Windscherm kopen: Voor op het strand en op de camping (keuzehulp)

Windscherm kopen

Een windscherm is een handig hulpmiddel voor op het strand, bij een weekendje kamperen of als je gewoon even uit de wind wilt zitten. Wij hebben dit soort windschermen ook vaak gezien bij overwinteraars, die uit de wind voor hun camper van de Spaanse winterzon wilden genieten. In dit artikel leggen we uit wat een windscherm precies is, waar je op moet letten bij het kopen van een windscherm, welke materialen worden gebruikt, en geven we je tips voor het opzetten en het gebruik ervan.

Best getest door de redactie
Windscherm kopen favoriet

Terra Nation Hare Kohu Plus Beachshelter

98%+ uv-bescherming

draagtas met praktische rits en schouderbanden.

Vloeroppervlak: 3,24 m2.

Pop-upconstructie: eenvoudig op te zetten

Wat is een windscherm precies?

Een windscherm is een scherm dat wordt gebruikt om wind, zand en andere elementen tegen te houden. Sommige mensen gebruiken het ook om meer privacy te creëren. Windschermen worden vaak gebruikt op het strand, bij het kamperen, of bij andere buitenactiviteiten waar je graag wat beschutting tegen de wind wil hebben.

Wist je dat: er verschillende namen zijn voor een windscherm? Afhankelijk van hoe en waar je het gebruikt, kun je het ook een windbreker, windschut, windafscherming, winddoek of windzeil noemen. Deze namen lijken veel op elkaar, maar soms kunnen ze kleine verschillen hebben in hoe ze eruitzien of waarvoor ze worden gebruikt.

Voorbeelden in de winkel

Een windscherm kopen: waar let je op?

Als je een windscherm gaat kopen, let je allereerst op het doel. Daarna let je op zaken zoals afmetingen, gewicht, materiaal, stevigheid, UV-bescherming en het design. Hieronder behandelen we enkele van de dingen waar je echt op moet letten als je een windscherm kopen gaat.

Materialen waarvan windschermen gemaakt zijn

Windschermen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Dit zijn onder andere polyester, katoen en polyethyleen. Elk materiaal heeft eigen voordelen en nadelen in een windscherm:

 • Polyester is lichtgewicht, duurzaam en waterafstotend, wat het geschikt maakt voor algemeen gebruik.
 • Katoen is zwaarder en minder waterafstotend dan polyester, maar wel ademend.
 • Polyethyleen is sterk, waterdicht en Uv-bestendig, maar minder ademend dan katoen of polyester.

Tip: Plaats zandzakjes, zware tassen of andere zware objecten aan de onderkant van het windscherm om het verder te stabiliseren. Dit voorkomt dat het scherm omhoog waait of verschuift bij sterke wind.

Wanneer koop je welk windscherm? Houd rekening met het doel

Er zijn enorm veel verschillende soorten windschermen te koop. De schermen die je op een fiets of scooter zet houden we even buiten beschouwing. Het gaat hier echt om de windschermen die je op de grond neer kan zetten.

Bescherming tegen wind op het strand

 • Kies voor een lichtgewicht en draagbaar windscherm dat je makkelijk kan opzetten in het zand.
 • Zorg ervoor dat het windscherm voldoende hoog en breed is. Je wilt waarschijnlijk met een stoeltje of ligbed achter het scherm kunnen liggen, zonder dat je alsnog constant zand in het gezicht krijgt.
 • Een scherm met UV-bescherming kan handig zijn om je te beschermen tegen de zon, maar is zeker geen verplichting.

Privacy op een kampeerterrein

 • Overweeg een hoger en breder windscherm dat voldoende privacy biedt tussen jouw kampeerplek en die van je buren.
 • Kies is dit geval eerder voor een stevig en duurzaam materiaal. Hoewel je een windscherm ook weer inklapt en opbergt tijdens het kamperen, kan het zijn dat je dit vergeten bent en wordt overvallen door slecht weer.

Windscherm voor festivals of evenementen

 • Kies voor een compact, lichtgewicht en opvouwbaar windscherm dat gemakkelijk mee te nemen en op te bergen is.
 • Overweeg een windscherm met een opvallend ontwerp of kleur zodat je jouw plek gemakkelijk kunt herkennen. Iets wat op een festivalterrein zeker geen overbodige luxe is natuurlijk!
Windscherm camping

Beschutting tijdens het vissen of andere buitenactiviteiten

 • Een windscherm met waterafstotende en slijtvaste materialen is handig om je te beschermen tegen regen.
 • Kies voor een windscherm dat snel en eenvoudig op te zetten en af te breken is, zodat je je kunt concentreren op het vissen / andere buitenactiviteit zelf

Windscherm voor terras of tuin

 • Kies een windscherm met een stijlvol ontwerp en kleuren die passen bij je buitenmeubilair en de omgeving. Het is namelijk een vrij groot object in je tuin. Je wilt niet de hele tijd tegen een lelijk windscherm aankijken!
 • Zorg ervoor dat het windscherm geschikt is voor langdurig gebruik en bestand is tegen weersinvloeden zoals regen en Uv-straling. Je gaat in dit geval voor een duurzamer model.
Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie