Zadeltas voor bikepacking: Bevestigen, inhoud en kopen

Zadeltas

Ben jij op zoek naar een fietstas waar je veel spullen in kwijt kan? Kijk dan naar de stuurtas, frametas of naar de zadeltas voor bikepacking. Er bestaan zelfs zadeltassen met een inhoud van maar liefst 17 liter!

Wat is een zadeltas voor bikepacking?

Een zadeltas voor bikepacking wordt ook vaak de backloader of saddlebag genoemd. Je vindt deze tas op de plek onder het zadel waar je normaal gesproken de kleine zadeltasjes ziet zitten. Normaal gesproken is dit de plek waar reservebandjes, bandenlichters en een multitool in bewaard worden tijdens het fietsen. Een bikepacking zadeltas wordt op dezelfde plek bevestigd maar is een stuk groter. De grootste zadeltassen kunnen een inhoud hebben van maar liefst 17 liter. Deze tas kan ook nog eens dienen als spatbord. Handig voor als je graag over gravel en offroad rijdt.

Hoe wordt de zadeltas bevestigd aan de fiets?

De zadeltas bevestig je aan de zadelpen onder je zadel. Vaak kan je de zadeltas bevestigen met klittenband aan de zadelpen. Deze klittenbandsluitingen zijn verstelbaar waardoor ze op alle soorten fietsen passen. Ook maak je de tassen vast met verstelbare straps onder de zadelrails. Er zijn ook verschillende holsters die je aan de zadelrails en zadelpen vast maakt. In dit holster kan je dan een drybag bevestigen.

Voor welke fietsen is de zadeltas voor bikepacking geschikt?

In principe past de zadeltas voor bikepacking op alle soorten fietsen. Ook voor het rijden van singletracks is deze zadeltas erg geschikt. Doordat de zadeltas niet uitsteekt naar de zijkant blijf je niet ‘hangen’ achter takken en bosjes. Het is belangrijk dat de zadeltas goed gevuld is. Wanneer dat niet zo is kan de tas nog wel eens gaan stuiteren. Gelukkig kan je veel tassen strakker oprollen en dan vastklikken, of vastzetten met extra spanbanden.

Soorten sluitingen voor bikepacking zadeltassen

Je kan zadeltassen kopen met verschillende soorten sluitingen. Een van de meest gebruikte sluitingen voor bikepacking tassen is de rolsluiting. Bij een rolsluiting rol je het uiteinde van de tas op en klik je hem daarna vast met een buckle steeksluiting. Er zijn echter ook tassen met een ritssluiting, vouwsluiting, wikkelsluiting of een klepsluiting. Het merk Evoc heeft zelfs een bikepacking collectie op de markt gebracht met een BOA sluiting. Dit is een ‘draaisluiting’ die ook veel gebruikt wordt bij triathlonschoenen, fietsschoenen en fietshelmen.

Zadeltas voor bikepacking kopen

Ben jij op zoek naar een zadeltas voor bikepacking? Er zijn online veel soorten en merken zadeltassen verkrijgbaar. Hieronder hebben wij verschillende tassen uitgelicht.

Seat pack met BOA sluiting | Evoc

De eerste en tot nu toe enige zadeltas voor bikepacking met een handige BOA sluiting is van het merk Evoc. Deze zadeltas is verkrijgbaar in een zachtgele of een grijze kleur. Door de rolsluiting kan je de tas groter of kleiner maken. De flexibele sluiting van het hoofdvak past zich aan naar de grootte van de tas. Door middel van het BOA sluitingssysteem kan je de tas snel, makkelijk en stevig bevestigen aan de zadelpen van jouw fiets. Er zijn drie verschillende maten beschikbaar, S met een inhoud van 1 l, M met een inhoud van 2 l en L met een inhoud van 3 l.

Rough Ride zadeltas | M-Wave

Deze Rough Ride zadeltas van het merk M-Wave is gemaakt van een reflecterend materiaal, samen met de felle gele kleur zorgt dit ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Ook kan je een achterlicht bevestigen aan een lus op de tas. De tas is waterdicht, zo blijven jouw spullen ook droog tijdens een buitje. Deze zadeltas heeft een inhoud van 11 liter.

Trailsaddle | Vaude

Van het merk Vaude vind je een zadeltas in de kleuren zwart of felgroen. Deze tassen zijn gemaakt van PVC-vrij zeilmateriaal met een speciale eco finish zonder fluorkoolstoffen. De eco finish maakt de tassen waterdicht en is milieuvriendelijk. Dit is ook de reden waarom de tas een Vaude Green Shape-label heeft. Door de plaatsing van de tas is het een ideale beschermer tegen spatwater. De fietstas heeft een inhoud van 12 liter. De compressiebanden aan de zijkant kan je makkelijk bevestigen aan de frameconstructie. Ze zorgen voor genoeg grip en voorkomen dat de fietstas tijdens het fietsen naar beneden valt. De tas weegt 376 gram.

€99,99
Vrijbuiter.nl

Backloader | Topeak

Van het merk Topeak vind je een zadeltas voor onder andere racefietsen en mountainbikes met een inhoud van 15 liter of van 10 liter. De zadeltas met een inhoud van 15 liter weegt 629 gram en de zadeltas met een inhoud van 10 liter weegt 480 gram. Beide tassen zijn gemaakt van waterbestendige en duurzame materialen. De binnenzak is zelfs waterdicht. In de binnenzak zit ook een air release knop waarmee je de inhoud compact kan maken. Op de tas zit ook een speciale klem waar je een lamp aan kan bevestigen.

