Heempark in Leiden: stukje stadsnatuur – wandeling + foto’s

Heempark Leiden (4)

Het Heempark in Leiden is in 1959 aangelegd. Je kan hier op alle dagen van de week, van zonsopgang tot zonsondergang, een leuke wandeling maken. In het park, dat gelegen is aan de Oegstgeesterweg 4 in Leiden, vind je stukjes natuur die kenmerkend zijn voor de regio. Denk hierbij aan moeras, wegberm, duin en bos. Ik heb hier recent een wandeling gemaakt. Natuurlijk heb ik mijn fotocamera meegenomen!

Het Heempark in Leiden: locatie en openingstijden

Het Heempark in Leiden, gelegen aan de Oegstgeesterweg, is een prachtig natuurgebied vol typisch Nederlandse landschapselementen. Het kleine park is elke dag vrij toegankelijk, van zonsopgang tot zonsondergang. Maandelijkse wandelingen worden georganiseerd van maart tot oktober, op de laatste zondag van de maand om 14:00 uur.  Het park weerspiegelt de diversiteit van het typisch Nederlandse landschap, met zijn bosrijke gebieden, duinen, moerassen en wegbermen. Dit maakt het een ideale plek om te ontspannen, te wandelen en te genieten van de natuurlijke schoonheid die ons land te bieden heeft. Parkeren kan je op meerdere plekken in de omgeving doen. Wij hebben de auto in de Kagerstraat gezet, maar je kan ook parkeren aan de Houtlaan en Zweilandlaan. Vanaf daar is het een paar minuten wandelen.

avatar Eddie

Goed om te weten: Ik ben niet welkom in het Heempark Leiden!

Wat is een Heempark?

Een Heempark is een speciaal aangelegd natuurgebied dat is aangelegd om de inheemse flora en fauna van een bepaalde regio te behouden en te tonen. Het is een park waarin de natuurlijke omgeving zo veel mogelijk wordt nagebootst om een representatief beeld te geven van de planten, bomen en dieren die typisch zijn voor een specifieke regio.

Naast het behoud van inheemse flora en fauna, hebben Heemparken ook educatieve en recreatieve doeleinden. Ze dienen als leer- en onderzoeksplekken waar bezoekers kunnen leren over de lokale ecosystemen, de relatie tussen planten en dieren, en het belang van biodiversiteit. Bezoekers kunnen genieten van wandelingen door de natuur, observatie van wilde dieren en het bewonderen van de verschillende seizoensgebonden bloemen en planten. Heemparken zijn ook een populaire locatie voor excursies van scholen.

Leuk: Er worden door diverse organisaties wandelingen georganiseerd die ook door het Heempark Leiden gaan. Deze zijn onder leiding van een gids. Bekendste daarvan is de wandeling van IVN, die je hier kan vinden.

Mijn bezoek aan het park in foto’s

Hieronder zie je de foto’s die ik gemaakt heb in en rondom het Heempark in Leiden.

Tip: Klaar met wandelen? Drink dan een bakje koffie met een heerlijke appeltaart bij Theehuis de Leidse Hout. Het theehuis staat aan de voorkant van het Leidse Hout, op Houtlaan 100. Dit is op 8 minuten wandelen vanaf het Heempark.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...