Provincie Castellón, Spanje: Wat móet je zien en doen?

castellon - Montenejos - Foto Edwin - Eigen beheer

Castellón is een minder bekende provincie van Spanje. Gek eigenlijk, want er valt zoveel moois te zien in deze provincie, die ligt tussen Barcelona en Valencia. Voor deze blog neem ik je mee op reis door één van mijn lievelingsprovincies van Spanje.

Een achtergrond van de Spaanse provincie

Castellón wordt ook wel eens uitgesproken als Castelló is een provincie in het noordelijke deel van de Valenciaanse Gemeenschap, Spanje. Het wordt begrensd door de provincies Valencia in het zuiden, Teruel in het westen, Tarragona in het noorden en door de Middellandse Zee in het oosten. De westkant van de provincie ligt in het bergachtige gebied Sistema Ibérico.

De hoofdstad van de provincie is Castellón de la Plana, en wordt in het Valenciaans Castelló de la Plana genoemd. De Spaanse provincie telt meer dan een half miljoen inwoners, waarvan 30% in de hoofdstad woont. 85% van de inwoners wonen langs de kustlijn. Andere bekende steden zijn Villarreal, Borriana,, La Vall d’Uixó en Vinaròs. De hoogste berg heet Penyagolosa en is tevens een belangrijke bezienswaardigheid.

De provincie Castellón heeft gevarieerde landschappen en erfgoed waardoor het de afgelopen jaren steeds meer groei in toerisme kent. De grootste badplaatsen en badplaatsen zijn Benicàssim , Oropesa del Mar , Vinaròs, Burriana , Peniscola en Benicarló. Er zijn mogelijkheden voor plattelandstoerisme in het binnenland, evenals monumentale steden zoals Morella, Sant Mateu , Segorbe , minerale bronnen in Montanejos , Benassal , Catí en een van de mooiste dorpen van Spanje: VIllafames.  

Tip: Je hebt heel veel leuke mandarijnenboeren in de omgeving. Zoek er eens één uit waar je langs mag komen voor een rondleiding. Dit is een hele leuke – vaak niet zo toeristisch – uitje, waar je de lokale bevolking leert kennen. Wij hebben dit gedaan bij Matafruit Naranjas en hebben na al die jaren nog steeds warm contact met de eigenaar.

Mijn favoriete Bezienswaardigheden Castellón

Er valt enorm veel te doen in Castellón. Ik kom er meerdere keren per jaar en raak nog niet uitgekeken. Van de mandarijnenvelden waar je doorheen kan fietsen tot de bruisende kuststeden en festivals. Ik heb een persoonlijke top 10 gemaakt van dingen die je echt moet meemaken in deze provincie!

Via Verde in Benicassim

De Via Verde is een zeer bekende en populaire kustroute tussen de badplaatsen Benicassim en Oropesa. De route is 5,5 kilometer lang en kan zowel lopend als fietsend worden afgelegd. Let wel op dat je dus in totaal 11 kilometer aflegt. De route neemt je mee langs prachtige torens en uitzichtpunten over de kust en kustlijn. Op meerdere plekken kun je stoppen en uitrusten op een bankje of een wandeling maken naar een uitzichtpunt. Voor jong en oud is het een echte aanrader! In de onderstaande video zie je een deel van de route. De video heb ik zelf gemaakt met mijn DJI Phantom 3 Standaard drone.

Bezoek de hoofdstad Castellón

Bij een bezoek aan de provincie, mag een bezoekje aan de hoofdstad zeker niet ontbreken. Elke dag is er wel ergens een leuke markt te vinden. Het centrum staat vol met leuke terrasjes en bezienswaardigheden. Alles komt samen bij het Plaza Mayor, van musea en oude gebouwen tot leuke tentjes waar je de lekkerste tapas kan proeven!

Penyagolosa

De grootste berg van de provincie ligt een stuk meer landinwaarts. Een auto huren is dan helaas vaak noodzakelijk, maar wel echt de moeite waard.

De Penyagolosa wordt algemeen beschouwd als de meest karakteristieke berg in de Valenciaanse Gemeenschap. Omdat het vrij geïsoleerd staat Aan de voet van de berg ligt de belangrijke bedevaartbestemming Sant Joan de Penyagolosa. Je kan hier meerdere wandelingen ondernemen van verschillende moeilijkheidsgraden. Trek er wel een dag (of zelfs meerdere dagen voor uit!)

Montanejos Hot Springs

Eén van de meest populaire attracties zijn de heetwaterbronnen van Montanejos. Ook deze liggen een stuk landinwaarts en zijn het beste te bereiken met een eigen auto.

Montanejos bevindt zich op 418m. hoogte in Alto Mijares , in de provincie Castellon , in een bergachtig gebied met een rijk landschap nabij de Serra d’Espadà .

Omdat water van centraal belang is in de moslimcultuur en in dit dorp tientallen bronnen ontsproten, kozen Arabieren voor Montanejos om thermale baden te bouwen. De Arabische baden waren ontspannende plaatsen waar mensen samenkwamen om vriendschappen uit te breiden en gezond te blijven.

Montanejos

In 1863 werden deze wateren van openbaar nut verklaard. Dit begon een periode van voorspoed met Valencia en omgeving.

Tegenwoordig biedt Montanejos de gelegenheid om te genieten van vrije tijd en om de natuurlijke pracht van de watervallen te bewonderen in een prachtige omgeving, die gezondheid, traditie, natuur, sport, cultuur en gastronomie op één plek verbindt.

Parque Natural Islas Columbretes

Ook Tripadvisor is het met mij eens: Parque Natural Islas Columbretes moet je bezoeken als je in de buurt van de provincie Castellón bent. Je kan hier alleen maar per boot komen. De kleine verzameling eilandjes staan bekend om de prachtige flora en fauna. Je kan hier rondleidingen krijgen met een gids.

Ribesalbes stuwmeer

Onder het plaatsje Ribesalbes ligt een prachtig stuwmeer genaamd Embassament del Sitjar. Deze zeer onbekende plek weten zelfs de locals nog niet helemaal te vinden. Ik kom hier graag om bijvoorbeeld de hond uit te laten, wandelen suppen, maar ook met mijn drone te vliegen. Je kan rondom het stuwmeer langs de kant van de weg parkeren en een wandeling maken. Soms over paden, soms niet. Dit stuwmeer is écht het ontdekken waard.

Kasteel van Peniscola

Vroeger waren de Tempeliers van plan een heel groot koninkrijk te stichten rondom de kustplaats Peniscola. Het kasteel van Peniscola, oftwel Peniscola Castle, moest de basis vormen van het koninkrijk. Helaas liep het voor de Tempeliers net iets anders. Gelukkig kunnen wij wel genieten van het kasteel.

Vilafamés

Vilafamés is een gemeente in de Spaanse provincie Castellón in de regio Valencia met een oppervlakte van 70 km². Vilafamés telt 1.851 inwoners. Ik vind het persoonlijk een van de mooiste dorpjes waar ik zelf ben geweest in Spanje. Het is gelegen op een berg en als bezoeker (toerist) mag je niet met de auto naar boven. Deze moet je parkeren op de parkeerplaats. Vilafamés is een Middeleeuwse dorp met op de top een kasteelruïne. Bij een bezoek aan het dorp moet je zeker de lokale tapas eens proberen onder het genot van een drankje! De onderstaande foto heb ik gemaakt met de drone vanaf de parkeerplaats. De wolken en het natuurlijk licht werkten niet heel erg goed mee, helaas.

Een prachtig middeleeuws dorpje op een berg.

Parque Natural del Desierto de las Palmas

Deze lijst van beste bezienswaardigheden in Castellón of vanaf Valencia staat niet op volgorde, anders had Desierto wel hoger gestaan! Deze populaire berg ligt in de buurt van Benicassim, ongeveer een uur rijden vanaf Valencia. De berg wordt veel gebruikt door (prof)wielrenners om te trainen. Ik raad aan, als je zelf van sportief fietsen houdt, deze berg eens te beklimmen! Met 450 hoogtemeters en geen hoog stijgingspercentage is het een aanrader voor elk niveau. Daarnaast kun je op de berg ook wandelingen maken en genieten van meerdere uitzichtpunten. Er is ook een oud karmelieten-klooster te vinden. Hier heb ik een video van gemaakt vanuit de lucht.

Overige bezienswaardigheden

Oké, ik kon echt heel lastig kiezen. Er valt echt heel veel te zien in de provincie Castellón. Mocht je – na het lezen van de bovenstaande bezienswaardigheden in Castellón – nog meer inspiratie zoeken… bekijk dan de onderstaande bezienswaardigheden eens:

  • Museo del Naipe – Oropesa Del Mar
  • Casco Antiguo – Peniscola
  • Las Villas – Benicasim
  • Jardin del Papagayo – Benicarlo
  • Morella Castle – Morella
  • Coves de Sant Josep – La Vall d’Uixo
  • Santuario de la Virgen de la Balma Zorita del Maestrazgo
  • Ermita Santa Lucia – Alcossebre
  • Parque Natural de la Sierra de Irta – Peniscola


Categorie: Europa reizen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...