Zadeltas bikepacking | Ortlieb

Ook het bekende fietstassen merk Ortlieb heeft meerdere bikepacking fietstassen op de markt gebracht waaronder deze zadeltas. Deze donkergrijs/oranje zadeltas met reflectoren is verkrijgbaar in verschillende maten met een inhoud variërend van 8 liter tot 16,5 liter. De zadeltas is waterdicht en heeft een rolsluiting. Voor het maken van de tas is gebruik gemaakt van slijtvast en PU-gecoat nylonweefsel. De bodem is verstevigd, net als het materiaal op de contactpunten. Je kan de tas aan de fiets bevestigen door klittenbandsluitingen en compressieriemen. Bij de zadelpen heb je ongeveer 6 cm plaats nodig voor het ventiel voor de compressie van het pakvolume. Op de tas kan je ook een lamp kwijt of extra uitrusting. Ook op een carbon zadelpen kan je deze zadeltas kwijt. De fietstas met een inhoud van 11 liter weegt 325 gram. De IP-waarde van de tas is IP64.

Saddle bag holster & dry bag | Restrap

De fietstassen van het merk Restrap zijn misschien wel één van de meest bekende fietstassen voor bikepacking. Deze tassen worden handgemaakt in Yorkshire, Engeland. Het is een dry bag in een holster. In het holster kan je eventueel ook kleinere formaten dry bags kwijt. Gebruikers zijn onder de indruk van de stabiliteit van de tassen. Het holster waar je de dry bag in kwijt kunt is gemaakt van 1000D cordura en een nylon webbing. Met de magneetsluitingen kan je -zelfs met handschoenen aan – de tas makkelijk monteren en de dry bag eruit halen en erin stoppen. Handig wanneer je de fiets even moet achterlaten om boodschappen te doen, maar je wel je spullen mee wilt nemen. Je kan kiezen uit de zwarte kleur of de zwarte kleur met oranje veters. Kies voor de 8 liter inhoud dry bag of de 14 liter dry bag.

Outpost seat pack | Blackburn

In de Wiggle webwinkel vind je de Outpost seat pack van het merk Blackburn. Net als bij de Restrap saddle bag holster & dry bag is dit ook weer een holster waar je de dry bag in kan doen of uit kan halen. De inhoud van de dry bag is 11 liter en het geheel weegt 516 gram. Er wordt aangeraden om dit holster niet te gebruiken op een carbon zadelpen. De tas is waterdicht en je kan hem makkelijk uitvouwen wanneer je meer ruimte nodig hebt of oprollen wanneer je minder ruimte nodig hebt. Door het verstelbare bevestigingssysteem kan je deze outpost seat pack bijna op elke fiets monteren. Om de fietstassen stevig in het holster te laten zitten kan je hem met vier riemen stevig vast zetten zodat hij tijdens het fietsen niet gaat wiebelen.

Adventure seat pack | LifeLine

Deze seat pack van het merk LifeLine is zeer voordelig geprijsd vergeleken met veel andere fietstassen. De zadeltas voor bikepacking is gemaakt van 300D polyester ripstop met TPU coating. Je krijgt een fietstas met een inhoud van 7,5 liter en een gewicht van 360 gram. Wil je er minder in kwijt? Dan kan je de tas makkelijk oprollen. Aan de tas kan je makkelijk een lamp of andere kleine losse dingen bevestigen. Je maakt de tas vast aan de fiets aan de zadelpen en de zadelrails. Het bevestigen van de zadeltas voor bikepacking aan de fiets is erg eenvoudig.

Packman travel saddle pack | Birzman

Deze Birzman zadeltas voor bikepacking heeft een inhoud van 6 l. Het materiaal is een waterafstotend 420D/600D polyester constructie. Door middel van een klittenband bevestigingssysteem maak je de tas vast aan de fiets. Speciale compressieriemen zorgen ervoor dat de tas tijdens het fietsen niet te veel beweegt.

Terrapin zadeltas | Revelate

Bekijk de Revelate Terrapin zadeltas

Deze terrapin zadeltas van het merk Revelate heeft een inhoud van maar liefst 14 liter. Het terrapin systeem bestaat uit een speciaal waterproof harnas. In dit harnas kan je een uitneembare drybag bevestigen. Het harnas bevestig je aan de zadelpen en aan de zadelrail. De zijkanten van de tas worden stevig vastgebonden aan de zadelrail (in tegenstelling tot andere zadeltassen waar alleen de bovenkant bevestigd wordt aan de zadelrail). Door deze speciale bevestiging gaat de Revelate zadeltas niet zwabberen tijdens het fietsen. Heb je de zadeltas helemaal gevuld? Kijk dan voor vertrek of de tas niet in contact komt met de fietsband.  


Categorie: Bikepacking

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Gobikepacking

Gobikepacking is onze Bikepacking-afdeling. Ooit was dit een losse website. Tegenwoordig is het een onderdeel van Outdoornow. Alle artikelen geschreven in deze categorie vallen onder bikepacking. Deze tak van sport is ideaal voor een lichtbepakte korte fietsreis.
Share to...