Cross country rijden met paarden

cross-country-rijden-met-paarden

De cross country in de paardensport is een onderdeel van eventing. Eventing bestaat uit drie verschillende onderdelen. Zo moet je een dressuurproef rijden, een springproef én je moet de crossbaan op. Een cross rijden is avontuurlijk. Ook is het gaaf dat je bij verschillende soorten cross wedstrijden dwars door het bos kan rijden en hier over hindernissen kan springen gemaakt van natuurlijke materialen. Een goede voorbereiding is bij deze tak van paardensport ook enorm van belang. Jouw paard moet niet alleen een goede conditie hebben, ook moet hij onverschrokken zijn en niet (te erg) schrikken van wat er buiten gebeurd én hij moet redelijk vertrouwd zijn met de hindernissen die je tegen kan komen.

Wat is cross country rijden met paarden?

Een cross (ook wel bekend als cross country of de terreinproef) zou je misschien wel kunnen zien als een outdoor springwedstrijd. Een springwedstrijd, maar dan in de buitenlucht. Bijvoorbeeld op een crossterrein of dwars door het bos over uitgezette hindernissen. Ook de hindernissen die je tijdens een cross tegen kan komen verschillen van de hindernissen tijdens een “normale” springwedstrijd. Zo kom je veel hindernissen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals boomstammen, strobalen, waterbakken en een grote “trap” waarvoor de grond is opgehoogd. Bij veel hindernissen vind je vlaggetjes, ook zijn er hindernissen gemaakt van tractorbanden. Vaak is een cross een onderdeel van een tripalon of SGW.

Voorbereiding op jouw eerste cross wedstrijd

Omdat de hindernissen tijdens een cross country wedstrijd zo verschillen van gewone hindernissen is het belangrijk om jouw paard hier goed vertrouwd mee te maken. Door regelmatig buiten te rijden en door mee te doen aan een oefencross óf door te trainen op een cross terrein raakt jouw paard gewend aan de hindernissen. Daarnaast zorgt buitenrijden er ook voor dat jouw paard meer gewend raakt aan andere geluiden en prikkels dan wanneer je alleen maar op stal in de (binnen-) bak rijdt. Daarnaast is het ook belangrijk dat jouw paard een goede conditie heeft en vrij lang achter elkaar kan galopperen, net als tijdens endurance wedstrijden. Tijdens sommige wedstrijden mag je de cross ook in een equipe (groepje) rijden.

Hindernissen tijdens de cross

Tijdens de cross wedstrijden kan je verschillende soorten hindernissen tegenkomen. Eén van deze hindernissen is de waterbak. Voor beginnende cross ruiters (en paarden) kan dit best een uitdagende hindernis zijn. Veel paarden vinden het namelijk spannend om het water in te gaan. Neem dus de tijd om jouw paard aan het water te laten wennen! Een andere hindernis is de piano. Deze hindernis kan je zien als een grote trap voor paarden. Ook zijn er boomstammen waar je overheen kunt springen, heggen waar je overheen (of zelfs doorheen) kunt springen, heuvels en bruggen (soms zelfs ophaalbruggen). Soms vind je bij een cross wedstrijd ook hindernissen met een knipoog, wat dacht je van een treintje of enorme boeken als hindernis!

cross country
Foto: Phil Hodkinson via Unsplash
Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie