SOS en satellietcommunicatie voor als je in afgelegen gebieden bent

Sattelliet telefoon communicatie SOS redding

Recent hoorde ik het verhaal dat iemands partner erg ongerust werd als hij op afgelegen plekken op ontdekkingstocht ging. Hij onderneemt dit soort reizen vaak en begeeft zich dan in gebieden waar een normaal telefoonnetwerk en elektriciteit niet vanzelfsprekend zijn. Je kan in dit soort gebieden niet vertrouwen op de navigatie van je telefoon en al helemaal niet op contact maken met de buitenwereld in het geval van nood. De enige juiste oplossing is om een apparaat mee te nemen waarmee je in afgelegen gebieden kan communiceren. Al is het alleen maar om een S.O.S-melding eruit te doen in nood of aan je partner te laten weten dat je oké bent. In dit artikel bespreek ik meerdere opties, zoals Garmin inReach mini, Spot en Zoleo.

Wat is een satellietcommunicatie?

Satellietcommunicators zijn apparaten die communiceren met bovengrondse satellieten. Deze apparaten worden vaak gebruikt op plekken waar geen mobiel netwerk is. Een satellietcommunicatieapparaat is uitgerust met een antenne en kan ook een noodoproep doorgeven met daarbij jouw locatie. Dit signaal komt terecht bij wereldwijde reddingsdiensten. Deze apparaten worden door meerdere merken gemaakt, waarvan Garmin, Spot en Zoleo bekende voorbeelden zijn.

Goed om te weten: Om toegang te krijgen tot het satellietnetwerk heb e een abonnement nodig. Het voordeel van Garmin InReach Mini is dat je dit abonnement ook per maand af kan sluiten. Meer informatie over deze besteller vind je hier.

Garmin inReach mini

De Garmin InReach mini is een van de populairste satellietcommunicatie-apparaten in de winkel. Het voordeel is dat je er ook een maandabonnement mee af kan sluiten, zodat je kan communiceren via satellieten. Bij sommige andere aanbieders zit je hier meteen een jaar aan vast. De Garmin inReach heeft een adviesprijs van 350 euro en is in diverse winkels te koop. Naast SOS-functie en communicatie is het ook mogelijk om Sms-berichten te versturen en ontvangen via het ingebouwde toetsenbord. De batterijduur is afhankelijk van hoe je het apparaat instelt. Staat het uit, dan gaat de batterij een jaar mee. Wil je een actief signaal behouden voor o.a. de route (die voor hulpdiensten handig kan zijn), dan gaat het apparaat tot 20 dagen mee. Voor de meeste mensen zeker lang genoeg!

Spot

Spot is een bedrijf dat meerdere satellietcommunicatie-apparaten verkoopt. Op de eigen website van het bedrijf lees je in meerdere reddingsverhalen hoe enorm belangrijk dit apparaat kan zijn. Het bedrijf heeft drie apparaten op de markt.

  • Spot X: 2-weg communicatie
  • Spot Gen4: Satelliet GPS messenger
  • Spot Trace: Tracking device

Elk apparaat heeft weer eigen voor- en nadelen. Net afhankelijk van hoe je het gaat gebruiken. Het nadeel van Spot is wel dat je alleen kan kiezen uit een contractduur van 12 maanden voor het satelliet-abonnement.

Zoleo

Zoleo is een van de nieuwste spelers op de markt van satellietcommunicatie. Dit betekent echter niet dat zij minder zijn dan de bovenste twee. Zoleo voegt juist enorm veel toe aan een reis waarbij je geen telefoonsignaal hebt. De ZOLEO Satellite Communicator is vriendelijk geprijsd en een contractduur van minimaal 3 maanden. Het apparaat heeft een uniek en stevig design en heeft al meerdere awards gewonnen. Er zit een SMS en SOS functie op. Nadeel is wel dat betalingen werken op basis van een creditcard.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie