Welke backpack is geschikt voor mijn reis?

Leuk! Je bent een reis aan het plannen waarbij je tussen meerdere landen, steden of natuurparken gaat reizen. Een goede, stevige en handige backpack is voor de meeste langere reizen of meerdaagse evenementen een zeer geschikte manier voor het opslaan van bagage. Zo heb je namelijk beide handen vrij. Een grote rugzak of backpack kun je kopen in tientallen soorten, maten en kleuren. De inhoud wordt vaak aangegeven in liter. Voordat je een backpack gaat kopen moet je o.a. rekening houden met het klimaat en de manier van reizen. Hoe groot moet de backpack zijn voor een lange reis of voor een festival? Welke backpack is geschikt voor mijn backpackreis?

Waarom een backpack?

Je kunt op veel verschillende manieren op vakantie gaan en jezelf vervoeren naar een vakantieland. Iedereen neemt een aantal spullen mee van huis. Sommige mensen nemen alleen een toilettas en wat kleren mee, waar anderen met drie koffers en vijf stuks handbagage op reis gaan. Als je bijvoorbeeld een all inclusive vakantie hebt geboekt in een luxe 5 sterren hotel op de Canarische eilanden, is een goede en stevige reiskoffer vaak voldoende. Als je niet op één plek blijft tijdens je reis en je veel met je spullen moet gaan slepen, is een backpack vaak een handige manier om bagage mee te nemen. Je kunt deze gemakkelijk op je rug dragen om zo je handen vrij te hebben. Als je de juiste backpack voor jouw lichaam hebt gekocht zal het tillen ook niet erg belastend zijn. Het is goed om tijdens de voorbereiding van een reis of een evenement van meerdere dagen te bepalen wat voor manier om bagage in op te slaan voor jou de juiste is.

Inhoud in liter

Als je een backpack koopt in een (online) winkel wordt de inhoud vrijwel altijd weergeven in liter. Dit veroorzaakt bij veel kopers voor verwarring. Het is dan ook lastig in te schatten hoeveel spullen je kwijt kunt in een backpack van bijvoorbeeld 40 liter of 55 liter. In winkels die gericht zijn op outdoor sport en reiswinkels is het personeel vaak erg kundig en kunnen zij jou helpen een geschikte backpack te vinden. Nadeel van speciaalzaken is dat ze, anno 2015, vaak duurder zijn dan een online winkel. Een aantal voorbeelden van reizen en het soort backpack dat daar voor geschikt is:

Ik ga naar een festival van meerdere dagen toe

Er zijn meerdere festivals in de Benelux die meerdere dagen duren. Je kunt hierbij denken aan Lowlands in Nederland of Rock Werchter in België. Op het festivalterrein zie je veel mensen rondlopen met een backpack, maar ook mensen met een koffer. De meeste mensen slapen in een tent op het terrein zelf, anderen hebben een goedkoop hotel of hostel in de buurt van het festival geboekt. Omdat je veel spullen mee moet nemen als een tent, eten en misschien stiekem wat drank, is het handig om je handen vrij te hebben. Een backpack is dus een geschikte manier om bagage mee te nemen als je naar een festival gaat.

Hoeveel liter inhoud moet mijn backpack hebben?

Omdat je niet veel gaat lopen met je backpack en je op dezelfde plek blijft, is het niet nodig om de grootste backpack aan te schaffen voor een festival. Een backpack tussen de 30 en 55 liter is ideaal om je spullen in te vervoeren. Alles tussen de 10 en 30 liter is eigenlijk net iets te klein voor een meerdaags festival. Boven de 55 liter kan natuurlijk ook, maar dan houd je ruimte over in de tas of je hebt de neiging om teveel spullen mee te nemen.

Ik ga maximaal een maand backpacken

Als je hebt besloten een backpacker te gaan worden en te gaan reizen tussen meerdere landen of steden, zal je veel met je bagage moeten gaan slepen. Een koffer is minder geschikt voor deze reizen, omdat je het liefst je handen vrij wilt hebben.

Hoeveel liter inhoud moet mijn backpack hebben?

Als je een langere reis gaat maken en meerdere steden, landen, natuurparken of andere bijzondere plekken wilt zien, is het handig om voldoende ruimte in je backpack te hebben. In een backpack tussen de 50 en 100 liter heb je ruimte genoeg voor je noodzakelijke bagage en eventuele kampeerspullen. Een backpack tussen de 80 en 100 liter is echter vaak wel aan de grote kant als je een maand weggaat en alleen geschikt als je naar een koud land toegaat. Je moet dan veel ‘dikke’ en zwaardere kleding meenemen. Gemiddeld gezien is een backpack tussen de 55 liter en 80 liter ideaal voor een normale backpackreis van maximaal een maand.

Ik ga tot een half jaar weg en doe meerdere bestemmingen aan

Je neemt een tussenjaar, een sabbatical van werk of een lange doorbetaalde vakantie van al je verzamelde vakantiedagen of bent net klaar met je studie. Je besluit om een lange reis van maximaal een half jaar te maken. Deze backpacktrip eist de nodige voorbereiding. Een goede backpack kopen hoort hier ook bij. Een backpack tussen de 55 en 80 liter is ideaal voor langere reizen. Mocht je naar een koud land gaan of lang in gebieden zitten waar weinig water en voedsel te koop is, is het raadzaam om een backpack tot 100 liter te kopen. Vergeet ook niet een goede surivival kit mee te nemen met o.a. een EHBO doosje!

Ik ga naar één land toe en koop/huur daar een auto

Mensen die denken aan backpacken vrezen dat zij constant met een zware backpack op de rug moeten lopen. Wat men vergeet is dat als je een auto koopt (en later weer doorverkoopt) of huurt, je eigenlijk helemaal niet veel hoeft te lopen met een backpack. Je gaat met een auto naar Schiphol (of andere Europese luchthaven) toe, stapt het vliegtuig in, stapt daarna de taxi in op de plaats van bestemming, wordt afgezet op de stoep van je accommodatie, slaapt in een goedkoop hostel, huurt/koopt een auto en zet daar al je bagage in. Onderweg maak je leuke dagtrips waar een normale rugzak tot 20 liter inhoud zeker voldoende is voor de noodzakelijke spullen.

Hoeveel liter inhoud moet mijn backpack hebben?

Omdat je niet veel aan het tillen bent met je spullen hoeft de backpack zeker geen 100 liter inhoud te hebben. Je hebt een backpack nodig waar al je kleren in passen (let goed op of het winter of zomer is in het land waar je naar toe reist) en alle overige noodzakelijke spullen. Een backpack tussen de 40 en 70 liter zou voldoende moeten zijn voor deze reis.

Ik ga naar meerdere landen toe en wissel de auto met het OV af

Een lange reis van een paar maanden tot een paar jaar waarbij je meerdere landen, steden, parken en toeristische trekpleisters gaat bekijken. Je reist een deel met eigen vervoer, bijvoorbeeld met een gekocht busje in Australië waarbij je de eerste dagen in Sydney doorbrengt, of met een busmaatschappij tussen bestemmingen. Een deel van de reis kan de backpack met bagage in de auto staan, maar bij de busreizen ben je toch veel aan het tillen met je grote rugzak. Ook kan het klimaat erg verschillen per land, helemaal als je lang gaat reizen. Een grotere backpack is dan wel zo handig.

Hoeveel liter inhoud moet mijn backpack hebben?

Als je meerdere landen gaat bezoeken tijdens een backpackreis, krijg je vaak te maken met veel verschillende klimaten. Je moet dus veel soorten kleding en andere spullen mee gaan nemen. Natuurlijk kun je er voor kiezen om per land of klimaat opnieuw spullen te kopen en het oude weg te gooien, maar dat past niet helemaal binnen ‘backpackersfilosofie’. Een backpack tussen de 60 en 100 liter biedt voldoende ruimte voor alle spullen die je nodig gaat hebben. Hierbij moet je denken aan dikke truien, zomerkleding, kampeerspullen en toiletartikelen.


Categorie: Reisbagage

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

1 gedachte over “Welke backpack is geschikt voor mijn reis?”

Reacties zijn gesloten.

Share to...