DEET: uitleg, risico’s en informatie

DEET

DEET is een stof die gebruikt wordt om verschillende insecten af te weren. Zo kan de stof gebruikt worden in een anti-muggenmiddel of in een anti-tekenmiddel en werkt het ook tegen stekende vliegen, vlooien, mijten en bloedzuigers. Je ziet dat het middel vooral wordt gebruikt bij insecten die leven van mensenbloed. De stof DEET staat ook bekend als N,N-diethyl-m-toluamide.

Wist je dat: In Nederland zijn insectenafwerende middelen verkrijgbaar met concentraties tussen de 10 tot 50%. Je kan in het buitenland ook middelen vinden met concentraties hoger dan 50%. Deze kunnen echter tot vergiftigingsverschijnselen leiden!

Producten met DEET

Er zijn verschillende producten met DEET verkrijgbaar. Zo kunnen de concentraties van de stof per product verschillen. Je kan o.a. kiezen voor een spray, een lotion en een gel. Deze kan je gebruiken op de onbedekte huid.

Risico’s van DEET

Voor doelgroepen zoals zwangere vrouwen, baby’s en (jonge) kinderen is er een mogelijk risico bij het gebruik van DEET. Zo wordt het gebruik van dit insectenafwerende middel afgeraden voor zwangere vrouwen in Nederland. Het zou kunnen zijn dat er andere richtlijnen gelden in landen waar muggen gevaarlijke ziekten overbrengen. Voor (jongere) kinderen en baby’s is het ook belangrijk om goed te kijken naar het percentage DEET dat in het anti-insectenmiddel zit, dit omdat hoge concentraties van de stof niet geschikt zijn. Bekijk daarom ook altijd de gebruiksaanwijzing bij de verpakking.

Klik op de afbeelding om hem groter te bekijken

Huidirritatie en allergie

Heb je een gevoelige huid? Gebruik het anti-insectenmiddel met DEET eerst op een klein stukje van de huid. Dit middel kan soms leiden tot huidirritatie en irritatie van de ogen. Wanneer je van het middel uitslag of jeuk krijgt kan je beter kiezen voor een ander product.

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie