Wat is outdoor recreatie? Definitie en voorbeelden!

Definitie outdoor

Outdoor recreatie wordt ook wel buitenrecreatie of buitenactiviteit genoemd. Het verwijst naar een activiteit die je buitenshuis uitvoert. Meestal doe je dit in een natuurlijke omgeving. Het begrip is enorm breed. Sporten zoals abseilen, airsoft, disc golf, mountainbiken en diverse watersporten vallen hier onder. Outdoor is ook met de familie naar een camping, sandboarden in een woestijn, met een metaaldetector op het strand wandelen en duiken bij een prachtig koraalrif. Eigenlijk laat dit begrip zich niet makkelijk samenvatten. Toch hebben we een poging gewaagd. Outdoor activiteiten kun je grofweg indelen in de volgende categorieën: Berg, bos , strand en zee, zoetwater, lucht, woestijn, familie, cultuur & historisch en sport/oefeningen. De veelzijdigheid van outdoor is precies waarom wij er zo van houden.

Definitie van Outdoor

Volgens de van Dale
out·door (bijwoord)

1 buitenshuis (tegenstelling: indoor): (sport) outdooratletiek

Outdoor verwijst naar activiteiten die buiten het huis worden uitgevoerd. Dit wordt ook wel buitenrecreatie of buitenactiviteit genoemd. De activiteiten kunnen individueel worden uitgevoerd, maar ook met meerdere personen. Het is een zeer breed begrip dat een wisselend scala aan activiteiten en landschappen omvat. Buitenrecreatie is vaak gericht op lichaamsbeweging en natuur ervaren. Vergis je echter niet: als outdoor liefhebber hoef je zeker geen getrainde atleet te zijn.

Traditionele voorbeelden zijn: wandelen, kamperen, bergbeklimmen, fietsen, kanoën, kajakken, rotsklimmen, hardlopen, zeilen, skiën, skydiven, surfen en nog veel meer.

Kajakken
Een échte outdoor-sport

Outdoor activiteiten onderverdeeld in categorieën

Zoals je in de inleiding hebt kunnen lezen, kun je dit begrip niet eenvoudig samenvatten. Outdoor staat eigenlijk gewoon voor buitenshuis. Alles wat je buiten het huis doet, zou je kunnen zien als outdoor. Toch wordt het vaak beschreven in de vorm van natuur, sport en recreatie. Grofweg kun je de outdoor-activiteiten verdelen onder berg, bos, strand en zee, zoetwater, lucht, woestijn, familie, cultuur & historisch en sport/oefeningen. Hieronder zie je daar een overzicht van. Let op: er missen zeker activiteiten in de lijsten. De lijst is bedoeld om je een goed idee te geven over de definitie van outdoor recreatie en buitenactiviteiten.

Berg

Abseilen
Avontuurlijk wandelen
Backpacken
Bergbeklimmen
Disc golf
Ijsklimmen
Mountainbiken
Rotsklimmen
Skiën
Snowboarden
Trekking

Bos

Airsoften
Boom klimmen
Camping
Paardrijden
Paddenstoelen zoeken
Paintball
Safari in het wild
Vogels kijken

Strand en zee

Duiken
Rennen
Snorkelen
Sport vissen
Watersport
windsurfen
Zwemmen

Zoetwater

Jetskiën
Kajakken
Kanovaren
Parasailen
Stand Up Paddleboarding
Vissen
Vlot bouwen
Waterskiën
Watersport
Whitewater rafting

Lucht

Ballonvaren
Canyoning
Parachutespringen
Paragliden
Paramotoring

Woestijn

Safari
Sandboarden
Schijfgolf
Vliegen

Familie

Amateurfotografie
Attractiepark
Camping
Maïs doolhof
Picknick
Safaripark
Tokkelbaan
Tuinieren
Wandelen door natuur
Zwemmen

Cultuur & historisch

Bezienswaardigheden bekijken
Bungee jumpen
Geocaching
Toerisme

Sport/oefeningen

Buiten fitness
Fitnessparcours
Metaaldetectie
Outdoor sportschool
Bikepacking
Fietsen
Hiken

Banner onder

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie