Wat is cross chaining en waarom is dit slecht?

fietsvakantie

Cross chaining is een Engels begrip dat in de fietswereld wordt gebruikt. In het Nederlands zou je het kunnen vertalen als kruisende ketting, maar er wordt vaak gewoon gesproken van cross chaining. Dit is wanneer je tijdens het fietsen in het grote kettingblad zit en op het grootste tandwiel op de achterste cassette. De ketting loopt dan schuin / gekruist, waardoor je de ketting onnodig uitrekt. Dit kan ook geluid maken. Dit gebeurt ook als je voor in het kleine kettingblad zit en achter in het kleinste tandwiel. Het geeft dan een ratelend geluid en het is niet goed voor je ketting en fiets. Door slim en juist te schakelen kan je dit voorkomen.

Wist je dat: Als je een fiets met Rohloff naaf + riem hebt, heb je hier geen last meer van!

Hoe slecht is cross chaining?

Je oefent meer druk uit op de ketting als deze schuin loopt. Idealiter loopt de ketting zo recht mogelijk. Veel mensen denken dat het direct slecht voor de fiets is, maar het kan voor een paar tellen geen kwaad. Daarna moet je wel schakelen naar een situatie waarbij de ketting geen geluid maakt en rechter loopt. Heb je hier vaak last van, omdat je fiets wellicht onvoldoende tandwielen heeft voor jouw doelen? Dan kun je dit overleggen met de fietsenmaker.

Voorbeeld in een video

In deze Engelstalige video zie je een goed voorbeeld en een uitleg over dit begrip.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...