Cape Tribulation: bijzonder dorpje en gebied in Queensland, Australië

Cape Tribulation

Jaren geleden tijdens mijn reis door Australië heb ik een bezoek gebracht aan het tropische noorden van de staat Queensland. Hoewel het met onze oude kampeerbus moeilijk te bereiken was, besloten we toch de tocht te wagen. Uiteindelijk strandden we per toeval op het dorpje Cape Tribulation. Dit bijzondere dorp en landtong ligt tussen de prachtige natuur. In de omgeving heb je Mount Sorrow, waar je de bijzonder uitdagende Mount Sorrow ridge trail kan bewandelen door dicht bebost regenwoud. Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan het wereldberoemde Daintree Rainforest, een tropisch regenwoud met uitstekende looppaden. Outdoor-liefhebbers kunnen genieten van nachtwandelingen, vogelspotten, paardrijden, kajakken, jungle surfen en echte krokodillen spotten. Ben je in Australië, dan is een bezoekje aan dit prachtige gebied dat op de Werelderfgoedlijst staat, zeker aan te raden!

Hoe kom je in Cape Tribulation?

Cape Tribulation ligt op 155 kilometer ten noorden van de bekende badplaats Cairns. Het beste kan je het bereiken met eigen vervoer. De gehele weg is geasfalteerd. Je hebt dus niet per se een auto met vierwielaandrijving (four-wheel drive, 4×4) nodig. Ik heb het zelf in een hele oude camperbus ook gered tot en met Cape Trib! Kom je vanuit Cairns, dan kun je onderweg stoppen in Palm Cove (wereldberoemd vanwege de palmbomen langs het strand) en Port Douglas (daar waar films Fool’s Gold en The Pacific zijn opgenomen). Je moet onderweg de Daintree River oversteken. Dit moet per veerboot. Omrijden is niet echt mogelijk. De overtocht duurt ongeveer 10 minuten. In het hoogseizoen kan er een rij staan bij de veerboot. De oversteek kost ongeveer 25 Australische Dollar voor een retourtje. Na de overtocht rij je via een bochtige weg naar Cape Tribulation. Onderweg pak je natuurlijk even de Mount Alexandra Lookout en het Daintree Discovery Centre mee.

De Daintree River

Goed om te weten: Geen eigen vervoer? Drie keer per week gaat er een bus vanaf Cairns direct naar Cape Tribulation.

Activiteiten die je niet mag missen in Cape Tribulation

Cape Tribulation is onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit gebied ontmoet het Daintree Rainforest het wereldberoemde Great Barrier Reef. Een unicum! Daarnaast kun je in het gebied als outdoorliefhebber enorm veel gave activiteiten ondernemen. Hieronder zie je een aantal hoogtepunten in Cape Tribulation en het gebied er omheen.

Daintree Rainforest

Daintree-Rainforest

Het regenwoud is thuis van meer dan 12.000 soorten insecten, tientallen bijzondere vogels en talloze andere diersoorten. Het is dan ook aan te raden om goed de tijd te nemen om dit regenwoud te ontdekken. Naast de vele wandelingen die je kan maken zonder gids, raden we een mooie bushwalk aan met een goede gids. Er zijn meerdere plekken waar deze begeleide wandelingen starten. Sommige hikes duren zelfs meerdere dagen.

Daar waar het regenwoud het Great Barrier Reef ontmoet

Daintree-Great-Barrier-Reef

Het regenwoud is zo enorm bijzonder omdat het direct grenst aan de zee, waar het Great Barrier Reef ligt. Een zeldzaamheid! Veel bewegwijzerde wandelingen nemen je dan ook mee naar plekken waar je dit goed kan zien. Bijzonder om eerst in een dicht bebost regenwoud te wandelen, om daarna op een parelwit strand uit te komen. Een absoluut hoogtepunt.

Mt. Sorrow beklimmen

Mount Sorrow ridge trail

De Mount Sorrow ridge trail is berucht en beroemd. De route is bijna 7 kilometer lang, waar je meer dan 700 hoogtemeters moet maken. Hoe lang je er over doet hangt af van het weer. De wandeling is erg steil. Bij droog weer kun je – mits goed getraind – binnen 1,5 uur op het bovenste uitkijkplatform staan. Als het nat en glad is, kan dit veel langer duren. Deze wandeling is zeker niet voor iedereen haalbaar. De weg staat goed aangegeven met bordjes. Als je in de ochtend vroeg gaat, heb je kans dat je als eerste bent, waardoor de wandeling extra uitdagend wordt dankzij de vele spinnenwebben op het pad. Aan de top kom je ook nog eens bloedzuigers tegen. Uiteindelijk wordt je wel beloont met een prachtig uitzicht en een wonderlijk mooie wandeling.

Inheemse cultuur ontdekken

Aboriginals wonen al lang in het tropische noorden van Australië. Verspreid over het gebeid kom je dan veel informatieborden tegen waar je meer informatie krijgt hierover. Er zijn ook hele gave Aboriginal tours waar een gids je meeneemt in de orginele manier van overleven in Daintree en Cape Tribulation. Daarnaast zijn er ook meerdere musea en informatiecentra waar je meer leert over dit onderwerp.

Zwemmen in krokodilvrije rivieren en meertjes

Je kan in de omgeving van Cape Tribulation niet overal zomaar zwemmen. In de alinea hieronder lees je daar meer over. Toch zijn er een aantal plekken, waar het netjes met een bordje staat aangegeven, waar je veilig kunt afkoelen. De temperatuur kan namelijk nog wel eens flink oplopen in dit gebied. Veel accommodaties hebben eventueel ook een eigen zwembad, maar niets is zo fijn om lekker in de natuur een frisse duik te nemen in een krokodillenvrij meertje, ook wel waterhole genoemd.

Het gevaar ligt altijd op de loer

Zoals je van een tropisch gebied in Australië mag verwachten zijn er ook een aantal gevaren. In Cape Tribulation en Daintree moet je extra op je hoede zijn voor:

  • Kubuskwallen (Box Jellyfish): De Australische variant heet Chironex fleckeri. Deze komt in bepaalde periodes voor in Cape Tribulation. Er is een waarschuwingssysteem met bordjes aanwezig. Lees deze goed en wees zeker niet eigenwijs. Een volwassen kubuskwal in deze omgeving heeft gif in zich om meer dan 60 mensen te doden.
  • Krokodillen: In het gebied komen ook krokodillen voor. Er staan vaak bordjes bij gebieden waar veel krokodillen voorkomen. Voordat je ergens gaat zwemmen moet je echt goed controleren of het wel kan. Staat er geen bordje? Doe het dan voor de zekerheid niet. Ga je een lange hike maken door een niet-bewegwijzerd gebied? Doe dit met een gids!
  • Stinging Tree: Een boomsoort met prachtige rode besjes. Als je deze aanraakt krijg je het gevoel of er duizenden kleine stukjes glas in je huid schieten. De huid kan daarna nog maanden gevoelig zijn. In de toeristische gebieden staan er borden bij deze bomen.
  • Spinnen en overige: Australië zit vol met lieve dieren, maar ook wat minder prettige dieren. Lees je goed in voordat je op reis gaat, dan komt het zeker goed 😊.

Wist je dat: Naast gevaarlijke dieren moet je in de nacht ook uitkijken voor mensen in auto’s. Veel mensen gaan naar een bar met de auto en stappen daarna beschonken achter het stuur. Wandel je in de avond langs de weg? Let dan heel erg goed op! Eigenlijk moet je dit sowieso volledig vermijden.

Waar overnachten?

In de afgelopen jaren is het gebied steeds populairder geworden. Waar je heel vroeger een paar resorts, hotels en campings had, zijn dat er nu enorm veel. Je hebt dus voldoende keuze en kan binnen elk budget wat boeken. Vrijwel elke accommodatie organiseert eigen tours of heeft informatie over tours die je zeker niet mag missen in de omgeving. Wij hebben ooit met onze camper gestaan bij PK’s Jungle Village, een camping met grote gemeenschappelijke ruimte. Aan te raden als je het niet erg vind dat er tot diep in de nacht gefeest wordt in de bar 😉. Langs de route kom je talloze borden tegen van hotels, B&B’s, hostels en resorts. Op grote boekingswebsites kun je vaak nog voor dezelfde nacht een goede overnachting vinden. In het hoogseizoen kun je het beste wel even reserveren.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie