Duurzaam reizen binnen Europa: Vier tips!

Duurzaam reizen binnen Europa Vier tips!

De impact van de toerismesector op het milieu en natuur is enorm. Deze sector heeft een flink wat aandeel in deze negatieve impact. Gelukkig vinden consumenten het steeds belangrijker om een duurzame keuze te maken. Zo kijken steeds meer mensen naar de keurmerken als zij een reis boeken, zoals het Green Key keurmerk. Volgens een onderzoek door Booking.com geeft 76% van de mensen aan te kijken naar een duurzaamheidskeurmerk als zij een accommodatie boeken. Je kan binnen Europa (maar ook daarbuiten) een aantal dingen doen om zelf duurzaam of duurzamer op reis te gaan. Zo zorg je er zelf voor dat door jouw reisgedrag de natuur en het milieu niet negatief geschaad wordt. Vier manieren waarop je duurzamer kan reizen binnen de EU!

Toerisme zorgt voor een enorme druk op het milieu

Volgens meerdere onderzoeken, zoals deze uitgevoerd door het CBS, blijkt dat de toersimesector voor veel druk op het milieu zorgt. In de periode 2010 tot en met 2015 zie je dat deze sector verantwoordelijk is voor veel watergebruik en uitstoot van broekasgassen. Het aantal vliegbewegingen is in de afgelopen jaren – met uitzondering van de coronaperiode – enorm toegenomen. Dit merk je ook aan de diverse grafieken van broeikasgassen.

Tip: Denk op vakantie ook eens aan een bezoek aan lokale duurzame initiatieven. Misschien kun je wel één (of meerdere) vakantiedagen in teken laten staan van natuur, mens en milieu.

Duurzaam reizen en duurzaam toerisme

De stichting Fair Tourism (hier te vinden) vat het heel mooi samen: “Duurzaam toerisme betekent een balans tussen economie, mens en milieu”. Verder stellen zij dat toerisme een economische activiteit is en dat dit niet betekent dat dit ten koste mag gaan van de betrokkenen, zoals de lokale bevolken en de natuur.

Wist je dat: Voor reizen binnen Europa zijn er altijd meerdere opties om naar de bestemming toe te gaan. Je hoeft niet altijd met het vliegtuig te gaan! Overweeg zeker ook andere opties, zoals trein, bus, fiets en wandelend. Pas desnoods de gehele vakantie hier op aan 😊.

Duurzaam reizen binnen Europa Vier tips!

Vier alternatieven die duurzamer zijn dan een normale vakantie

Binnen Europa heb je enorm veel keuze qua reizen. Helaas pakken steeds meer mensen het vliegtuig voor reizen die niet echt duurzaam zijn. Hieronder vind je vier alternatieven, die duurzamer en eigenlijk ook veel leuker zijn! De reis naar de bestemming toe kan écht een prachtig avontuur worden als je het vliegtuig even links laat liggen.

  • Wandelvakantie: Dit is een vakantie die je op heel rustig tempo doet. Je bent op deze manier echt onderdeel van het landschap en hebt veel aanspraak met de lokale bevolking. De bekendste wandeltocht loopt van Nederland naar Santiago de Compostella. In Nederland zelf heb je ook veel langeafstandswandelpaden, zoals het Pieterpad.
  • Fietsvakantie: Op de fiets zie je net even wat meer tijdens de reis. Het is een hele duurzame manier van reizen. Tijdens een fietsvakantie slaap je vaak op campings, zoals Natuurkampeerterreinen in Nederland, België en Frankrijk. Je kan ook van hotel naar hotel fietsen. Let dan extra op het Green Key duurzaamheidslabel!
  • Reizen met de trein: Met de trein kom je eigenlijk in elke bestemming binnen Europa. Het is tevens een leuke manier van reizen, omdat je op verschillende plekken even uit kan stappen. Het is tevens duurzamer dan reizen met het vliegtuig. Een reis met het vliegtuig is tot 11 keer zo belastend als dezelfde reis met de trein.
  • Liften: Een hele uitdagende manier om op vakantie te gaan is liftend. Wellicht is dit niet voor iedereen weggelegd, maar toch is het onder jongeren erg populair is Europa. Sommige mensen combineren dit met een van de andere bovenstaande opties.
Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie