Voorvork tas voor bikepacking: Soorten, merken en tips

navigeren-en-vooruit-kijken-tijdens-het-zwemmen-1-1155x770

De voorvork tas voor bikepacking – ook wel vorktas genoemd – is minder bekend dan andere bikepacking fietstassen zoals de stuurtas, frametas en de zadeltas. Toch zijn er ook speciale bikepacking voorvork tassen op de markt. Deze zijn kleiner dan de voortassen die je kent van fietsvakanties. Bikepackers die langer op pad gaan willen ook nog wel eens speciale bagagedragers aanschaffen waar ze voortassen op kwijt kunnen. Al wordt dat vaak alleen gedaan als deze extra ruimte echt nodig is. Besparen op luchtweerstand levert namelijk meer op dan besparen op gewicht.

Wat is een voorvork tas | vorktas?

Een voorvork tas of vorktas is een tas die je kan bevestigen aan de voorvork van jouw fiets. Je vindt deze tassen ook wel onder de naam fork bag of front fork bag. Wanneer je zoekt op voorwieltassen, voortassen, low rider cycling bags of front pannier bags krijg je fietstassen te zien die je misschien kent van de “gewone” fietsvakantiefietsen. Er zijn ook veel bikepackers die (kleinere versies van) deze tassen aanschaffen en combineren met bikepacking tassen. Vaak heb je voor de bevestiging van deze standaard fietstassen een extra voordrager, bagagedrager (of low rider rack) nodig.

Hoe bevestig je de voorvork tas aan de fiets?

Er zijn verschillende manieren waarop je de voorvork tas aan de fiets kan bevestigen. Wij hebben hieronder de verschillende manieren uitgebreid beschreven.

Oogjes in de voorvork

Er zijn verschillende fietsen die speciale oogjes in de voorvork hebben waar je fietstassen aan kan bevestigen. Je ziet deze oogjes bijvoorbeeld terug bij het fietsenmerk Kona, bij meerdere gravel- en mountainbikes.

Met bandjes, straps en gespjes

Er zijn een aantal fietstassen – zoals de trailmulti vork tas van het merk Vaude – die je aan de voorvork kan bevestigen met de straps die aan de tas zelf zitten. Je hoeft bij deze fietstas dan ook geen extra tassendragers  of forkcages te kopen.

Forkcage | tassendrager voorvork

Vind je een voordrager te groot en te zwaar? Dan zou je eens kunnen kijken naar een forkcage (een drager voor aan de voorvork). Deze cages zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Je bevestigt ze snel en makkelijk aan de voorvork. Vaak hebben ze aan de onderkant een stukje rek wat uitsteekt en waar jouw vorktas (of drybag) extra op kan steunen. Je kan hier een voorvork tas op kwijt maar je kan er ook voor kiezen om er een kleiner formaat dry bag aan te bevestigen of zelfs extra bidons.

Waar halen wij onze tassen?

Wij hebben onze fietstassen bij meerdere winkels gekocht. Voor onze fietsvakantie op de (niet-bikepacking fietsen) hebben we de tassen gekocht bij een lokale fietsenwinkel, die al jarenlang in onze woonplaats door diverse generaties van dezelfde familie wordt gerund. Onze bikepackingtassen hebben we bij diverse winkels gehaald:

Tekst gaat verder onder de buttons

Voordrager

Wil je liever wat grotere voortassen bevestigen aan de fiets? Dan is het slim om een voordrager aan te schaffen. Hier kan je ook de gravel-pack van Ortlieb op kwijt. Er zijn veel verschillende voordragers op de markt gebracht. Veel fietsers zijn erg enthousiast over fietsdragers van het merk Tubus. Deze dragers staan onder andere bekend om hun degelijkheid en hoge kwaliteit. Vooral de Tubus Vega, Tubus Fly en de Tubus Tara zie je vaak voorbij komen.

Voorvork tas of vorktas voor bikepacking kopen

Er zijn verschillende voorvork tassen en vorktassen voor bikepackers op de markt gebracht. Deze tassen zijn er in verschillende maten. De meeste tassen zijn iets kleiner en hebben een inhoud van ongeveer 5 liter. De gravel-pack fietstassen van Ortlieb zijn wat groter en twee tassen hebben een inhoud van 25 liter. Wel zijn deze tassen lichter dan de oorspronkelijke voortassen die worden gebruikt tijdens fietsvakanties.

Trailmulti vork tas | Vaude

Van het merk Vaude vind je de Trailmulti vork tas. Misschien is deze tas op dit moment wel de meest bekende en populaire vork tas voor bikepackers. De tas kan een inhoud aan van 5 liter en een maximaal gewicht van 2 kg. In de tas vind je een uitneembare opbergzak. Deze tas is gemaakt van PVC-vrij zeilmateriaal en hij is waterdicht. Handig: Hij kan ook bevestigd worden aan de zadelstang of aan de achterstang. Je maakt deze tas vast aan de fiets met behulp van de drie straps.

Fork bag | Restrap

De Restrap fork bag is een 100% waterdichte fietstas van hypalon met een handige rolsluiting. In de tas kan je bagage kwijt met een inhoud van 5 liter.

Gravel-Pack | Ortlieb

Naast Vaude is Ortlieb ook één van de grotere merken die naast fietstassen voor fietsvakanties nu ook meerdere fietstassen voor bikepacking op de markt heeft gebracht. Om de gravelpack te kunnen bevestigen aan de voorkant van de fiets heb je wel een lowrider-bagagedrager nodig. Wanneer je het duo-pack koopt heb je maar liefst 25 liter extra bergruimte voor jouw spullen. De tas heeft een rolsluiting en is waterdicht. Deze tassen zijn (zoals de naam al een beetje verklapt) geschikt voor ritten over gravelpaden of over mountainbikepaden. Ook zijn ze lichter dan de standaard fietstassen.

Fork bag | Apidura

Ook het bekende en populaire merk voor bikepackers genaamd Apidura heeft een Fork bag in het assortiment. Dit is echt een geschikte voorvork tas voor bikepacking.

Veelgestelde vragen over bikepacking voorvork tassen

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over bikepacking voorvork tassen. Heb je zelf nog vragen over bikepacking voorvork tassen, of andere bikepacking tassen? Stel je vraag dan gerust onder deze blog!

Waar vind je een bagagedrager voor een verende voorvork?

Heb jij op jouw mountainbike een verende voorvork en ben je op zoek naar een geschikt bagagedrager die je daarop kan bevestigen? Kijk dan naar bagagedragers die je klemt op de snelspan as en rond de vorkpoten met een U-beugel. Ook hoog-dragende systemen waarbij je de drager monteert aan de vork-kroon of aan de cantilevernokken zouden geschikt zijn voor verende voorvorken. Voorbeelden van geschikte dragers: Tubus swing, Old Man Mountain drager Sherpa, Cordo drager.

Hoe worden deze tassen genoemd?

Vorktas: Dit is de meest algemene term en wordt door veel bikepackers gebruikt.
Fork bag: Dit is de Engelse term voor vorktas en wordt ook vaak gebruikt in het Nederlands.
Front fork bag: Dit is een meer specifieke term die benadrukt dat de tas aan de voorkant van de fiets wordt bevestigd.
Lowrider: Deze term wordt minder vaak gebruikt, maar kan verwijzen naar een type vorktas die aan steunen onder de vorkkroon wordt bevestigd.
Anything cage: Dit is een rekje dat aan de vorkkroon wordt gemonteerd en waaraan je allerlei spullen kunt bevestigen, waaronder een vorktas.


Categorie: Bikepacking

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Gobikepacking

Gobikepacking is onze Bikepacking-afdeling. Ooit was dit een losse website. Tegenwoordig is het een onderdeel van Outdoornow. Alle artikelen geschreven in deze categorie vallen onder bikepacking. Deze tak van sport is ideaal voor een lichtbepakte korte fietsreis.

1 gedachte over “Voorvork tas voor bikepacking: Soorten, merken en tips”

  1. Bij sommige leveranciers van packaging tassen staat dat voorvork-tassen niet op carbon vorken geplaatst kunnen worden.
    Kan iemand mij vertellen waarom dit wordt afgeraden?

Reacties zijn gesloten.

Share to...