Sony FE 50mm F1.8 lens: review en alternatieven

Sony FE 50mm F1.8
€129,00
Cameraland.nl
€199,00
€211,87
4 nieuw vanaf €199,00
12 tweedehands vanaf €190,39
Prijs gecheckt op 21 september 2023 08:28
Amazon.nl

Toen ik mijn nieuwe camera kocht, twijfelde ik tussen een pakket met daarin de FE 50mm F1/8 lens en de FE 35mm F18 lens. Misschien op papier een klein verschil, maar in het echt geeft het toch een heel ander resultaat op de foto’s. Ik heb daarom beiden lenzen gehuurd om uit te testen. In deze uitgebreide Sony FE 50mm F1.8 review neem ik je mee met mijn ervaring met de lens. Daarnaast lees je ook de meningen van andere gebruikers, zoals professionele fotografen.

Goed om te weten: Deze lens wordt ook wel de SEL50F18F genoemd.

Informatie over de lens

De Sony FE 50mm F1.8-lens is een erg populaire prime-lens. Deze lens is door Sony speciaal ontworpen voor gebruik met Sony’s full-frame E-mount camera’s. Dankzij de brandpuntsafstand van 50 mm kan je het zeker een erg veelzijdige lens noemen. Perfect voor verschillende fotografische doeleinden, zoals het maken van prachtige portretfoto’s en straatfotografie.

Dankzij het grote diafragma van F1.8 kan deze lens veel licht opvangen. Hierdoor krijg je prachtige foto’s met een aangename onscherpe achtergrond. Dit wordt ook wel bokeh genoemd. Bovendien is dit diafragma enorm handig bij het fotograferen onder omstandigheden waarbij je weinig licht hebt.

Technische Specificaties

De belangrijkste specificaties zie je hieronder. Wil je alle specificaties bekijken? Bekijk deze dan hier!

 • Brandpuntsafstand: 50mm
 • Maximaal diafragma: f/1.8
 • Minimaal diafragma: f/22
 • Lensmount: Sony E (FE)
 • Beeldhoek: 47°
 • Minimale scherpstelafstand: 45 cm
 • Elementen/Groepen: 6/5
 • Diafragmabladen: 7, afgerond
Voorbeeld portretfoto sel50f18f
Een voorbeeld van een portretfoto, gemaakt door Sony zelf (zie kopje handige links voor bron)

Uitpakken en eerste indruk

Hoewel ik de lens huurde, kon ik het wel in het originele doosje ophalen. Bij het uitpakken van de Sony FE 50mm F1.8 lens, was het eerste dat me opviel hoe licht en compact het is. De lens voelt erg solide aan. Je merkt niet dat de behuizing voornamelijk uit kunststof is gemaakt. Het ontwerp kan je minimalistisch noemen. De lens is uitgerust met een focusring, zonder extra knoppen of schakelaars.

Beeldkwaliteit

Ik ben natuurlijk meteen aan de slag gegaan met de lens. Ik kon het namelijk niet erg lang testen, omdat ik dezelfde dag nog een keuze wilde maken tussen de 35mm en 50mm voor mijn nieuwe Sony A7III camera. Hier zijn mijn bevindingen op het punt beeldkwaliteit:

 • Scherpte en details: Bij f/1.8 is de lens redelijk scherp in het midden, maar wordt scherper bij het diafragma rond f/2.8 tot f/8. De hoekscherpte is wat mij betreft acceptabel te noemen. De onscherpte is nauwelijks tot niet zichtbaar en kan je eventueel eenvoudig corrigeren met een lensprofiel in Lightroom.
 • Kleurweergave en contrast: De kleuren komen op mij zeer levendig over, Het contrast is goed. Tijdens mijn testen merk ik wel een lichte neiging tot chromatische aberratie bij grote diafragma’s. Dit is net als hoekscherpte eenvoudig te corrigeren in de nabewerking.
 • Bokeh en achtergrondonscherpte: De bokeh is aangenaam en zacht, . Hierdoor is de lens echt heel erg geschikt voor het maken van mooie en realistische portretten.
 • Prestaties bij weinig licht: De lens presteert redelijk goed bij weinig licht dankzij het f/1.8 diafragma. Tijdens mijn korte test had ik geen statief meegenomen. Bij donkere omstandigheden zou ik dat wel aanraden met de Sony FE 50mm F1.8 lens
 • Low Light Fotografie: De lens presteert redelijk goed in situaties met weinig licht, vooral bij portretten. Ik zou toch aanbevelen om het diafragma minimaal op f2.8 te zetten om zo scherpte in de foto te kunnen behouden.
 Sony FE 50mm F1.8

Autofocus en handmatige focus

Op dit punt merk je dat het niet de duurste lens is. Het valt mij niet heel erg tegen, gezien de aanschafprijs. De autofocus van de Sony FE 50mm F1.8 is niet de snelste. Het is enigszins luidruchtig. De handmatige focus is bruikbaar, maar de focusring voelt niet erg nauwkeurig aan. Voor video-opnames zou ik aanraden om handmatig scherp te stellen. Al moet ik er wel bij zeggen dat de meeste fotografen geen problemen zullen hebben met het geluid of de snelheid van de focus.

Voor welke soort fotografie raad ik de Sony FE 50mm F1.8 aan?

Dankzij de brandpuntafstand van 50mm is het een erg veelzijdige lens. Ik vind het geschikt voor:

 • Portretfotografie: Dit is waar de Sony FE 50mm F1.8 echt in uitblinkt naar mijn mening. De brandpuntsafstand van 50mm is ideaal voor portretten. Het grote diafragma van f/1.8 zorgt voor een mooie onscherpe achtergrond. Ik heb er een aantal portretfoto’s mee gemaakt, buiten (helaas niet in de studio met perfect licht). De huidtinten komen natuurlijk over en de details waren zeer scherp te noemen.
 • Straatfotografie: De lens is compact en licht, waardoor ik het een prima keuze vind voor straatfotografie. Echter, de beetje tragere autofocus kan soms een belemmering zijn bij het vastleggen van snel bewegende onderwerpen.
 • Landschapsfotografie: Het is niet mijn eerste keuze voor het vastleggen van landschappen, maar de 50mm presteert hier zeker niet slecht. Met de 35mm heb je net een breder gezichtsveld, waardoor dit mijn keuze zou zijn als je ook twijfelt tussen de Sony 35 en 55 millimeter lenzen.

Meningen van andere gebruikers

Deze lens is erg populair onder fotografen. Zo populair dat drie mensen die ik vaak spreek over fotografie deze lens hebben gekocht. Ik heb al deze meningen, plus de meningen in reviews online, verzamelt en voor je samengevat. Zo hoef je niet alleen op mijn eigen mening af te gaan!

Kwaliteit ⭐️⭐️⭐️⭐️

De Sony FE 50mm F1.8 lens wordt over het algemeen geprezen om zijn scherpte, vooral bij portretfotografie. Het is echter niet de lens met de allerbeste scherpte die je nu kan kopen. Sommige gebruikers merken op dat het niet zo scherp is bij het fotograferen van objecten op grotere afstanden. Voor de prijs wordt de beeldkwaliteit als zeer goed beschouwd.

Prijs ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De prijs-kwaliteitverhouding van deze lens is uitstekend. Het wordt beschouwd als een geweldige instaplens voor beginners. Je krijgt er goede prestaties voor een relatief lage prijs voor. Veel gebruikers zijn van mening dat het moeilijk is om een betere lens te vinden in deze prijsklasse.

Voorbeeldfoto sel50f18f Sony FE 50mm F1.8
Een voorbeeld van een foto, gemaakt met de Sony FE 50mm lens, door Sony zelf (zie kopje handige links voor bron)

Bouwkwaliteit ⭐️⭐️⭐️

De lens is licht van gewicht en voornamelijk gemaakt van zachte materialen en plastic. Dit kan voor sommigen een nadeel zijn als ze op zoek zijn naar een robuustere bouwkwaliteit. Echter, voor degenen die op zoek zijn naar een lichtgewicht lens voor onderweg, kan dit als een voordeel worden beschouwd.

Autofocus ⭐️⭐️⭐️

De autofocus van de lens wordt als traag en luidruchtig beschouwd. In goed verlichte omstandigheden werkt het redelijk goed, maar in situaties met weinig licht kan het moeite hebben om scherp te stellen. Dit kan een probleem zijn voor degenen die de lens willen gebruiken voor actiefotografie. Tijdens het filmen hoor je de autofocus in normale omstandigheden niet terug.

Beeldkwaliteit ⭐️⭐️⭐️⭐️

De beeldkwaliteit van de F1.8 lens wordt over het algemeen als goed beschouwd, vooral gezien de prijs. Gebruikers merken op dat de lens scherp is en goede resultaten oplevert bij portretfotografie. Echter, sommige gebruikers merken op dat de scherpte afneemt bij het fotograferen van objecten op grotere afstanden. Er wordt ook opgemerkt dat de lens het beste presteert wanneer deze wordt gestopt tot minimaal f2.8, omdat de beelden bij een groter diafragma (zoals f1.8) wat zachter kunnen zijn.

In de winkel bekijken

Hieronder zie je precies waar deze lens te koop is. Via de bekijk-knop ga je direct naar de winkel toe voor meer informatie en alle specificaties.

Sony FE 50mm in een video bekijken

Bekende fotograaf en YouTube Christopher Frost heeft op zijn kanaal een hele goede en uitgebreide review gemaakt over deze lens. Ik zou het zelf niet beter kunnen! Bekijk deze review in de onderstaande video.

Alternatieven op deze lens

Zoek je een lens met een brandpuntafstand van 50mm of rond dit getal? Dan kan je eens kijken of de volgende alternatieven wat voor jou kunnen zijn:

 • Sony FE 55mm f/1.8 ZA Sonnar T*: Deze lens staat bekend om zijn uitstekende scherpte en bouwkwaliteit, maar is duurder dan de 50mm F1.8.
 • Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art: Dit is een alternatief voor degenen die op zoek zijn naar een 50mm lens met een groter diafragma en betere bouwkwaliteit. Het is wel ongeveer 50% duurder dan de F1/8 FE 50mm van Sony uit deze review. Deze lens staat overigens ook op mijn verlanglijst nog. Ik wil deze met name voor productfotografie en fotografie voor bij mijn reviews gaan gebruiken.
 • Samyang / Rokinon 50mm f/1.4 AS IF UMC: Dit is een handmatige focuslens die een goede beeldkwaliteit biedt tegen een lagere prijs dan de Sony lenzen.
Mijn mening en conclusie van de Sony - FE 50mm F1.8 review
4.5

Samenvatting

Na mijn testen met de Sony FE 50mm F1.8 lens, kan ik zeggen dat het een uitstekende keuze is voor fotografen die op zoek zijn naar een betaalbare prime lens. Hoewel het niet zonder zijn tekortkomingen is, zoals de trage autofocus en de gemiddelde bouwkwaliteit, vind ik het een goede lens als je kijkt naar prijs/kwaliteit. Ben je op zoek naar een lens voor portretten, straatfotografie, of zelfs als een allround lens, dan is de Sony FE 50mm F1.8 een solide keuze. Ik ben het met veel andere gebruikers eens: Het is heel moeilijk om een betere lens te vinden in deze prijsklasse!

Voordelen

 • Groot diafragma van f/1.8, ideaal voor situaties met weinig licht en het creëren van een onscherpe achtergrond.
 • Compact en lichtgewicht, waardoor het gemakkelijk mee te nemen is.
 • Goede beeldkwaliteit, vooral bij portretfotografie.
 • Betaalbaar in vergelijking met andere lenzen met vergelijkbare specificaties.
 • Goede kleurweergave en contrast.
 • Metalen lensvatting voor extra duurzaamheid.
 • Prijs/kwaliteit

Nadelen

 • Trage en luidruchtige autofocus.
 • Kan chromatische aberratie vertonen bij grote diafragma’s.
 • Geen weerbestendige afdichtingen.
 • De handmatige focusring voelt niet erg nauwkeurig aan.
 • Hoekscherpte kan beter, vooral bij open diafragma.

Vragen en antwoorden over deze lens

Kan ik de Sony FE 50mm f/1.8 lens gebruiken voor macrofotografie?

De Sony FE 50mm f/1.8 lens is niet specifiek ontworpen voor macrofotografie. De minimale scherpstelafstand van deze lens is ongeveer 45 centimeter, wat betekent dat je niet extreem dicht bij kleine onderwerpen kunt komen om ze in levensgroot formaat vast te leggen. Echter, je kunt nog steeds close-up foto’s maken van onderwerpen, maar verwacht niet dezelfde vergroting en detailniveau als een gespecialiseerde macrolens. Voor echte macrofotografie is het raadzaam om te investeren in een lens die specifiek is ontworpen voor macro-opnamen.

Is de lens geschikt voor astrofotografie?

Hoewel de Sony FE 50mm f/1.8 lens niet specifiek is ontworpen voor astrofotografie, kan het nog steeds worden gebruikt voor het vastleggen van nachtelijke hemels en sterren. Het grote diafragma van f/1.8 laat veel licht binnen, wat nuttig is bij het fotograferen in donkere omstandigheden. Echter, voor astrofotografie geven veel fotografen de voorkeur aan een nog breder diafragma en een bredere lens, zoals de Sony E 11 mm F1.8, om een groter deel van de hemel vast te leggen en meer licht te verzamelen.

Kan ik de achtergrondonscherpte (bokeh) regelen?

Ja, je kunt de achtergrondonscherpte regelen door het diafragma van de lens aan te passen. Door het diafragma te openen naar zijn maximale waarde van f/1.8, kun je een zeer onscherpe achtergrond krijgen, wat ideaal is voor portretten. Door het diafragma te verkleinen naar bijvoorbeeld f/8, wordt de scherptediepte groter, waardoor meer van de achtergrond scherp wordt. Het regelen van het diafragma kan eenvoudig worden gedaan via de instellingen van je camera.

Is de lens weerbestendig? Kan ik het gebruiken in regenachtige omstandigheden?

De Sony FE 50mm f/1.8 lens is niet geadverteerd als zijnde weerbestendig of verzegeld tegen vocht en stof. Dit betekent dat het niet is ontworpen om te worden blootgesteld aan zware regen of stoffige omstandigheden. Hoewel het bestand kan zijn tegen lichte spatwater, is het raadzaam om voorzichtig te zijn bij het gebruik van de lens in ongunstige weersomstandigheden. Als u van plan bent om vaak te fotograferen in regen of stof, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een lens die specifiek is ontworpen met weerbestendige afdichtingen. Daarnaast kunt u ook overwegen om een regenhoes voor de lens en camera te gebruiken als extra bescherming.

Handige links

Een aantal nuttige links om te bekijken als je twijfelt om deze lens te kopen:

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie