Bikepacking: Met de fiets op avontuur

bikepacking

Wanneer je af en toe in het weekend op avontuur wilt gaan en dan zoveel mogelijk wilt zien en ervaren is het reizen met de fiets ideaal. Je legt een langere afstand af dan wanneer je gaat wandelen maar bent toch “slow” aan het reizen. Waar de “originele” fietsvakanties vooral over de verharde wegen gaan is bikepacking van oorsprong meer gericht op meerdaagse tochten over onverharde gravelpaden en zelfs over single tracks door het bos. Wanneer je een weekendje naar de Ardennen gaat om te bikepacken heb je waarschijnlijk het gevoel alsof je minimaal een week weg bent geweest. Maar ook in Nederland heb je geweldige plekken voor een weekend bikepacken, wat dacht je van de Veluwe of de Utrechtse Heuvelrug!

Wat is bikepacking?

Bikepacking is het fietsen over voornamelijk onverharde wegen. Bijvoorbeeld over gravelpaden met een gravelbike of zelfs dwars door het bos over mountainbikepaden. De bikepacking fietstassen verschillen om die reden ook van de fietstassen die normaal gebruikt worden tijdens fietsvakanties. Ze worden aan het frame vastgemaakt, aan het stuur of aan de zadelpen. De tassen steken niet uit aan de zijkant zoals bij normale fietstassen die vast worden gemaakt aan de bagagedragers. Hierdoor kan je tijdens het offroad fietsen op single tracks niet blijven hangen aan uitstekende takken. Deze tassen zijn meer gericht op het offroad fietsen, ook zijn ze lichter dan de standaard fietstassen.

Meerdaagse bikepacking tochten

Door heel Europa worden er meerdaagse bikepacking tochten georganiseerd. Sommige tochten zijn in wedstrijdvorm. Je moet dan zo snel mogelijk van punt a naar punt b zien te komen. Uiteraard is het dan enorm belangrijk dat je zo minimalistisch reist (en zo min mogelijk slaapt). Ultra cycling races worden deze fietstochten ook wel genoemd. Tijdens deze tochten gebruiken de fietsers ook bikepacking fietstassen. Veel van deze tochten gaan wel voornamelijk over verharde wegen. Bekijk zeker de onderstaande video over één van de meest legendarische tochten in Europa. Wedden dat je niet kan wachten om zelf ook op avontuur te gaan! ?

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie