Wandelroute GR10: de route en veelgestelde vragen

Foto uit de oude doos, Wandelen in de Pyreneeën in 2002

Wie op zoek is naar een fantastische uitdaging, kan de GR-10 overwegen. Deze wandelroute is meer dan 900 kilometer lang en bevat meer dan 45.000 hoogtemeters. Een prachtige wandelreis voor de getrainde wandelaar. Je bent ongeveer 40 tot 60 dagen onderweg. De route loopt van kust naar kust, dwars door de Pyreneeën. Een prachtige route door een geweldig en bijzonder landschap. We komen superlatieven tekort om de route te beschrijven!

Wat is de GR 10?

De GR10 is een lange-afstand-wandelpad. Deze loopt door de Franse en Spaanse Pyreneeën. De route start (of eindigt) bij de kustplaats Hendaye en loopt via de Pyreneeën naar de kustplaats Banyuls-sur-Mer. Het is een route van kust tot kust. De route is iets maar dan 950 kilometer lang. Gemiddeld heb je er tussen de 40 en 60 dagen voor nodig om de route te bewandelen. Gemiddeld wandel je dan rond de 7 á 8 uur per dag. Je overwint onderweg bijna 50.000 hoogtemeters. De GR10 is daarom niet voor de onervaren wandelaar geschikt. Je kan natuurlijk wel delen van de route lopen, als 950 kilometer je te ver klinkt of je niet zoveel tijd hebt om te wandelen.

Hendaye
Hendaye

Wist je dat: GR-paden zijn een netwerk van lange-afstand-wandelpaden in Europa. Je vindt deze paden vooral in Spanje, Duitsland, Nederland, Engeland, België en Frankrijk. GR staat in de meeste landen voor Grande Randonnée. Alleen in Vlaanderen lijken ze het anders aan te pakken. Zij vinden GR staan voor Groteroutepaden.

De wandelroute

Op de onderstaande afbeelding zie je het route overzicht. Voordat je gaat wandelen of wil gaan voorbereiden kun je het beste een routeboekje kopen. Deze kun je onderweg ook meteen gebruiken. Vertrouw zeker niet alleen op je mobiele telefoon. Neem altijd een papieren kaart mee op de GR 10 lange-afstands-wandeling! De onderstaande route is afkomstig van de officiële website van de Franse route, die je hier kan vinden.

Route-GR-10
Bron: ffrandonnee.fr

Op de GR10 Pagina van Wikipedia staat een mooi overzicht van de bergketens en cols die je onderweg moet bedwingen. Je maakt meer dan 40.000 hoogtemeters op de route. Het overzicht bekijk je hier. Enkele hoogtepunten:

 • Col de Riou, 1.949m
 • Col de Madamète, 2.509m
 • Super-Bagnères, 1.800m
 • Pic de Burat, 2.154m
 • Lac de Gaube (bergmeer)
 • Pic de Fitté, 1.387m
 • Col de la Didorte, 2.093m
 • Crête de la Llasse, 2.400m
 • Massif du Canigou, 2.250m

Routeboekjes en ervaringsverhalen kopen voor de GR10

Je kan voor deze route meerdere routeboekjes kopen. Een tip: koop ook een boek met ervaringsverhalen die zich op deze route afspelen. Wij hebben veel succes via de onderstaande winkels. Je kan ook een lokale boekhandel zoeken en informeren of ze een van de GR10 routeboekjes kunnen bestellen!

Klik op de button om de winkel te bekijken. Tekst gaat hieronder verder

Bekijken in een video

In de onderstaande video krijg je een goede sfeerimpressie van de route. Je kan (automatische gegenereerde) ondertiteling aanzetten. Handig als jouw Frans net zo goed is als dat van mij 😉.

Van Hendaye naar Banyuls-sur-Mer of toch andersom?

Aan de westkust van Frankrijk bevindt zich een klein Frans dorpje genaamd Hendaye. Met 12.000 inwoners zeker niet de grootste stad aan de westkust, waar zich ook Bayonne en Biarritz bevinden. Voor de GR 10 wandelaar is het wél een bijzondere plaats. Hier start namelijk de route, als je deze van west naar oost bewandelt. Een andere optie is om te starten in Banyuls-sur-Mer. Dit plaatsje in het Franse kanton La Côte is het startpunt – of eindpunt van de wandelroute. Dit dorp telt iets meer dan 4500 inwoners. De meeste mensen wandelen van Hendaye (west) naar Banyuls (oost). Je zou ook bewust het tegenovergestelde kunnen doen. Zo kom je onderweg wel meer mensen tegen! 😊

Banyuls-sur-mer
Banyuls-sur-Mer

De GR 10 Pyrenean Way met de hond bewandelen

avatar Eddie

Tip van Eddie

Lees meer over Eddie

Er zijn voorbeelden genoeg van mensen die met de hond de GR 10 wandelroute bewandelen. Toch is het niet aan te raden. In sommige gebieden, waar de route dwars doorheen loopt, is het zelfs verboden om de hond mee te nemen. In andere gebieden geldt een aanlijnplicht. Op de route zijn zwerfhonden een echt gevaar. Jouw hond zou hier op kunnen reageren en dit loopt vaak niet best af. Schapenherders mogen tevens honden doden die hun schapen lastig vallen.

Veelgestelde vragen en antwoorden over deze langeafstandswandelroute

Een aantal vragen en antwoorden over deze prachtige route.

Wanneer kan je de route het beste wandelen?

Tussen half juni en eind september zijn de meest ideale maanden om de route te lopen. Ga je buiten deze maanden krijg je te maken met sneeuw en slechter weer onderweg. Dit kan natuurlijk voor sommige mensen de extra uitdaging zijn waar zij naar op zoek zijn 😉.

Hoe lang wandel je er over?

Een getrainde wandelaar die 6 tot 8 uur per dag wandelt doet er tussen de 45 en 60 dagen over. Onderweg maak je aardig wat hoogtemeters!

Waar start de route?

De GR10 lange-afstands-wandelroute loopt van kust naar kust. Je kan in Hendaye starten, zoals de meeste mensen doen of in Banyuls-sur-Mer.

Bronnen en naslagwerk

 • http://www.pyreneanway.com/french-pyrenees-gr-10-walk-guide/?lang=en
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wandelroute_GR10
 • https://en.wikipedia.org/wiki/GR_10
 • https://www.ffrandonnee.fr/
 • https://www.ffrandonnee.fr/randonner/sentiers/gr-10-la-grande-traversee-des-pyrenees


Categorie: Europa reizen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365
Share to...