Fietscomputer koopgids: De beste fietsnavigatie op een rij

Koopgids fietscomputer

In deze fietscomputer koopgids lees je alles over fietscomputer en fietsnavigatie. Onder fietsers zijn fietscomputers zeer populair om meerdere redenen. Zo worden fietscomputers en fietsnavigatiesystemen gebruikt door toerfietsers, bikepackers, vakantiefietsers en mountainbikers om bepaalde (vooraf geplande) routes te kunnen fietsen. Ook worden fietscomputers gebruikt door wielrenners om intervaltrainingen te kunnen doen en tijdens het fietsen de trainingsgegevens te kunnen bekijken en gebruiken. Er zijn verschillende soorten computers verkrijgbaar. Vind je het lastig om de juiste keuze te kunnen maken? Dan vind je op deze website alles over de merken, verschillende soorten en de kenmerken waar je naar moet kijken. Omdat dagelijks de nieuwste prijzen worden opgehaald blijf je op de hoogte van de laatste aanbiedingen en de laagste prijzen.

Beste keuze

Wahoo ELEMNT ROAM

Wordt ook wel de Bolt met kleurenscherm genoemd. Rit van Strava rijden en duidelijke weergave van gegevens.

 • Batterijduur: 17 uur
 • Waterdicht IPX 7
 • Turn-by-Turn modus

Instapmodel

BRYTON RIDER 15 E

Instapmodel met GPS. Navigeren d.m.v. kompasmodus voor het noorden en kaart voor richting.

 • Batterijduur: 16 uur
 • 2 richtingsmodi
 • 30 gegevensfuncties

Topklasse

Garmin Edge 1030

Fietsnavigatie met een groot scherm en gebruiksvriendelijk. Handige opties op het gebied van training en navigatie.

 • Turn-by-Turn navigatie
 • Kaarten (Europa)
 • Batterijduur: 20 uur

Wat is een fietscomputer/fietsnavigatie?

Een fietscomputer is een computer die je op de fiets kan bevestigen en waar je verschillende trainingsgegevens op kan zien. Zo zie je vaak de huidige, gemiddelde en maximale snelheid, de rit-afstand en de totale afstand, de rittijd en totale trainingsduur, het tijdstip, het aantal verbrande calorieën en soms de temperatuur. Deze gegevens kan je zien op een vrij eenvoudige en goedkope fietscomputers. Er zijn tegenwoordig echter ook fietscomputers verkrijgbaar waar je nóg meer gegevens op kan zien. Zo kan je op veel duurdere fietscomputers ook een (vooraf samengestelde) route fietsen en naar een bepaald start- of eindpunt worden geleidt. Deze fietscomputers worden ook wel aangeduid als fietsnavigatiesystemen of fietsnavigatie. Sommige van deze fietsnavigatiesystemen kunnen je ook weer naar de juiste route brengen wanneer van de route afwijkt. Bijvoorbeeld wanneer je verkeerd rijdt of wanneer je ergens om moet fietsen.

Bekende merken fietscomputers/fietsnavigatiesystemen

Er zijn een aantal merken die je vaker tegen zal komen wanneer je op zoek gaat naar een fietscomputer. De meest bekende merken zijn op dit moment Wahoo en Garmin, op de voet gevolgd door MIO, Bryton en Hammerhead. In deze koopgids en in de categorie Fietscomputer op Outdoornow.nl bekijken wij de fietscomputers van alle merken zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kan maken voor een bepaalde fietscomputer.

 • Wahoo
 • Garmin
 • Hammerhead
 • Bryton
 • Sigma
 • Van Rysel
 • MIO (Cyclo)
 • Stages
 • Lezyne
 • SRM
 • Pioneer
 • XPLOVA
 • Polar

Fietscomputer kopen

Er zijn verschillende fietscomputers verkrijgbaar. Van eenvoudigere en goedkopere modellen tot duurdere modellen die je naast het bekijken van de trainingsgegevens ook kan gebruiken voor het navigeren en het uitvoeren van bepaalde trainingen en trainingsprogramma’s. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten fietscomputers.

Fietscomputers met navigatie

Al jaren zijn de fietscomputers met navigatiesysteem enorm populair. Ieder jaar merk je dat de nieuwste modellen steeds geavanceerder worden. Deze fietscomputers kan je vaak ook koppelen aan verschillende sensoren zoals een sporthorloge, hartslagmeter en een powermeter. Je kan deze fietscomputers vergelijken door te kijken naar de onderstaande kenmerken. Door de ingebouwde GPS zijn de trainingsgegevens ook nog eens meer nauwkeurig dan op een eenvoudige fietscomputer.

Batterijduur

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de batterijduur van het fietsnavigatiesysteem. Ben je van plan om meerdaagse tochten te maken of om met de fiets op vakantie te gaan? Dan wil je natuurlijk dat de batterij zo lang mogelijk mee gaat.

Mogelijkheid om te koppelen aan applicaties en sensoren via ANT+ en Bluetooth

Veel navigatiesystemen kan je via ANT+ en Bluetooth koppelen aan applicaties zoals Strava en aan verschillende sensoren zoals een hartslag-, vermogens-, snelheids- of cadanssensoren. Zo kan je na een rit makkelijk de gegevens analyseren en heb je tijdens de rit nog meer trainingsgegevens die je kan bekijken en gebruiken.

Soort navigatie

De fietscomputers met navigatie kunnen zo hun eigen vorm van navigatie hebben. Op dit moment is de beste navigatievorm de turn-by-turn navigatie. Wanneer je van de route af moet wijken berekent de fietsnavigatie hoe je weer op de originele route komt. Bij andere navigatiesystemen moet je zelf weer naar de originele route zien te komen. Wil je een goedkopere fietscomputer met navigatie? Dan navigeer je vaak door de richting van de pijl te volgen die je op je scherm te zien krijgt.

Fietscomputer zonder navigatie

Met een eenvoudigere fietscomputer hoef je minder geld uit te geven en kan je tijdens een rit wel verschillende trainingsgegevens bekijken. Er zijn ook iets duurdere varianten die je wel kan koppelen aan verschillende sensoren zoals een sporthorloge en die een ingebouwde GPS hebben. Bij sommige soorten is het zelfs mogelijk om hem te koppelen aan een smartphone. Je smartphone kan je dan wegstoppen en de fietscomputer gedraagt zich eigenlijk als een tweede scherm. Voordat je gaat kijken naar de verschillende fietscomputers is het slim om te kijken welke functies je wilt gebruiken. Op een fietscomputer kan je namelijk niet altijd sensoren koppelen, fietsgegevens analyseren in een app of navigeren zonder daarbij gebruik te hoeven maken van een smartphone. Dit kan wel met een fietsnavigatie of een fietscomputer met navigatiesysteem.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Welke fietscomputer raden jullie aan?

Wij raden de Wahoo ELEMNT ROAM aan. Dit is een waterdichte fietscomputer met navigatiesysteem. Deze fietscomputer heeft een batterijduur van 17 uur. Door de turn-by-turn navigatie met fietskaarten van elk land ter wereld leidt deze computer jou weer naar de juiste route wanneer je van de route afwijkt door bijvoorbeeld een omleiding. Met behulp van Bluetooth en ANT+ kan je de fietscomputer koppelen aan meerdere sensoren (zoals hartslagmeters, sporthorloges en vermogensmeters) en aan trainingsapplicaties zoals Strava.

Wat zijn de verschillen tussen fietscomputers?

Grofweg zou je fietscomputers kunnen onderverdelen in twee verschillende categorieën. Zo zijn er fietscomputers die trainingsgegevens weergeven zoals snelheid, tijd en afgelegde afstand. Naast deze fietscomputers kan je ook kiezen voor fietsnavigatie of fietsnavigatiesystemen. Deze fietscomputer kan naast trainingsgegevens ook trainingsprogramma’s weergeven en hij kan worden gebruikt om te navigeren.

Waar vind ik een goedkope fietscomputer met GPS?

Je hoeft niet persé een dure fietscomputer aan te schaffen wanneer je ook wilt kunnen navigeren, al heeft dat natuurlijk wel de voorkeur als je kijkt naar de mogelijkheden. De Bryton Rider 15 E is een instapmodel met GPS. Je kan met deze fietscomputer op twee verschillende manieren navigeren. Zo zie je altijd wat het Noorden is en kan je op de kaart zien welke richting je op fietst.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

2 gedachten over “Fietscomputer koopgids: De beste fietsnavigatie op een rij”

Reacties zijn gesloten.

Share to...