Alle soorten SUP-boards op een rij

Een SUP-board kopen kan in veel soorten, maten en merken. Voordat je een board gaat kopen, is het verstandig om goed na te denken over je doel. Laat je goed informeren in een watersportwinkel en lees veel informatie op internet. Er is voor elk sup-doel wel een goed board te vinden dat echt goed bij je past. Er zijn verschillende soorten boards te koop voor meerdere doelen. Hierbij kun je denken aan allround, beginner, professioneel, touring, racing, surf, rivier, windsurf, meerpersoons, fitness (yoga), vissen en speciale boards voor kinderen.

Allround paddle board

Dit type board wordt veel gekocht door beginners. Het is een board wat de meeste omstandigheden op het water waar beginners in terecht komen goed aankan. Het board is vaak stabiel en kan hele kleine golven goed hebben zonder dat je er keer op keer af zal vallen. Dit type board is wel wat langzamer dan bijvoorbeeld de echte tour- en race sups. Voor beginners een prima keuze. De Aqua Marina Fusion is een voorbeeld van een allround board.

Touring

Een SUP-board onder de categorie touring of toersup wordt gebruikt voor langere afstanden. In mindere maten wordt het ook gebruikt om hogere snelheden te behalen als raceboard. Het board heeft een lange slanke vorm en volgt een strakke rechte lijn in het water. Bochten maken en keren gaat wat lastiger. Het is daarom een type sup dat pas aan te raden is als je wat meer ervaren bent, omdat je minder makkelijk je balans zal vinden.

Vissen

Voor de avontuurlijke visser zijn er zelfs paddleboards waarop je kan vissen. Het zijn grotere boards die heel stabiel in het water liggen. Hierdoor zijn het wel sup-boards die niet heel lekker wendbaar zijn. Er zijn boards verkrijgbaar met opbergvakjes en houders voor hengels. Bij sommige type boards kun je dit er ook later los bij kopen. Heel erg populair is dit type board (nog) niet in Nederland.

Meerpersoons

Dit type heeft een hoge belastbaarheid, is groot en stabiel, waardoor het geschikt is voor meerdere personen. Let bij aanschaf goed op het aantal personen en het maximale gewicht. Er zijn veel soorten sup boards waar je met meerdere personen of zelfs een hond op kan. Per board is het erg verschillend of er gekozen is voor grootte, stabiliteit of hoe goed je er mee kan sturen in het water.

Surfen op een supboard

Dit type heeft een meer ovale vorm, waardoor je er makkelijker met hoge golven mee kan sturen. Echt geschikt om veel mee te peddelen is dit type niet. Wij raden het beginners met suppen dan ook niet aan om dit type te kopen.

Yoga en fitness supboard

Yoga uitvoeren op een supboard? Dit klinkt misschien wat vreemd, maar dat is het helemaal niet! Het is een uitstekende manier om naast de dingen die je bij yoga traint ook balans en stabiliteit te trainen. Deze vorm van yoga wint steeds meer aan populariteit. Er zijn speciale type boards speciaal voor yoga, maar vaak volstaat een allround supboard prima. Let bij de aanschaf van een yogasupboard vooral op stabiliteit en grootte. Een race- en tourboard zijn minder geschikt.

Voor kinderen

Kinderen vinden suppen vaak enorm leuk. Fabrikanten spelen hier op in door speciale supboards te maken voor kinderen. Deze boards zijn vaak een stuk kleiner en daardoor door kinderen eenvoudiger te besturen. Stabiliteit en draagvermogen zijn belangrijke factoren.

Goed om te weten: Per categorie zijn er ook weer subcategorieën. Hierboven hebben we gekozen om een aantal algemene soorten subboards uit te lichten. Een goed voorbeeld van diverse soorten zie je o.a. op de website van Aqua Marina.


Categorie: Watersport

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...