Sony FE 35mm F1.4 GM: review en advies

Sony-FE-35mm-F1.4-GM

Anderhalf jaar geleden deed ik een fotocursus landschapsfotografie. Ik raakte al snel aan de praat met een andere cursist. Hij had vroeger erg veel gefotografeerd, maar deed er de laatste tijd niet veel mee. Dat vond hij zonde. Om zijn interesse weer een nieuw leven in te blazen had hij een tweetal nieuwe lenzen gekocht en een aantal cursussen. Eén van zijn nieuwe favoriete lenzen was de Sony FE 35mm F1.4 GM. Nadat ik de lens tijdens de cursus een aantal keer heb mogen testen en aanschouwen, was ik zelf ook verliefd, net zoals veel andere fotografen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze geweldige 35mm lens in de G Master serie van Sony. Deze lens wordt ook wel de SEL35F14GM genoemd.

Wat voor lens is de Sony FE 35mm F1.4 GM?

De Sony FE 35mm F1.4 GM is een full-frame lens die deel uitmaakt van Sony’s befaamde G Master-serie. De lens heeft een brandpuntsafstand van 35mm. Daarnaast is de lens erg favoriet bij veel mensen vanwege het grote maximaal diafragma van f/1.4. De lens is perfect voor een breed scala aan fotografie, waaronder portretten, landschappen, en straatfotografie. Het staat bekend om zijn uitzonderlijke scherpte, prachtige bokeh (achtergrondonscherpte), en snelle en nauwkeurige autofocus. De lens is ook weerbestendig.

Goed om te weten: Deze lens maakt deel uit van de GM serie van Sony. In de context van Sony-lenzen staat “GM” voor “G Master”. G Master is een serie lenzen van Sony die zijn ontworpen om de hoogste kwaliteit en prestaties te bieden. Deze lenzen zijn meestal voorzien van geavanceerde optische technologieën, een groot diafragma, en zijn gebouwd met premium materialen. Ze zijn gericht op professionals en enthousiaste fotografen die op zoek zijn naar de beste beeldkwaliteit en prestaties in hun lenzen. G Master-lenzen staan bekend om hun uitzonderlijke scherpte, prachtige bokeh, en robuuste bouwkwaliteit.

Wat vinden fotografen die deze lens gebruiken?

Als ik een review schrijf, ga ik zowel af op mijn eigen expertise als die van anderen. Ik praat met collega-fotografen, spreek mensen online op diverse fora en groepen en bekijk de reviews van professionals. Daarnaast bekijk ik ook de reviews die mensen, die de lens hebben gekocht, achter hebben gelaten bij webwinkels. Hieronder heb ik al deze meningen samengevat per punt voor de Sony FE 35mm F1.4 GM

Waar koop ik mijn objectieven?

Ik heb op meerdere plekken mijn objectieven gekocht. Vaak loop ik een lokale fotowinkel binnen, al lijken deze helaas steeds meer uit het straatbeeld te verdwijnen. Soms ‘reis’ ik af naar Utrecht om naar KameraExpress te gaan. Als ik al weet wat voor objectief ik wil hebben, dan bestel ik deze het liefst online bij Kamera Express (⬅️link naar de webwinkel)

Kamera-Express

Als je via de bovenstaande link een aankoop doet, krijgen wij er een klein percentage over. Je betaalt zelf niets extra’s, maar steunt onze website wel!

Kwaliteit ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De Sony FE 35mm F1.4 GM lens staat bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit. Gebruikers hebben gemeld dat de lens foto’s produceert met levendige kleuren, een prachtige weergave en een indrukwekkende scherpte. Het vermogen van de lens om details vast te leggen en de algehele esthetiek van de foto’s heeft bijgedragen aan de hoge waardering voor kwaliteit.

Sony FE 35mm F1.4 GM

Prijs⭐️⭐️⭐️⭐️

Hoewel de lens aan de duurdere kant is, vinden gebruikers de prijs gerechtvaardigd gezien de prestaties en kwaliteit die het biedt. Voor professionals en enthousiastelingen die bereid zijn te investeren in hoogwaardige apparatuur, wordt de prijs als redelijk beschouwd.

Bouwkwaliteit⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

De bouwkwaliteit van de lens is niet specifiek genoemd in de reviews, maar gezien de algemene tevredenheid en de reputatie van Sony’s G Master-serie, kan worden aangenomen dat de bouwkwaliteit uitstekend is.

Autofocus⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De autofocus van de lens wordt geprezen om zijn snelheid en nauwkeurigheid. Gebruikers hebben gemeld dat het de focus 99% van de tijd vastlegt en uitblinkt in uitdagende lichtomstandigheden. Dit maakt het ideaal voor verschillende soorten fotografie, waaronder actie en evenementen.

Beeldkwaliteit⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De beeldkwaliteit wordt als spectaculair beschouwd. Gebruikers zijn vooral onder de indruk van de scherpte en kleurreproductie van de lens. Het vermogen om prachtige beelden vast te leggen bij weinig licht wordt ook zeer gewaardeerd.

Geschikt voor welke soort fotografie⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De lens is extreem veelzijdig en is geschikt voor een breed scala aan fotografie, waaronder straatfotografie, portretten, auto’s, en reisfotografie. De combinatie van een groot diafragma en snelle autofocus maakt het een uitstekende keuze voor verschillende scenario’s.

Diafragma⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Met een diafragma van f/1.4 kunnen gebruikers prachtige bokeh en een ondiepe scherptediepte bereiken. Dit is vooral gunstig voor portretfotografie en situaties met weinig licht.

Beeldstabilisatie: ⭐️⭐️⭐️⭐

Er is geen specifieke feedback over beeldstabilisatie, maar de lens presteert goed in verschillende omstandigheden, wat suggereert dat het stabiel is. Het is echter belangrijkom te weten dat de lens zelf mogelijk geen ingebouwde beeldstabilisatie heeft en dat de stabilisatie afhankelijk kan zijn van de camera waarmee het wordt gebruikt.

Gewicht: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Gebruikers zijn tevreden met het gewicht van de lens, wat het gemakkelijk maakt om mee te nemen tijdens het reizen of fotograferen op locatie. Het compacte formaat en gewicht worden gezien als een groot voordeel, vooral voor degenen die de camera voor langere tijd moeten dragen.

In een videoreview bekijken

Eén van mijn favoriete YouTubers, Cristopher Frost, heeft een uitgebreide review gemaakt van deze lens. Hij laat eigenlijk alles zien wat je wilt weten, inclusief voorbeeldfoto’s.

Mijn review en mening over de lens

Hoewel ik de lens niet heel lang heb kunnen uitproberen, kan ik er wel veel over te zeggen. Hieronder lees je in meerdere kopjes mijn mening over deze lens. Ik sluit af met een eindconclusie van de Sony FE 35mm F1.4 GM review.

Technische specificaties

 • Brandpuntsafstand: 35mm, wat het een veelzijdige lens maakt voor verschillende soorten fotografie.
 • Maximaal diafragma: f/1.4, wat geweldig is voor het maken van foto’s met een ondiepe scherptediepte en het werken in omstandigheden met weinig licht.
 • Minimaal diafragma: f/16.
 • Lensopbouw: 14 elementen in 10 groepen.
 • Beeldhoek: 63° (35mm) / 44° (APS-C).
 • Minimale scherpstelafstand: 0,27m
 • Maximale vergrotingsverhouding: 0,23x.
 • Filterdiameter: 67mm.
 • Gewicht: Ongeveer 524g

Goed om te weten: De lens heeft ook een diafragmaring, een scherpstelvergrendelingsknop en een schakelaar om te wisselen tussen automatische en handmatige scherpstelling, De lens is vrij compact, maar wel iets zwaarder dan de 35mm F/1.8 die ik zelf dagelijks gebruik.

Hoe denk ik over de beeldkwaliteit van de GM lens?

Toen ik de Sony FE 35mm F1.4 GM lens voor het eerst gebruikte, was ik meteen onder de indruk van de beeldkwaliteit. De kleuren zijn zo echt dat je deze nauwelijks hoeft aan te passen in de nabewerking. Dit moet ik wel met veel van de foto’s gemaakt door mijn – iets goedkopere – lenzen.

 • Scherpte: De scherpte van deze lens is fenomenaal. Zelfs bij het maximale diafragma van f/1.4 zijn de beelden ongelooflijk scherp, en dit blijft consistent over het gehele diafragmabereik.
 • Kleurweergave: De kleuren die door deze lens worden vastgelegd, zijn levendig en natuurgetrouw. Ik merkte dat de lens een uitstekend contrast heeft, wat bijdraagt aan de algehele kwaliteit van de beelden.
 • Bokeh: Dankzij het grote diafragma van f/1.4 is de bokeh (achtergrondonscherpte) zeer aangenaam en romig. Dit is vooral gunstig bij portretfotografie, waar je de achtergrond wilt vervagen om de aandacht op het onderwerp te vestigen.
 • Vignettering en chromatische aberratie: Er is een minimale hoeveelheid vignettering bij het maximale diafragma, maar dit is eenvoudig te corrigeren in de nabewerking. Chromatische aberratie is nauwelijks merkbaar. Je merkt hieraan direct dat de lens echt in de GM-serie thuishoort.
 • Lichtprestaties: De lens presteert uitstekend bij weinig licht, dankzij het grote diafragma. Dit maakt het mogelijk om te fotograferen in omstandigheden waar andere lenzen het flink moeilijk zouden hebben zonderde ISO-waarde (flink) te moeten verhogen.

Voor wie zou ik de lens aanraden en voor welk soort fotografie?

