Sony FE 85mm F/1.8: review, voorbeeld en advies

Sony FE 85mm F1.8 voorbeelden
€545,00
Coolblue.nl
€560,00
Bol.com

Mijn schoonzus is een hele goede fotografe. Ze specialiseert zich voornamelijk in portretfotografie. Eén van haar favoriete lenzen is de 85mm van Sony. Met een groot diafragma en uitstekende kwaliteit, weet ze echt prachtige beelden te schieten. Ik heb de lens geleend om op haar bruiloft een buitenshoot te houden met haar en haar man. De Sony FE 85mm F/ 1.8 is een must-have als je een Sony full frame camera hebt met E-mount en graag portretten maakt. Daarnaast zou je het ook kunnen gebruiken voor andere soorten fotografie, zoals straatfotografie en het fotograferen van dieren. Dit laatste zijn natuurlijk ook soms echte portretten! In dit artikel deel ik mijn ervaringen in een uitgebreide Sony FE 85mm F/1.8 review. Daarnaast lees je ook veel informatie en sluit ik af met een conclusie met daarbij de voordelen en nadelen van deze lens.

Over de Sony FE 85mm F/1.8 lens

De Sony FE 85mm F/1.8 is een prime lens gemaakt voor full-frame E-mount camera’s van het merk Sony. Het kan echter ook gebruikt worden op APS-C modellen. Deze lens staat bekend om zijn uitstekende optische prestaties en is bijzonder populair onder portretfotografen. Met name de bokeh en details worden vaak de hemel in geprezen bij deze lens. Dankzij het maximale diafragma van f/1.8 is het ook zeer capabel in situaties met weinig licht. De lens is compact en lichtgewicht. De snelle en stille autofocus, samen met de hoogwaardige bouwkwaliteit, maken de Sony FE 85mm F/1.8 een aantrekkelijke optie voor zowel professionals als amateurfotografen.

Sony FE 85mm F1.8

De Sony FE 85mm F/1.8 lens in de winkel bekijken

Hieronder zie je een overzicht van webwinkels waar je deze lens kan kopen. Als je op de button klikt, ga je direct naar de desbetreffende winkel. Hier kan je goed de specificaties en huidige prijs inzien.

De voordelen en kenmerken van een 85mm lens

In de naamgeving van de lens staat 85mm. In de fotografie verwijst dit naar de brandpuntafstand van de lens, gemeten in millimeters. Dit is de afstand tussen de lens en de beeldsensor. 85mm is een hele fijne brandpuntafstand. Hieronder zie je enkele kenmerken hiervan:

 • Portretfotografie: Deze brandpuntafstand wordt door de meeste fotografen gezien als de perfecte brandpuntafstand om portretten mee te maken. Het geeft een fantastisch mooi perspectief, zonder dat er veel vervorming optreed in het gezicht. Dit treed bijvoorbeeld wel heel erg op als ik met mijn 11mm groothoek lens een portretfoto probeer te maken 😊. Als fotograaf sta je bij de 85mm ook op een comfortabele afstand van het model af.
 • Bokeh: Combineer je deze brandpuntafstand met een groot diafragma (laag f-getal), dan krijg je een prachtige achtergrondonscherpte. De achtergrond zal dan in het eindresultaat minder afleiden. Ideaal voor portretfotografie, omdat het model hier centraal moet staan!
 • Veelzijdig: Hoewel het vooral bekend staat om portretfotografie, kan een 85mm lens ook effectief zijn voor andere soorten fotografie zoals landschappen, straatfotografie, en soms zelfs voor sport- en wildlifefotografie, afhankelijk van de situatie.

Wat vinden andere gebruikers van deze 85mm lens?

Bij elke review die ik schrijf geef ik naast mijn eigen mening, ook de meningen van andere fotografen. Dit zijn meningen die ik heb verzamelt op internet, via fora en webwinkels. Ook verwerk ik hier de meningen in van andere fotografen die ik spreek. Per belangrijk punt vat ik dit samen en geef ik daarbij de gemiddelde eindbeoordeling volgens de echte gebruikers van de lens.

Kwaliteit ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De Sony SEL85F18 85mm lens is van uitzonderlijke kwaliteit. Het is in staat om scherpe en heldere beelden vast te leggen met een indrukwekkend niveau van detail. De kleurweergave is nauwkeurig en levendig, wat bijdraagt aan de algehele beeldkwaliteit. De lens presteert goed in verschillende lichtomstandigheden en is in staat om beelden vast te leggen met een mooie achtergrondonscherpte, wat ideaal is voor portretfotografie.

Prijs ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Gezien de uitstekende prestaties en bouwkwaliteit van de lens, wordt de prijs als zeer redelijk beschouwd. Het biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en wordt vaak geprezen om zijn waarde voor het geld. Voor degenen die op zoek zijn naar een hoogwaardige lens zonder de bank te breken, is de Sony SEL85F18 een uitstekende keuze.

Bouwkwaliteit ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De bouwkwaliteit van de Sony SEL85F18 is solide en robuust. Het voelt stevig aan en is gemaakt van hoogwaardige materialen. Ondanks zijn solide bouw is de lens relatief licht van gewicht, wat het gemakkelijk maakt om mee te nemen en te gebruiken voor langere fotosessies.

Autofocus ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De autofocus van de Sony SEL85F18 is snel en bijna stil. Het is in staat om snel scherp te stellen op het onderwerp, wat vooral handig is bij het fotograferen van bewegende onderwerpen of bij het werken in snel veranderende omstandigheden. De nauwkeurigheid van de autofocus draagt bij aan de algehele beeldkwaliteit en prestaties van de lens.

Beeldkwaliteit ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De beeldkwaliteit van de Sony SEL85F18 is uitstekend. Het produceert scherpe beelden met een hoog niveau van detail en nauwkeurige kleurweergave. De lens is ook in staat om een mooie bokeh te creëren, waardoor het onderwerp van de foto opvalt tegen een prachtig onscherpe achtergrond.

Geschikt voor welke soort fotografie ⭐️⭐️⭐️

De Sony SEL85F18 is vooral geschikt voor portretfotografie vanwege de brandpuntsafstand en het vermogen om een ondiepe scherptediepte te creëren. Het is ook goed voor straatfotografie en kan worden gebruikt in situaties met weinig licht dankzij het brede diafragma. Het is veelzijdig en kan worden gebruikt voor verschillende soorten fotografie. Het blinkt echter uit in portretten.

Macro is Sony FE 85mm F1.8 iets minder geschikt
Macro is Sony FE 85mm F1.8 iets minder geschikt

Diafragma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Met een maximaal diafragma van f/1.8 is de lens in staat om veel lichtvast te leggen, wat het uitstekend maakt voor situaties met weinig licht. Het brede diafragma stelt gebruikers ook in staat om een ondiepe scherptediepte te creëren, wat ideaal is voor het isoleren van het onderwerp tegen de achtergrond. Dit is vooral gunstig voor portretfotografie.

Beeldstabilisatie ⭐️⭐️⭐️⭐️

De Sony SEL85F18 lens heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie (OSS). Dit kan een nadeel zijn voor sommige gebruikers, vooral bij het fotograferen in omstandigheden met weinig licht zonder statief. Echter, gezien de andere sterke punten van de lens, zoals het brede diafragma, wordt het gebrek aan beeldstabilisatie vaak niet als een dealbreaker beschouwd.

Gewicht ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De lens is licht van gewicht, wat het gemakkelijk maakt om mee te nemen en te gebruiken voor langere fotosessies. Ondanks zijn solide bouw, is het gewicht van de lens geoptimaliseerd voor draagbaarheid en gebruiksgemak. Dit maakt het een uitstekende keuze voor fotografen die op zoek zijn naar een veelzijdige lens die gemakkelijk mee te nemen is.

