Sony FE 35mm F/1.8 review, foto’s en ervaring

Sony FE 50mm F1.8 review

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Toen ik mijn nieuwe camera kocht, twijfelde ik tussen de Sony FE 50mm F/1.8 en de Sony FE 35mm F/1.8. Dat het een lens met een maximaal diafragma van F/1.8 zou worden stond al vast. F/1.4 was op dat moment onbetaalbaar voor mij, al had ik dat natuurlijk wel graag gewild! Ik heb uiteindelijk toch gekozen voor de 35mm van Sony. Deze compacte primelens won het nipt van de andere lens. Inmiddels fotografeer ik al een aantal jaar met deze lens. In dit blogartikel lees je mijn ervaring en Sony FE 35mm F/1.8 review. Daarnaast lees je ook een samenvatting van de mening van andere fotograferen over deze prime lens. Ik sluit af met een eindbeoordeling, de voordelen en nadelen en veelgestelde vragen met daarbij mijn antwoord.

Goed om te weten: Deze lens wordt ook wel de SEL35F18F genoemd

Wat voor lens is de Sony FE 35mm F/1.8?

De Sony FE 35mm F1.8 Large Aperture Prime Lens is een veelzijdige prime lens ontworpen voor Sony’s full-frame E-mount camera’s. Met een brandpuntsafstand van 35mm en een groot diafragma van f/1.8, is deze lens ideaal voor een breed scala aan toepassingen, waaronder portretten, straatfotografie, landschapsfotografie en evenement fotografie. Het mist natuurlijk wel de veelzijdigheid van een zoomlens, zoals een Sony FE 28-60mm F/4-5.6. Daartegenover staat natuurlijk wel het fantastische grote diafragma waardoor je een mooie bokeh krijgt achter het onderwerp van je foto’s.

Goed om te weten: Deze lens is ontworpen voor Sony’s full-frame E-mount camera’s, maar kan ook worden gebruikt op APS-C camera’s met een equivalente brandpuntsafstand van ongeveer 52.5mm. In deze Sony FE 35mm F/1.8 review heb ik de lens gebruikt op de Sony A7III, een full-frame camera.

In de winkel bekijken

Hieronder zie je bij ons aangesloten webwinkels waar je deze lens goed kan kopen. De bovenste in de lijst is meteen de goedkoopste (dit wordt dagelijks opnieuw aangepast). Zo zie je direct of er Sony FE 35mm F/1.8 aanbiedingen zijn!

Bundels met daarbij een camera

Je kan – net zoals ik gedaan heb – een bundel kopen met daarbij een camera. Hieronder zie je bovenaan de bundel die ik heb gekocht destijds. Hier ben ik overigens nog steeds heel erg blij mee.

Voorbeeldfoto’s die ik zelf heb gemaakt met de Sony FE 35mm F/1.8 lens

In de onderstaande galerij zie je diverse foto’s die ik zelf heb gemaakt met de Sony FE 35mm F/1.8 lens. Zoals je kan zien: het is een echte alleskunner!

Kan je er macrofoto’s mee maken?

Je kan foto’s maken vanaf 22cm vanaf het object. Het is geen echte macrolens. Toch kan je er prachtige close-ups mee maken, zoals ik heb gemaakt van de rups hieronder. Deze is ook gemaakt met de SEL35F18F!

Sony FE 35mm F1.8 macro

De Sony FE 35mm F/1.8 is  een lichtsterke lens

Zoals ik in de inleiding al zei, was ik op zoek naar een lichtsterke lens. Deze Sony FE 35mm lens heeft een diafragma van f/1.8. Dit wordt beschouwd als lichtsterk. Het diafragma van een lens verwijst naar de grootte van de opening waardoor licht de camerasensor bereikt. en lager f-getal betekent een grotere opening, waardoor meer licht de sensor kan bereiken. Een diafragma van f/1.8 laat meer licht door dan lenzen met een hoger f-getal zoals f/4 of f/5.6. Je kan dan fotograferen met snelle sluitertijden, maar toch een lage ISO-waarde hanteren. Zo krijg je dus veel minder bewegingsonscherpte bij fotograferen met minder licht. Dit merk ik overigens ook goed terug tijdens het gebruik van de lens de afgelopen jaren.

Belangrijkste specificaties van de Sony FE 35mm F/1.8

Hieronder heb ik de belangrijkste specificaties van deze lens gezet. Wil je alle specificaties van de lens bekijken? Dan kan dat goed hier.

 • Brandpuntafstand: 35mm
 • Grootste diafragmaopening: f/1.8
 • Kortste afstand voor scherpstellen: 22 centimeter
 • Diameter voor filters: 55mm
 • Autofocus: Geruisloze en nauwkeurige autofocus geschikt voor zowel video als fotografie
 • Opening: 9 diafragmabladen in een ronde configuratie voor een zachte onscherpe achtergrond (bokeh)
 • Asferisch: Bevat een asferisch lenselement voor scherpe beelden van rand tot rand
 • Weersbestendigheid: Bestand tegen stof en vocht
 • Gewicht: Weegt slechts 280 gram

Sony FE 35mm F/1.8 in een video bekijken

In de onderstaande videoreview van fotograaf en YouTuber Christopher Frost (aanrader) zie je een uitgebreide review van de lens. Zoals ik eigenlijk altijd zeg: Ik had het zelf niet beter kunnen doen. Het is jammer dat de video nog niet uit was toen ik de lens ging kopen, anders had ik er echt veel aan gehad.

Wat vinden fotografen van de Sony FE 35mm F/1.8?

Naast mijn eigen mening, die ik straks zal delen, heb ik ook de meningen van tallozen anderen verzamelt en samengevat. Per belangrijk punt heb ik een sterrenbeoordeling gegeven. De gegevens die ik hiervoor heb gebruikt zijn afkomstig van andere fotografen, fora, reviewwebsites en diverse webwinkels.

Kwaliteit: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De Sony FE 35mm F1.8 lens staat bekend om zijn uitstekende beeldkwaliteit. Met de lens maak je scherpe foto’s met een bijzonder hoog detailniveau. De kleurweergave is natuurlijk en levendig. De lens heeft ook een mooie bokeh, wat betekent dat de achtergrondonscherpte zeer aangenaam is, wat vooral gunstig is voor portretfotografie.

Prijs: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Hoewel de lens als prijzig kan worden beschouwd in vergelijking met sommige andere lenzen, is de consensus onder gebruikers dat de prestaties en kwaliteit de prijs rechtvaardigen. Voor professionals en enthousiaste hobbyfotografen die op zoek zijn naar een lens die consistent hoge prestaties levert, kan de prijs als redelijk worden beschouwd.

Bouwkwaliteit: ⭐️⭐️⭐️⭐️

De bouwkwaliteit van de lens is solide, met een metalen behuizing (duurzaam!). Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn met de lens, vooral op harde oppervlakken, om krassen te voorkomen. De lenskap is gemaakt van een stevig plastic materiaal dat goed past en helpt om de lens te beschermen.

Autofocus: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

De autofocus van de lens is indrukwekkend snel en nauwkeurig. Dit is vooral handig bij het fotograferen van bewegende onderwerpen of bij het werken in snel veranderende omgevingen. De lens beschikt ook over oog-autofocus, wat betekent dat het snel en nauwkeurig kan scherpstellen op de ogen van een onderwerp, wat cruciaal is voor portretfotografie.

Beeldkwaliteit ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De beeldkwaliteit is een van de sterke punten van deze lens. Je schiet met deze lens beelden met uitstekende kleurweergave. Chromatische aberratie, wat soms kan verschijnen als kleurige randen rond objecten, is goed onder controle, en de lens presteert goed bij het minimaliseren van lensflare.

Geschikt voor welke soort fotografie ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Deze lens is zeer veelzijdig en kan worden gebruikt voor een breed scala aan fotografiegenres. Het is uitstekend voor straatfotografie vanwege zijn brandpuntsafstand en lichtgewicht. Het is ook geschikt voor portretten, familiebijeenkomsten, en evenementenfotografie. Videografen zullen ook de snelle autofocus en scherpte waarderen, vooral bij gebruik met een gimbal voor gestabiliseerde opnamen.

Diafragma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Het diafragma van f/1.8 maakt deze lens zeer capabel in situaties met weinig licht. Het stelt gebruikers in staat om te fotograferen bij lagere ISO-waarden, wat resulteert in schonere beelden met minder ruis. Het grote diafragma draagt ook bij aan de mogelijkheid om een ondiepe scherptediepte te bereiken, wat ideaal is voor het isoleren van onderwerpen tegen een onscherpe achtergrond.

Beeldstabilisatie ⭐️⭐️⭐️

De lens heeft geen ingebouwde optische beeldstabilisatie (OSS). Dit betekent dat het afhankelijk is van de camera voor stabilisatie als deze is uitgerust met In-Body Image Stabilization (IBIS). Voor gebruikers met camera’s zonder IBIS kan dit een nadeel zijn, vooral bij het fotograferen bij langzamere sluitertijden of het opnemen van video’s uit de hand.

Gewicht ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Een van de meest geprezen kenmerken van deze lens is het lichte gewicht en de compacte vormfactor. Dit maakt het niet alleen gemakkelijk om mee te nemen, maar het is ook minder belastend tijdens langdurig gebruik. Voor reisfotografen en degenen die een minimale uitrusting willen dragen, is dit een groot pluspunt.

Mijn mening over de lens
Sony FE 35mm F1.4 GM review

Naam product: Sony FE 35mm F/1.8

Productbeschrijving: De Sony FE 35mm F1.8 Large Aperture Prime Lens is een veelzijdige prime lens ontworpen voor Sony's full-frame E-mount camera's.

Merk: Sony

5

Samenvatting

Ik heb deze lens nu een aantal jaar in gebruik en ben hem nog steeds niet zat. Het is een van de lenzen die ik altijd in mijn tas heb, naast mijn telelens en macrolens. De Sony FE 35mm F1.8 is een uitstekende keuze voor zowel foto’s als video’s. Het kost wellicht wel wat, maar je krijgt er veel voor terug, zoals: hoge beeldkwaliteit, snelle autofocus, verpakt in een compacte, lichtgewicht geheel. De foto’s zijn van prachtige kwaliteit en dankzij het brandpunt van 35mm en de minimale scherpstelafstand van 22cm is het ook nog een hele veelzijdige lens voor een prime lens. 35mm is voor sommige mensen nog randje groothoek, maar ook weer goed geschikt voor portretfotografie. Ik ben er erg blij mee, en ik ga er vanuit dat jij dat ook gaat zijn als je deze lens koopt voor je Sony full-frame camera.

Voordelen

 • Groot diafragma van f/1.8
 • Lichtgewicht en compact ontwerp
 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Snelle en stille autofocus
 • Geschikt voor zowel foto’s als video’s
 • Korte minimale scherpstelafstand voor close-ups
 • Duurzame bouw
 • Stof- en vochtbestendig
 • 9-bladige diafragma voor aangename bokeh
 • Aanpasbare focusknop

Nadelen

 • Geen ingebouwde optische beeldstabilisatie
 • Prijs kan voor sommigen aan de hoge kant zijn
 • Geen diafragma van f/1.4

Veelgestelde vragen en antwoorden over de Sony FE 35mm F/1.8

Hieronder zie je een aantal vragen met daaronder mijn antwoord. Je kan deze uitklappen door erop te tikken/klikken.

Kan ik de Sony FE 35mm F/1.8 lens gebruiken op een APS-C camera?

Ja, je kunt de Sony FE 35mm F/1.8 lens gebruiken op een APS-C camera met een Sony E-mount. Echter, omdat de sensor van een APS-C camera kleiner is dan een full-frame sensor, zal er een cropfactor van ongeveer 1.5x van toepassing zijn. Dit betekent dat de effectieve brandpuntsafstand van de lens ongeveer 52.5mm zal zijn op een APS-C camera.

Is de Sony FE 35mm F/1.8 lens geschikt voor het maken van video’s?

Absoluut, de Sony FE 35mm F/1.8 lens is zeer geschikt voor videografie. De lens heeft een snelle en stille autofocus, wat essentieel is om storende geluiden te voorkomen tijdens het opnemen. Bovendien zorgt het grote diafragma van f/1.8 voor uitstekende prestaties in situaties met weinig licht, en de 9-bladige diafragmaopening zorgt voor een aangename bokeh, wat bijdraagt aan een cinematografische uitstraling.

Heeft de Sony FE 35mm F/1.8 lens ingebouwde beeldstabilisatie?

Antwoord: Nee, de Sony FE 35mm F/1.8 lens heeft geen ingebouwde optische beeldstabilisatie (OSS). Als je camera echter is uitgerust met In-Body Image Stabilization (IBIS), zal dit helpen om cameratrillingen te minimaliseren en scherpere beelden te produceren bij langzamere sluitertijden.

Kan ik close-up foto’s maken met de Sony FE 35mm F/1.8 lens?

De Sony FE 35mm F/1.8 lens heeft een minimale scherpstelafstand van 22 centimeter, wat betekent dat je redelijk dicht bij je onderwerp kunt komen voor close-up foto’s. Hoewel het niet als een macro-lens wordt beschouwd, is het nog steeds in staat om gedetailleerde opnamen te maken van onderwerpen op korte afstand.

Kan ik filters gebruiken met de Sony FE 35mm F/1.8 lens?

Ja, je kunt filters gebruiken met de Sony FE 35mm F/1.8 lens. De lens heeft een filterdraad met een diameter van 55mm. Dit betekent dat je filters zoals UV-filters, polarisatiefilters of ND-filters kunt bevestigen met een diameter van 55mm om verschillende effecten te bereiken of de lens te beschermen.


Categorie: producten

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...