Een reddingsdeken meenemen op reis, het kan je leven redden!

Reddingsdeken isolatiedeken kopen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een reddingsdeken, ook wel isolatiedeken of thermisch deken genoemd, kan op reis je leven redden. Deze simpele en kleine EHBO accessoire is goedkoop in aanschaf en past in elke tas. Handig en soms zelfs levensreddend. Ga je bijvoorbeeld op een wandeling in het buitenland, maar red je het niet door omstandigheden om voor de nacht terug te zijn? Dan kun je een reddingsdeken gebruiken om onder te slapen. Ook wordt dit deken gebruikt bij mensen die in het water zijn gevallen en onderkoelingsverschijnselen vertonen. Ook aan te raden voor bikepacking, fietsvakanties en andere trips waarbij je in de natuur verblijft.

Wat is een reddingsdeken?

Een reddingsdeken is een simpel EHBO accessoire gemaakt van voornamelijk aluminiumfolie. Het deken heeft een kant die goudkleurig is en een zilverkleurige zijde. Bij onderkoelingsverschijnselen wikkel je het deken om jezelf (of iemand anders) heen met de gouden kant naar buiten gericht. Bij verhittingsverschijnselen richt je de zilverkleurige kant naar buiten. Het wordt ook wel een nooddeken, thermisch deken, isoleerdeken of warmhouddeken genoemd. In het Engels noemt men het een thermal blanket.

Wist je dat: Het materiaal dat gebruikt wordt in het isolatiedeken is voor het eerst gemaakt door NASA, de Amerikaanse overheidstak die gaat over het ruimtevaartprogramma.

Twee zijdes van het deken

Hoewel het als klein opgevouwen pakketje niet veel lijkt, kan het uitgevouwen een volwassen persoon makkelijk omhullen. Het isolatiedeken is voorzien van twee zijdes:

  • Zilveren kant tegen het lichaam: Houdt warmte vast en helpt bij onderkoeling en shock. Ook bij mensen die lang in een koud gebied of koud klimaat moeten vertoeven. De binnenkant weerkaatst ongeveer tot 80% van de temperatuur van het lichaam. De laag aan de buitenkant geeft de warmte door aan de persoon in het reddingsdeken.
  • Gouden kant tegen het lichaam: De zilveren kant reflecteert de warmte van buiten. Het wordt voornamelijk gebruikt om schaduw te creëren.

Een reddingsdeken kopen

Hieronder zie je enkele voorbeelden. Druk op de bekijk-knop om er meer over te lezen:

Waarom neem je het mee op reis? Het is goedkoop, klein, licht in gewicht en kan jouw leven (of dat van iemand anders) redden. Het is – gek genoeg – vaak geen onderdeel van een standaard EHBO-setje.


Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...