Wat vind ik van de Sony FE 85mm F/1.8 lens?

Toen ik de Sony FE 85mm F/1.8 voor het eerst in handen kreeg, was ik onder de indruk van hoe licht en stevig het aanvoelde. De scherpstelring is een van de meest nauwkeurige die ik ooit in mijn handen heb gehad bij een lens. De minimale scherpstelafstand is geweldig voor close-ups. Natuurlijk viel ook meteen de prachtige bokeh op.  Ik waardeer ook de stof- en vochtbestendigheid, en de stille en snelle autofocus dankzij het dubbele lineaire motorsysteem. Hoewel er geen ingebouwde beeldstabilisatie is, compenseren de meeste geschikte Sony-camera’s dit wel.

Eindconclusie van mijn mening
5

Samenvatting

Toen ik de Sony FE 85mm F/1.8 lens gebruikte, merkte ik meteen dat het uitzonderlijk goed is voor portretfotografie. De scherpte, bokeh en kleurweergave zijn gewoonweg verbluffend. Dit maakt het een uitstekende keuze als je, net als ik, graag prachtige portretten maakt. Ik heb ook een aantal foto’s gemaakt die in de categorie landschaps- en architectuurfotografie vallen. Hoewel er wel wat resultaat was, merk je wel dat je lens hier niet helemaal voor bedoelt. Bij dit soort fotografie moet je er rekening mee houden dat de brandpuntsafstand van 85mm enigszins beperkend kan zijn. Als portretlens krijgt het zeker de volle 5 sterren van me. Onmisbare lens voor de portretfotograaf!

Voordelen

 • Uitstekende scherpte en detail
 • Prachtige bokeh en achtergrondonscherpte
 • Snelle en stille autofocus
 • Nauwkeurige kleurweergave
 • Lichtgewicht en draagbaar
 • Bijna geen vervorming
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen

 • Gevoelig voor lensflare bij tegenlicht
 • Geen ingebouwde beeldstabilisatie

Veelgestelde vragen en antwoorden over de Sony 85mm lens

Een aantal vragen en antwoorden op een rij.

Kan ik de Sony FE 85mm F/1.8 lens gebruiken op een APS-C camera?

Ja, je kunt de Sony FE 85mm F/1.8 lens gebruiken op een APS-C camera. Houd er echter rekening mee dat de effectieve brandpuntsafstand ongeveer 127.5mm zal zijn vanwege de cropfactor.

Heeft de Sony FE 85mm F/1.8 lens een ingebouwde beeldstabilisator?

Nee, de Sony FE 85mm F/1.8 lens heeft geen ingebouwde beeldstabilisator. Als je camera echter ingebouwde beeldstabilisatie heeft, kun je die gebruiken om cameratrillingen te minimaliseren. Dit is wel het geval bij de Sony A7III camera waarop ik de lens zelf heb uitgetest.

Kan ik de Sony FE 85mm F/1.8 lens gebruiken voor nachtfotografie?

Ja, de Sony FE 85mm F/1.8 lens is geschikt voor nachtfotografie dankzij het grote maximale diafragma van f/1.8, waardoor je meer licht kunt opvangen. Dit is vooral handig bij het fotograferen in omstandigheden met weinig licht. Het is wel een prime lens, waardoor je niet kan zoomen. In de nacht kan dit – samen met de brandpuntafstand van 85mm – wel wat beperkend werken.

Is de Sony FE 85mm F/1.8 lens weerbestendig?

Ja, de lens is ontworpen om stof- en vochtbestendig te zijn, wat betekent dat het bestand is tegen lichte regen en stof. Het is echter geen volledig waterdichte lens, dus het is raadzaam om voorzichtig te zijn in zware regen of zeer stoffige omgevingen.

Handige links

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie