De materialen van sup peddels: voordelen en nadelen

SUP peddel materialen

Bij de sport stand up Paddling (SUP) maak je natuurlijk gebruik van een peddel. Waar beginners vaak een peddel hebben gemaakt van aluminium en plastic, zie je steeds meer mensen met een carbon subpeddel. Daarnaast kan een peddle ook gemaakt worden van hout en glasvezel. Al zie je een houten peddel eigenlijk alleen bij mensen die een klassieke uitstraling zoeken. In dit artikel lees je de voordelen en nadelen van de diverse materialen waarvan een SUP-peddel gemaakt wordt.

Wat is je doel?

Voordat je een peddel gaat kiezen om mee te gaan suppen is het verstandig om een doel te bepalen. Ben je bijvoorbeeld nog een nieuweling in deze tak van watersport? Dan wil je wellicht niet meteen de hoofdprijs betalen. Ga je vaak met de auto met daarin het supboard en de waterdichte telefoonhoes naar de plek toe? Dan heb je misschien niet zo’n behoefte om veel geld te betalen voor een hele lichte peddel. Ben je een gevorderde in de SUP-sport? Dan heb je wellicht wel behoefte aan een carbon peddel waarmee je krachtig en efficiënte slagen in het water maakt. Vraag jezelf het volgende af:

  • Heb je wel een hele lichte peddel nodig? Wie veel lang onderweg is tijdens SUP-tochten of wie meedoet aan wedstrijden kan behoefte hebben aan de lichtste carbon peddel. Als je het vooral recreatief doet, bijvoorbeeld als beginner en maar een paar keer per jaar? Dan kun je het geld misschien beter in de portemonnee houden.
  • Wat is je budget? Wil je de beste SUP-peddel hebben van het lichtste materiaal? Dan mag je vaak wat dieper in de buidel tasten.
  • Blessures: Sommige mensen vinden de stijve peddel helemaal niet zo fijn. Deze stijve (en duurdere) materialen vangen de schokken tijdens het peddelen minder goed op. Dit kan bij bestaande blessures aan en rond de schouder minder prettig aanvoelen.
Houten peddel materiaal

Tip: Twijfel je echt over wat voor soort peddel je moet kopen voor bij een SUB-board? Win dan advies in bij een goede watersportwinkel!

Materialen van een SUP-peddel

Een SUB-peddel hoeft niet van één materiaal gemaakt te zijn. Zo is de bovenkant vaak van een ander materiaal de het blad. De meest voorkomende materialen zijn

Houten

Hout SUB peddels zien er echt fantastisch uit. Deze klassieke peddels hebben een traditionele look. Je komt deze peddels tegen van bamboo gemaakt, maar ook in combinatie met bijvoorbeeld carbon. Het voordeel van hout is dat het lekker in de hand licht en het meer schok dempend werkt dan bijvoorbeeld carbon. Hout is echter wel zwaarder in gewicht en breken sneller dan andere varianten, vaak in het midden. Sommige mensen zweren bij houten peddels, maar deze groep lijkt steeds kleiner te worden in de SUP-wereld.

Glasvezel

Een peddel van hoofdzakelijk glasvezel
Een peddel van hoofdzakelijk glasvezel

Dit materiaal is erg stijf. In een SUP-peddel zorgt het voor efficiënt overbrengen van kracht in de slag. Het is wel iets minder stijf dan carbon, waardoor veel gevorderde watersporters eerder de voorkeur lijken te geven aan carbon (koolstofvezel). Deze peddels zijn geschikt voor rustig toeren op meren, maar ook op zee. Glasvezel (in het Engels glasfiber) wordt in peddels vaak gecombineerd met andere materialen, zoals aluminium en kunststof.

Carbon

Carbon paddle
Carbon paddle

De gevorderde, professionele en fanatieke amateur zweert vaak bij dit materiaal. Het materiaal is niet voor niets ook favoriet in de wielerwereld. Het heeft enorm goede eigenschappen. Zo is carbon stijf en erg licht. Dit zorgt voor een sublieme krachtsoverdracht in de peddle. Sommige carbon SUB-peddels combineren de beste eigenschappen van carbon, glasvezel en kunststof met elkaar. Dit is verreweg de duurste variant van de SUP-peddel, maar wel uitermate geschikt voor vrijwel alle SUP-doelen.

Aluminium

Dit materiaal is erg veelzijdig én betaalbaar. Met name de laatste eigenschap zorgt er voor dat veel SUP-peddels hoofdzakelijk van aluminium zijn gemaakt. Het is echter niet zo licht en stijf als de twee varianten hierboven, maar voor beginners tot matig gevorderd helemaal geen slechte keuze. Als je met een goede aluminium peddel werkt met het juiste blad en van de juiste lengte, kun je enorm veel plezier beleven aan de sport, zonder ooit te twijfelen over je aankoop!

Kunststof

Kunststof wordt gebruikt in combinatie met de bovenstaande materialen. zo kan het zijn dat de stang van aluminium is en de grepen van kunststof. Ook het blad van goedkope SUB peddels zijn vaak van kunststof gemaakt. Het materiaal is erg betaalbaar en duurzaam.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie