Route Australië: Inspiratie voor 2-4 maanden Australië: DEEL 1

Reis Australië inspiratie Outdoor 2-4 maanden

Als ik aan outdoor denk, denk ik al snel aan mijn tijd in de Outback van Australië, de lange hikes door het tropische noorden en snorkelen aan het Great Barrier Reef. Op de een of andere manier speelt Australië altijd een grote rol als ik denk aan outdoor. De route die ik samen met een vriend jaren geleden heb afgelegd is nog steeds mateloos populair. Elke keer als ik iemand advies geef over een route door Australië, krijg ik er later positieve feedback op. Voor mijn route is eigen vervoer in het land aan te raden. Mijn route, waar je gerust twee tot vier maanden voor uit mag trekken, neemt je – grofweg – van Sydney naar de Great Ocean Road, door de Outback naar het tropische Noorden en via de Oostkust weer terug. Zoek je inspiratie voor een gave route door Australië? Lees dan snel verder!

Herinneringen

Ik heb het land ervaren als ruig, maar ook heel vriendelijk. Tijdens mijn route en reis door het land ben ik veel tegengekomen. Dingen waar ik nog steeds over nadenk. Die blijkbaar een enorme indruk op me hebben gemaakt. Ik herinner me de vele Aboriginals langs de weg in de Outback die benzine wilden stelen om dit op te snuiven. Het zogenoemde petrol sniffing is namelijk een enorm probleem in het land. Ook herinner ik me de trotse Aboriginals die ons meenamen door hun dorp en vol passie vertelden over de rotsschilderingen van hun ouders. Daarnaast herinner ik me het gesprek dat ik had met een echte ‘ozzie’, die toegaf dat hij zelf ook niet weet hoe hij om moet gaan met Aboriginals, net zoals de overheid.

Op dag één in Australië was ik zo onder de indruk, dat ik vol tegen iemand aan liep. Mijn schuld. De Australiër keek mij aan en zei – zoals alleen Australiërs dat kunnen – “Sorry Mate, I didn’t see you”. Alsof het zijn schuld was. Het voelde als een omgekeerde wereld. ?.

Rondreizen in een oude bus door Australië
Rondreizen in een oude bus door Australië

Verder herinner ik me regelmatig de avonden bij het zelfgemaakte kampvuur, de woeste omgeving van de Outback, de vriendelijke mensen, het zwemmen in gorges, de Garden of Eden in Kings Canyon, het snorkelen bij het Great Barrier Reef en de gratis te gebruiken BBQ’s die overal staan.

Tip: Plan de route niet 100% vooraf. Praat met locals en vraag naar plekken die zij mooi vinden. Zo kom je op prachtige plekken die niet in de reisgidsen staan.

Mijn route door Australië

Ik had een krappe vier maanden de tijd om Australië te verkennen. Eind december stond ik in Sydney. De kampeerbus was snel gevonden. Deze kon overgekocht worden van een Duits stel die eerder een rondje door Australië met de bus had getoerd. Bij de aankoop hoorde blijkbaar ook een cd met daarop 5 (!) keer het nummer Airplanes.

Voor de onderstaande route raad ik echt eigen vervoer aan. Hoewel de goedkope backpackersbussen je een eind de goede richting op brengen, mis je echt een aantal hele gave plekken die je alleen met eigen vervoer kan bezoeken. Omdat vier maanden te kort is om het hele land rustig te bekijken, heb ik de westkust overgeslagen. Het is dan ook een half rondje door Australië geworden.

Route bekijken in Maps

Je kan de volledige route bekijken via deze link in Google Maps. Deze route kan mooi als basis dienen voor jouw reis door Australië. Hieronder zie je de route ook staan.

Start in Sydney

Neem een aantal dagen de tijd voor deze prachtige grote niet-hoofdstad van het land. Sydney is zeker de moeite waard om te bezoeken. Van de prachtige botanische tuinen tot de beste restaurants van het land. De stad biedt voor iedereen wel iets. Als je na een paar dagen de drukte zat bent, begin je met de reis richting de echte hoofdstad van het land; Canberra.

Opera House Sydney
Sydney

Wist je dat: Binnen ongeveer een half uur reis je met het openbaar vervoer van het centrum van Sydney naar het wereldberoemde Bondi Beach. Ga je in de Australische zomer? Smeer je dan echt goed in. Maak niet dezelfde fout als dat ik maakte ?.

Canberra bezoeken

De rit van Sydney naar Canberra is niet enorm bijzonder. Wat het speciaal maakt is dat je uit de drukte van Sydney vertrekt en al snel op verlaten snelwegen rijdt. Een bijzonder gevoel. Ik had daar het gevoel dat de reis eindelijk begon. Canberra zelf vond ik leuk om te bezoeken, maar ik vond het ook een enorm symmetrische stad. Als aan de ene kant van een plein een gebouw staat, staat er aan de andere kant eenzelfde soort gebouw. Deze stad is dan ook echt gebouwd als hoofdstad, omdat Melbourne en Sydney er samen niet uit konden komen welke stad de hoofdstad mocht zijn. De campings rondom Canberra zijn erg gaaf. Er zijn meerdere kampeerplekken waar je zelfs gratis vuurhout kan pakken om in de avond bij een kampvuur de dag door te nemen.

Canberra
Canberra

Binnendoor of buitenom naar Melbourne

Vanaf Canberra kan je twee kanten op: binnendoor naar Melbourne of buitenom. Dit gedeelte laat ik verder open. Stop in meerdere dorpjes, vraag advies, vraag naar mooie plekken en laat je leiden door de locals. Wie weet ontdekt jij ook mooie pareltjes, die nergens in reisgidsen staan vermeldt. Het eindpunt van dit deel van de route is Ninety Mile Beach.

Ninety Mile Beach

Ninety Mile Beach is 151km lang en loopt in noordoostelijke richting van een landtong nabij Port Albert naar het kunstmatige kanaal bij Lakes Entrance. Dit gebied is het grootste binnenlandse waternetwerk van Australië. Er zijn hier tal van gave outdoor activiteiten die je kan ondernemen. Naast surfen en bodyboarden kun je er ook ontspannen. Je hebt 151 km aan zandstrand om uit te kiezen!

Melbourne naar Adelaide via Great Ocean Road

Melbourne is de meest zuidelijke stad met meer dan 1 miljoen inwoners en de hoofdstad van de staat Victoria. Bezoek hier zeker de Royal Botanic Gardens, het Federation Square en de St. Paul’s Cathedral. Wil je echte Australische dieren bekijken in een dierentuin? Dan zou je een trip naar de Melbourne Zoo of het Melbourne Aquarium kunnen overwegen. Ik heb deze overgeslagen, omdat ik dieren in het wild bekijken leuker vind. Toch heb ik – tegen het einde van de reis – wel één dierentuin bezocht. De dierentuin van Steve Irwin stond namelijk al voor lange tijd op mijn verlanglijstje!

Wist je dat: Melbourne wordt gezien als de culturele en modehoofdstad van het land. Bijzonder is ook dat je in de stad veel multiculturele wijken kan bezoeken. Zo heb je Italiaanse, Chinese, Vietnamese, Turkse en Griekse wijken in de stad.

Great Ocean Road

Great Ocean Road
Een snelle foto uit de auto genomen

Tussen de steden Toquay en Allansford bevindt zich de wereldberoemde autoroute Great Ocean road. Deze route is 243 kilometer lang. Dit lijkt niet enorm lang, maar als je er twintig keer stopt, ben je er wel even mee bezig ?. Er zijn enorm veel gave dorpjes langs deze weg en natuurlijke bezienswaardigheden. De bekendste rotformatie is die van De Twaalf Apostelen. Stop regelmatig bij uitzichtpunten en wandelingen. Je wordt er zeker niet teleurgesteld. Dit is ook een van de eerste plekken van de route waar je een hoge kans hebt dat je een wilde koala ziet. Ook trekken er jaarlijks walvissen langs de kust. Deze heb ik helaas niet gezien, maar de spelende zeehonden aan de kust maakten veel goed!

De Twaalf Apostelen

De Grampians (optioneel)

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt te besteden in Australië, kun je een bezoek overwegen aan de Grampians. Dit nationale park ligt op 280km van Melbourne af en 200km vanaf De Twaalf Apostelen (Twelve Apostles), de beroemdste bezienswaardigheid van de Great Ocean Road. De Grampians is een uitgestrekt natuurpark met bergbossen, eucalyptusbomen (met koala’s!), meer dan 900 plantensoorten, meer dan 40 soorten zoogdieren (Waaronder de reuzenkangoeroe en Bennettwallaby) en 200 vogelsoorten. Neem een goed kompas mee tijdens de hikes door het park. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het eenvoudig is om hier te verdwalen.

Grampians
Grampians

Adelaide naar Port Augusta

Na een bezoekje aan de Great Ocean Road kom je uiteindelijk aan in Adelaide. Dit is de hoofdstad van de staat South-Australia. De stad staat bekend als de City of Churches. Er zijn namelijk wel erg veel kerken in de stad te vinden! Het is een vrij rustige grote stad. Ik had niet echt door dat in Adelaide meer dan 1 miljoen inwoners woonden. Dit is de laatste grote stad die voor een lange tijd tegenkomt op deze route door Australië. Een leuke stad om eventjes te verblijven. Daarna rijd je naar Port Augusta, het laatste grote dorp voordat je voor lange tijd in de Outback van Australië zit.

>>>Binnenkort DEEL 2

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


2 gedachten over “Route Australië: Inspiratie voor 2-4 maanden Australië: DEEL 1”

  • Hoi!

   Uiteindelijk hebben we de auto weer weten te verkopen. We hebben in enorm veel hostels een advertentie opgehangen van de auto op het prikbord. Hier kwamen veel reacties op.

   Met vriendelijke groet,
   Edwin

   Beantwoorden

Plaats een reactie