Deze lens zou ik echt aan iedereen kunnen aanraden, maar ik begrijp dat de meeste mensen de Sony FE 35mm F/1.4 GM niet aanschaffen vanwege de prijs. Deze ligt wel een stuk hoger dan andere 35mm lenzen. Dit is ook tevens mijn reden dat ik de lens niet vast in mijn arsenaal heb. Ben je een enthousiaste amateurfotograaf of professioneel fotograaf, en je bent op zoek naar een goede 35mm lens met een groot diafragma? Dan zit je met deze Sony GM lens zeker goed. De lens is geschikt voor verschillende soorten fotografie, zoals:

 • Straatfotografie: De 35mm brandpuntsafstand is ideaal voor straatfotografie. De snelle autofocus is ook handig in snel veranderende situaties.
 • Portretfotografie: Normaal gesproken gebruiken veel fotografen een lens met brandpuntafstand van 50mm of langer voor portretten. Toch is de 35mm helemaal geen slechte keuze, helemaal niet van deze kwaliteit. Het is zelfs fijn dat je naast het model nog iets meer dan omgeving kan laten zien in een portretfoto, al is het maar in een prachtige achtergrondonscherpte.
 • Landschapsfotografie: Ik heb de lens aan het werk gezien tijdens een cursus landschapsfotografie. Voor landschappen bood de lens een breed genoeg beeld om uitgestrekte scènes vast te leggen. Wonderbaarlijk waren alle details nog prachtig scherp en zichtbaar.
 • Reisfotografie: De combinatie van het compacte formaat, het gewicht, en de veelzijdigheid zorgen ervoor dat het een prima reislens is. Ik zou zelf een zoommogelijkheid missen, waardoor ik de Sony FE 35mm F1.4 GM geen échte reislens kan noemen. Een goede aanvulling is het zeker.
Eindconclusie van de Sony FE 35mm F/1.4 GM review
Sony FE 35mm F1.4 GM review

Naam product: Sony FE 35mm F1.4 GM

Merk: Sony

5

Samenvatting

Het is een uitzonderlijke lens is die uitblinkt in bijna elk aspect van fotografie en videografie. De beeldkwaliteit, autofocusprestaties, en het grote diafragma maken het tot een veelzijdige en krachtige lens. Hoewel de prijs aan de hogere kant is, vind ik dat de investering gerechtvaardigd is door de prestaties en kwaliteit die de lens heeft. Voor professionals en serieuze hobbyisten die op zoek zijn naar een lens die in staat is om verbluffende beelden vast te leggen in een breed scala aan situaties, is de Sony FE 35mm F1.4 GM wat mij betreft een uitstekende keuze.

Voordelen

 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Snel en nauwkeurig autofocus
 • Groot diafragma van f/1.4
 • Veelzijdige 35mm brandpuntsafstand
 • Hoogwaardige bouwkwaliteit

Nadelen

 • Aan de prijzige kant

Veelgestelde Vragen over de Sony FE 35mm F1.4 GM Lens

Is de Sony FE 35mm F1.4 GM lens geschikt voor APS-C camera’s?

Ja, de Sony FE 35mm F1.4 GM lens kan worden gebruikt op APS-C camera’s van Sony. Echter, omdat APS-C sensoren kleiner zijn dan full-frame sensoren, zal er een crop factor van 1.5x van toepassing zijn. Dit betekent dat de effectieve brandpuntsafstand van de lens op een APS-C camera ongeveer 52.5mm zal zijn. Dit maakt het nog steeds een veelzijdige lens, maar met een iets nauwer gezichtsveld in vergelijking met het gebruik op een full-frame camera.

Hoe presteert de lens bij het fotograferen van actie of sport?

De Sony FE 35mm F1.4 GM lens presteert uitstekend bij het fotograferen van actie of sport. De autofocus is zeer snel en nauwkeurig, wat essentieel is voor het vastleggen van snel bewegende onderwerpen. Bovendien stelt het grote diafragma van f/1.4 je in staat om te fotograferen met snellere sluitertijden, wat helpt om bewegingsonscherpte te minimaliseren en scherpe beelden vast te leggen.

Kan ik filters gebruiken met deze lens?

Ja, de Sony FE 35mm F1.4 GM lens heeft een filterdraad, wat betekent dat je schroeffilters kunt gebruiken. De diameter van de filterdraad is 67mm. Dit stelt je in staat om verschillende soorten filters te gebruiken, zoals UV-filters, polarisatiefilters, of neutrale dichtheidsfilters, afhankelijk van je fotografiebehoeften.

Is de lens weerbestendig?

De Sony FE 35mm F1.4 GM lens is ontworpen met een zekere mate van weerbestendigheid. Het heeft afdichtingen om te beschermen tegen stof en vocht. Echter, het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van de lens in extreme weersomstandigheden, zoals zware regen, aangezien het niet volledig waterdicht is.

Hoe presteert de lens bij het maken van opnames tegen het licht in (tegenlicht)?

De Sony FE 35mm F1.4 GM lens is goed uitgerust om te gaan met situaties waarin je tegen het licht in fotografeert. Het heeft een Nano AR Coating die helpt om lensflare en ghosting te minimaliseren, wat vaak voorkomt bij het fotograferen tegen het licht in. Echter, zoals bij elke lens, is het raadzaam om voorzichtig te zijn met de hoek en positie van de camera om de beste resultaten te bereiken bij het fotograferen in tegenlicht.

Handige links:


Categorie: Foto & Video

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...