Wandeling Koeheuvels – Henschotermeer – Maarn: Foto’s en onze ervaring

Koeheuvels wandeling Anderstein

Wij zijn regelmatig te vinden op de prachtige Utrechtse Heuvelrug. Rond oud en nieuw zijn we hier eigenlijk altijd. We verblijven dan met onze honden op een vuurwerkvrij vakantiepark, zodat we op oudejaarsavond gewoon om 22:00 uur kunnen gaan slapen 😉. We hebben eerder in deze omgeving de wandeling rond De Eenzame Eik en Den Treek, Henschoten en Zanderij Maarn gemaakt. We zagen de route Koeheuvels (bekijk GPX en route) online. Toen we lazen dat in De Koeheuvels onze honden los mogen rennen, wilden we deze route van 7,8km wel graag wandelen. Hieronder lees je onze ervaring en bekijk je de foto’s die we hebben gemaakt.

Over de Koeheuvels

De Koeheuvels in Maarn zijn een prachtig natuurgebied in het hart van Nederland, gekenmerkt door zandverstuivingen en heidevelden. Dit gebied is ontstaan uit een stuwwal gevormd in de laatste ijstijd. Het is een uniek landschap waar je kunt genieten van rust en ruimte. Met zijn gevarieerde flora en fauna is het een favoriete plek voor wandelaars en natuurliefhebbers die willen ontsnappen aan de drukte en zich willen onderdompelen in de schoonheid van de Nederlandse natuur. De honden mogen hier loslopen.

De start van Wandeling Koeheuvels – Henschotermeer – Maarn

Volgens de website en GPX start de route op de Parkeerplaats Henschotermeer. Sinds 2019 moet je (helaas) voor het prachtige stuk natuur flink betalen, zowel voor toegang als het parkeren. Hier hadden we voor deze wandeling geen zin in. We hebben de auto in Maarn aan de Wethouder Noordamweg geparkeerd en vanaf daar de route gevolgd, tegen de richting in. De wandeling is voorzien van duidelijke blauwe bordjes die je kan volgen. Je wandelt ook een stuk over Landgoed Anderstein en Landgoed den Treek-Henschoten.

Onze ervaring met de wandeling

De wandeling is niet heel lang en gaat grotendeels over vlak terrein. Een groot deel van de route loopt langs de autoweg (N227) en over het parkeerterrein van het Henschotermeer. Gelukkig werd de wandeling daarna wel erg mooi. Vooral het stuk door de Koeheuvels en het landgoed Anderstein waren erg mooi. Hier loop je door prachtige de prachtige zandverstuiving. De route zelf klopt niet helemaal. Zo was er een stuk weg afgesloten rond het Henschotermeer door middel van een groot permanent hek en de weg rond De Heygraeff is niet toegankelijk voor wandelaars, alleen voor bezoekers van de camping die aan deze weg ligt. In allebei de gevallen was het omlopen niet heel lastig en wijst het zich redelijk voor zich. Toch vinden we dit altijd wel jammer. De bordjes klopten hier ook niet echt.

Tip: We hadden de route ingeladen via GPX in Google Maps. Zo konden we direct zien waar we liepen en hoe we het beste de route konden vervolgen.

Over de Koeheuvels

De Koeheuvels in Maarn zijn een prachtig natuurgebied in het hart van Nederland, gekenmerkt door zandverstuivingen en heidevelden. Dit gebied is ontstaan uit een stuwwal gevormd in de laatste ijstijd. Het is een uniek landschap waar je kunt genieten van rust en ruimte. Met zijn gevarieerde flora en fauna is het een favoriete plek voor wandelaars en natuurliefhebbers die willen ontsnappen aan de drukte en zich willen onderdompelen in de schoonheid van de Nederlandse natuur.

avatar Eddie

Leuk: Honden mogen in de Koeheuvels loslopen. Het is een favoriet gebied van veel hondeneigenaren in de omgeving, dus je komt er ook zeker veel honden tegen.

Over de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een van de meest opmerkelijke natuurgebieden in Nederland, een uitgestrekte groene oase die zich uitstrekt van het Gooimeer in het noorden tot de Grebbeberg in het zuiden. Deze prachtige heuvelachtige streek, gevormd tijdens de voorlaatste ijstijd, is bezaaid met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en pittoreske dorpen. Het biedt een thuis aan een rijke diversiteit aan planten en dieren, en is een geliefde plek voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.

Leuk om te weten: Over de Utrechtse Huevelrug loopt ook deze NS-wandeling. Je wandelt dan ook door de Koeheuvels.

Over het Henschotermeer

Het Henschotermeer, gelegen in de Utrechtse Heuvelrug, is een kunstmatig aangelegd meer dat omgeven is door zandstranden en dennenbossen. In de zomermaanden is het een populaire bestemming voor zwemmers, zonnebaders en gezinnen die op zoek zijn naar verkoeling en recreatie. Het heldere water en de goed onderhouden faciliteiten maken het Henschotermeer tot een idyllische plek voor een dagje uit in de natuur, waar bezoekers kunnen genieten van wandelingen, picknicken en diverse watersportactiviteiten.

Een aanrader?

Mwoah. Je loopt voor een groot deel langs de N227 en over de parkeerplaats van het commerciële Henschotermeer. Pas daarna wordt de route wel mooier. We denken wel dat je misschien beter direct naar de Koeheuvels kan gaan om dit (kleine) gebied te verkennen en hier niet de hele wandeling hoeft te maken. Leuk als je in de buurt bent, maar wat ons betreft geen must in deze prachtige regio.

Overnachten in de buurt?


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...