Rohloff-naaf: wat is het en wat zijn de voordelen?

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Bij het kiezen van een vakantiefiets, zoals de World Traveller Signature van het merk Koga, kiezen veel mensen voor een Rohloff naaf. Dit is een versnellingsnaaf met 14 versnellingen, vaak aangedreven door een riem. We zien deze naaf steeds vaker terug in fietsen. Een fiets met deze naaf kost in de winkel ongeveer 1000 euro meer dan een derailleurfiets. Er zitten echter wel een aantal grote voordelen aan het fietsen met een Rohloff naaf.

Wat is een Rohloff-naaf?

Een Rohloff-naaf wordt in het Engels ook wel Rohloff hub of speedhub genoemd. Het is een interne naafversnelling voor fietsen. Het is ontwikkelt door Rohloff AG en sinds 1998 op de markt gebracht. De versnellingsnaaf heeft 14 versnellingen met een totaal bereik van 526%, waardoor je het kan vergelijken met een 3×9 derailleur. Er zijn uitvoeringen die met een ketting worden aangedreven en uitvoeringen die met een (Gates) riem zijn. Steeds meer mensen kiezen voor de riemuitvoering.

Voordeel van een Rohloff met riem

Fietsen met riemaandrijving is de eerste keer bijzonder. Het voelt nét iets anders en het werkt natuurlijk ook heel anders dan fietsen met een normale aandrijving. Enkele voordelen:

  • Je kan in stilstand schakelen
  • De hoeveelheid versnellingen die je tegelijkertijd schakelt maakt niet uit
  • Weinig onderhoud en onderhoudskosten

Categorie: Kennisbank

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...