De vijf mooiste wandelroutes in Nieuw-Zeeland

Franz Josef Glacier wandeling nieuw zeeland

Nieuw Zeeland is het land van de kiwi vogel, de oorspronkelijke Maori-bevolking en de eeuwig durende strijd met Australië over alles en niets. Daarnaast is het een van de mooiste landen ter wereld qua natuur, natuurgebieden en wandelroutes. Als je aan iemand vraagt die ooit Nieuw-Zeeland heeft bezocht wat hij of zij leuk of mooi vind aan het land, dan krijg je vrijwel altijd een antwoord te horen met het woord ‘natuur’ er in. In het land heb je namelijk prachtige wandelroutes. In dit artikel bekijk je vijf hele mooie wandelroutes in Nieuw-Zeeland. Deze zijn door onze redactie verkozen tot de top 5. Naast deze wandelingen zijn nog honderden wandelingen die de moeite waard zijn. Als outdoor-liefhebber kom je tijd tekort als je in het land bent, zelfs als je er meerdere maanden vertoeft.

Milford Track: Eén van mooiste wandelroutes in Nieuw-Zeeland

Milford Sound
Milford Sound wordt gezien als een van de mooiste plekken op aarde, zoals je op de foto kan zien.

De originele Milfor Track wandelroute heeft een lengte van 53,5 kilometer. Je doet hier gemiddeld 4 dagen over. De track is het gehele jaar door geopend, maar boekingen zijn verplicht tussen oktober en april. Er mogen namelijk maar 40 mensen per dag starten. Je kan de Milford Track vinden nabij de Milford Sounds op het Zuidereiland. Je wandelt door prachtige valleien, die in het verleden zijn uitgehouwen door gletsers, oude regenwouden en meerdere watervallen. Een prachtige wandeling in een adembenemend gebied. Vind je 53,5 kilometer een beetje veel? Dan kun je ook op weg die van Te Anau (170 km ten zuiden van Queenstown) naar Milford Sound meerdere stops maken en korte wandelingen ondernemen naar diverse uitzichtpunten in dit gebied. Een absolute aanrader en het 2 uur+ omrijden vanaf Queenstown zeker waard. Meer informatie lees je op de officiële website. Wil je even wegdromen? Bekijk dan de onderstaande video eens:

Tongariro Crossing

Bijna in het midden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland bevindt zich de Tongariro Alpine Crossing, ook wel Tongariro Crossing genoemd. Deze wandeling heeft een lengte van bijna 20 kilometer, waar je gemiddeld tussen de 6 en 8 uur over doet. Het uitdagende wandelpad is het gehele jaar door geopend, maar in de Nieuw-Zeelandse winter moet je oppassen voor de sneeuw (ga dan met een gids!). Het wordt gezien als een van de mooiste dagtochten ter wereld. Je wandelt door het oudste nationale park van het land. Het is een uitdagende route die je door de Mangatepopo-valei leidt via Mount Tongariro en Mount Ngauruhoe. Je komt langs de South Crater en Red Crater en daalt af via het vulkanisch puin om bij de Emerald Lakes te komen.

Tongariro
Zie je er een stukje Midden Aarde (Lord of the Rings) in terug?

Leuk weetje: Deze wandeling is voor Lord of the Rings fans nóg leuker. Meerdere locaties in Tongariro zijn gebruikt om de films op te nemen. Meerdere beelden van dit gebied zijn gebruikt om in de film Mordor en Mount doom te weergeven. De wereldberoemde scene waar Isildur de ring (die ene) van de vinger van Sauron slaat is hier ook opgenomen.

Tuatapere Hump Ridge Track

Tuatapere Hump Ridge Track Wandelroutes in Nieuw-Zeeland

Op een zuidelijk puntje van het Zuidereiland bevindt zich de Tuatapere Hump Ridge Track. Deze wandeling is recent helemaal opgeknapt door de overheid. Dankzij de ligging is dit niet de meest voor de hand liggende wandeling voor toeristen. Toch is het zeker de moeite waard om een eind om te rijden voor deze tocht. Je hebt de keuze uit meerdere soorten wandelingen:

  • Freedom Walk: De traditionele wandeling met 2 overnachtingen onderweg.
  • Historic Walk/Jet Boat: je legt een deel van de traditionele wandeling te voet af, een ander deel in een jet boat. Je kan deze wandeling in twee varianten boeken; een tweedaagse en een driedaagse.
  • Prima Package: Je wandelt drie dagen van gemiddeld 20 kilometer door het gebied. Overnachten doe je in luxe (er is zelfs een douche met warm water!). Ook krijg je er een helikoptervlucht bij.
  • Guided Walk: Je wandelt drie dagen lang, gemiddeld 20 kilometer per dag onder leiding van een getrainde gids.

In de onderstaande video zie je waarom het zo bijzonder is om deze wandeling in Fiordland National Park te doen.

Abel Tasman Nationaal Park

Als je van de veerboot af komt en rechts afslaat, dan kom je vanzelf in het Nationaal Park Abel Tasman. Een park met zandstranden, granieten kliffen, beboste heuvels en talloze wandelpaden. Dit park is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Aban Janszoon Tasman, die in 1603 in Lutjegast, Groningen werd geboren. Hij is het bekendst door zijn reizen tussen 1642 en 1644 (bron). Tijdens deze reis ontdekte hij Tasmanië, Tongatapu en natuurlijk Nieuw Zeeland. De bekendste trail heeft een lengte van 60 kilometer en duurt tussen de 3 en 5 dagen. Gelukkig kan je ook eenvoudig gewoon dagtochten of korte wandelingen in het park ondernemen. In het park staat alles netjes aangegeven met borden. Je komt hier zelfs zeehonden, pinguïns en bijzondere vogels tegen.

Tip: ga eens naar Adele Island. Hier gaan vanaf Abel Tasman meerdere dagtochten en kayaktochten heen. Een absolute aanrader als je net even wat meer tijd hebt.

Abel Tasman Nationaal Park: wandelroutes in Nieuw-Zeeland

Franz Josef Glacier hike & Alex Knob track

In het plaatsje Franz Josef wonen slechts 320 mensen, maar toch komen er tijdens het toeristenseizoen dagelijks honderden toeristen op af. Dit komt door de gelijknamige gletsjers die naast het dorp liggen. Je mag zelf in de omgeving wandelen, maar als je de op, door en over de Franz Josef Glacier wil hiken, moet je met een gids mee. Het is echter zeer de moeite waard. Je loopt over een prachtige gletsjer, beklimt een muur van ijs en je leert over de geschiedenis van deze gletsjer. Je kan deze hike zo gek maken als je zelf wilt. Helaas mag je niet meer vanaf de onderkant van de gletsjer de berg beklimmen. Je moet een helikoptervlucht boeken, die je bovenop de gletsjer afzet en na een wandeling weer terugneemt. Een ervaring om nooit te vergeten. In de onderstaande video zie je meer van dit gebied.

Als alternatief kan je de Alex Knob track bewandelen. Dit is een 8 uur durende wandeling met een 4 uur durende klim. Bovenop kan je genieten van het uitzicht op de gletsjer. De Alex Knob track en Roberts Point Track zijn voor ons de reden om dit gebied in de top 5 op te nemen.

> Bekijk ook mijn mooiste plekken in Australië


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...