.
  Enigzins bewerkelijk.
  Geen idee hoe het op een windows PC gaat.

  Beantwoorden
 7. Ook het omzetten naar kml bestand werkt nu niet meer bij mij. Gisteren kon ik de gpx file nog uploaden in My maps, vandaag niet meer. De kml file geeft dezelfde foutmelding.

  Beantwoorden
  • Hoi Jos,

   Het importeren van de GPX in Google Maps is vooral handig om de route goed te kunnen bekijken. Het navigeren kan je toch het beste doen met een app of een speciale navigatie.

   Met vriendelijke groet,
   Edwin

   Beantwoorden
 8. Het werkt toch iets anders. De procedure klopt maar de GPX wordt een layer in MyMaps en dat is toch wat anders dan Maps. Maps heeft meer planning’s opties, hanigheden Hotels, etc.
  Op de PC in een browser je wel die eigen map openen in Maps maar niet als achtergrond gebruiken want je komt gelijk in MyMaps terecht.

  Onder Android kun je in Maps (de app) wel die kaar laden en in beeld houden met behoud van de volledige functionaliteit van Maps. Je ziet of je op de route zit maar kan ook gelijk alles in de buurt als hotels, restaurant, benzinepompen, etc opzoeken.
  Ik heb dan ook dezelfde routes in GPXViewer (beter in navigeren) en Maps (de app) om makkelijk dingen langs de route op te zoeken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie