Wandel GPS kopen: Keuzegids Garmin GPS handheld modellen

Wandel GPS

Een handheld GPS is een navigatiesysteem dat geschikt is voor wandelaars maar ook voor bijvoorbeeld ontdekkingsreizigers, avonturiers, backpackers, trailrunners en geocachers. Fietsers maken vaak gebruik van een speciaal fietsnavigatiesysteem. De meeste wandel GPS apparaten zijn van het merk Garmin. Ben je op zoek naar een GPS handheld? Dan zal je al snel zien dat de prijzen van wandelnavigatie modellen sterk kunnen variëren. Met behulp van de onderstaande handheld GPS koopgids kan jij een goede keuze maken. Ook kan je alle GPS apparaten los bekijken en vergelijken.

Wandelen met GPS

Het wandelen met GPS en wandelnavigatie heeft verschillende voordelen. Ten eerste kan je de wandel GPS uiteraard gebruiken om een bepaalde route te wandelen en de juiste weg (bijvoorbeeld naar het beginpunt) te vinden. Veel GPS handheld modellen hebben echter nog meer handige functies. Zo vind je snel en makkelijk nuttige punten (zoals restaurants en slaapgelegenheden) in de buurt. Met een aantal modellen kan je jouw locatie doorgeven en communiceren vanaf plekken met een slechte verbinding. Ook kan je op de hoogte gebracht worden van de weersvoorspellingen. Wandelen met GPS kan met een handheld GPS, maar ook met een GPS horloge zoals de Garmin Fenix 7.

Wandel GPS keuzes van de OutdoorNow redactie

Hieronder vind je onze keuzes voor de verschillende soorten GPS handheld modellen. Van de beste algemene handheld GPS tot de kleinste en meest lichte en het beste budget model. Alle wandel GPS modellen zijn van het merk Garmin, al jaren de grootste op het gebied van GPS apparaten. De eTrex toestellen zijn speciaal voor recreatief gebruik. Naast deze toestellen heb je als GPS voor hiken ook de GPSMAP serie, de inReach mini, de Oregon, Montana en de Foretrex.

Beste wandel GPS:

Garmin GPSMAP 65s

414,98
Bever.nl
Prijs gecheckt op 20 september 2023 23:24

Budget GPS handheld:

Garmin eTrex 32x TopoActive Europa

222,94
Prijs gecheckt op 21 september 2023 08:39

Klein en licht wandel GPS:

InReach ® Mini 2 (zwart)

399,99
331,65
12 nieuw vanaf €331,65
Gratis verzending
Amazon.nl
Prijs gecheckt op 21 september 2023 08:39

Wandel GPS functies en kenmerken

Er zijn veel verschillende GPS handheld modellen op de markt. Hierdoor kan het best lastig zijn om de juiste keuze te maken. Wij hebben alle kenmerken van de GPS handheld modellen op een rij gezet. Zo weet je precies waar de modellen in kunnen verschillen en wat de kenmerken zijn die jij belangrijk vindt.

Prijs

Er zijn handheld GPS apparaten verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Zo kan je met ieder budget wel slagen voor een GPS apparaat. In de ANWB webwinkel vind je de onderstaande modellen. Dit zijn een aantal oudere modellen (die in veel andere webwinkels niet meer verkrijgbaar zijn) die een stuk voordeliger zijn. Het is wel goed om te beseffen dat er veel verschillen zijn tussen de goedkope en duurdere modellen. Soms loont het zeker om nog even door te sparen zodat je een duurder model kunt kopen.

TopoActive kaarten

Bij de meeste GPS handhelds van Garmin die je in Europa aanschaft vind je vooraf geïnstalleerde TopoActive Europa kaarten. Op deze TopoActive kaarten vind je kaarten met informatie over de omgeving. Hierbij kan je denken aan waterwegen, natuurlijke elementen en internationale grenzen maar ook aan nuttige punten. Nuttige punten zijn bijvoorbeeld restaurants, parkeerplaatsen, winkels en accommodaties.

De TopoActive kaarten zijn gebaseerd op de OpenSource kaarten waardoor ze vaak erg actueel zijn

Bediening met touchscreen of met knoppen

De bediening van een GPS handheld gaat met een touchscreen of met knoppen. Beide varianten hebben zo hun eigen voor- en nadelen.
Voor nu zouden wij zeggen dat bediening met knoppen een betere keuze is wanneer je veel buiten bent in nat, koud en wat “extremer” weer. Je kan het apparaat dan beter bedienen, ook wanneer je handschoenen draagt. Wel kan je op een touchscreen veel makkelijker typen en sneller navigeren tussen de verschillende gegevensschermen. Daarnaast maken de knoppen het apparaat ook groter (en zwaarder).

Formaat van het scherm en de leesbaarheid

Ook flinke verschillen vind je in de schermgrootte en de leesbaarheid van het scherm. Uiteraard heeft het formaat van het scherm ook te maken met het gewicht van het GPS-apparaat. Wanneer je het apparaat ook wilt kunnen gebruiken tijdens trailrunning activiteiten, dan is het fijn als de handheld GPS licht en klein is. Wil je alle informatie in één oogopslag kunnen zien? Dan is een groter scherm juist prettig. De leesbaarheid kan ook beter worden door bepaalde eigenschappen van het scherm. Zo zorgen ontspiegelde schermen ervoor dat het goed leesbaar blijft in direct zonlicht. De juiste helderheid van het scherm zorgt ervoor dat het goed leesbaar is zowel op een grijze/donkerdere dag als op een zonnige dag. Een goede achtergrondverlichting en een goed contrast zorgen ook voor een goede leesbaarheid.

Batterijduur en batterijtype

In veel GPS apparaten vind je AA batterijen. Omdat deze batterijen vervangen moeten worden en er dus extra batterijen meegenomen moeten worden tijdens een langere tocht of reis zijn er ook GPS apparaten met oplaadbare batterijen als alternatief. Veel apparaten hebben oplaadbare batterijen en er zijn ook apparaten die AA batterijen gebruiken maar ook compatibel zijn met een oplaadbaar lithium-ionpakket die afzonderlijk verkrijgbaar is.

Navigatiesatellietsystemen

GNSS (Global Navigation Satellite Systems) is de verwijzing naar de verschillende satellietsystemen. Hier vallen onder andere GPS (VS), GLONASS (Rusland), GALILEO (EU), QZSS (Japan) en BeiDou (China) onder. De Garmin GPS handheld apparaten kan je met GPS, maar ook met andere GNSS-netwerken verbinden. Door deze multi-GNSS-ondersteuning is de kans groter dat je een snelle en nauwkeurige locatiebepaling kan krijgen. Met hoe meer satellietsystemen het apparaat verbinding kan maken, hoe nauwkeuriger de locatiebepaling.

Multi-GNSS-ondersteuning zorgt voor een nauwkeurigere plaatsbepaling

Geheugen en vooraf geladen kaarten

Er zijn handheld-apparaten die worden geleverd met een basiskaart, extra vooraf geladen kaarten óf de optie om later meer kaarten te uploaden. De meeste apparaten hebben een ingebouwd geheugen of een microSD-slot waardoor je kaarten kan toevoegen. Moderne GPS handheld apparaten bevatten vaak TopoActive kaarten met on- en off-road navigatie in het land van oorsprong. Op deze kaarten zie je ook de hoogtestijging en -daling en interessante punten.

Goed om te weten: Met OpenStreetMap kan je gratis kaarten aan het apparaat toevoegen.

Gewicht en grootte

De schermgrootte en het gewicht van de GPS handheld kunnen van belang zijn bij het maken van de juiste keuze. Wil je de handheld gebruiken tijdens trailruns? Dan vind je het wellicht prettiger om een zo’n licht mogelijk navigatieapparaat mee te nemen, denk bijvoorbeeld aan de inReach Mini en de inReach Mini 2. Echter heeft het ook voordelen om te kiezen voor een handheld GPS met een groter scherm en een iets zwaarder gewicht. Vaak kan je op een groter scherm meer van de omliggende omgeving zien en meer details bekijken.  

€356,62
€399,99
13 nieuw vanaf €341,00
Prijs gecheckt op 21 september 2023 08:39
Amazon.nl

Hoogtemeter, barometer en kompas

Er zijn verschillende methoden waarop een GPS apparaat de hoogte kan bepalen. Sommige toestellen maken gebruik van een barometrische hoogtemeter. Deze gebruikt de atmosferische druk om hoogteverschillen te bepalen net als drukveranderingen die veroorzaakt worden door weersomstandigheden.

Versturen van berichten en/of SOS waarschuwingen

Vanaf sommige GPS apparaten kan je berichten versturen en SOS waarschuwingen als je in de problemen bent geraakt. Dit zijn handige functies wanneer je een avontuurlijke wandelaar bent en graag wandelingen maakt in gebieden waar je geen goed of zelfs geen bereik hebt.

Accessoires en benodigdheden GPS handheld apparaat

Bij het GPS handheld apparaat kan je verschillende accessoires en benodigdheden aanschaffen. Zo creëer je meer geheugen met een microSD kaart, is het slim om een voorraad AA batterijen in huis te hebben en kan je hem makkelijk meenemen tijdens het wandelen in een speciaal daarvoor bedoelde hoes.

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie