Wat is outdoor recreatie? Definitie en voorbeelden!

Definitie outdoor

Outdoor recreatie wordt ook wel buitenrecreatie of buitenactiviteit genoemd. Het verwijst naar een activiteit die je buitenshuis uitvoert. Meestal doe je dit in een natuurlijke omgeving. Sporten zoals abseilen, airsoft, disc golf, mountainbiken en diverse watersporten vallen hier onder. De term staat ook voor met de familie naar een camping, sandboarden in een woestijn, met een metaaldetector op het strand wandelen en duiken bij een prachtig koraalrif. Eigenlijk laat dit begrip zich niet makkelijk samenvatten. Toch hebben we een poging gewaagd. De activiteiten kun je grofweg indelen in de volgende categorieën: Berg, bos , strand en zee, zoetwater, lucht, woestijn, familie, cultuur & historisch en sport/oefeningen. De veelzijdigheid van outdoor is precies waarom wij er zo van houden.

Definitie van Outdoor

Volgens de van Dale
out·door (bijwoord)

1 buitenshuis (tegenstelling: indoor): (sport) outdooratletiek

De term verwijst naar activiteiten die buiten het huis worden uitgevoerd. Dit wordt ook wel buitenrecreatie of buitenactiviteit genoemd. De activiteiten kunnen individueel worden uitgevoerd, maar ook met meerdere personen. Het is een zeer breed begrip dat een wisselend scala aan activiteiten en landschappen omvat. Buitenrecreatie is vaak gericht op lichaamsbeweging en natuur ervaren. Vergis je echter niet: als outdoor liefhebber hoef je zeker geen getrainde atleet te zijn.

Traditionele voorbeelden zijn: wandelen, kamperen, bergbeklimmen, fietsen, kanoën, kajakken, rotsklimmen, hardlopen, zeilen, skiën, skydiven, surfen en nog veel meer.

Kajakken
Een échte outdoor-sport

Outdoor activiteiten onderverdeeld in categorieën

Zoals je in de inleiding hebt kunnen lezen, kun je dit begrip niet eenvoudig samenvatten. Outdoor staat eigenlijk gewoon voor buitenshuis. Alles wat je buiten het huis doet, zou je kunnen zien als outdoor. Toch wordt het vaak beschreven in de vorm van natuur, sport en recreatie. Grofweg kun je de outdoor-activiteiten verdelen onder berg, bos, strand en zee, zoetwater, lucht, woestijn, familie, cultuur & historisch en sport/oefeningen. Hieronder zie je daar een overzicht van. Let op: er missen zeker activiteiten in de lijsten. De lijst is bedoeld om je een goed idee te geven over de definitie van outdoor recreatie en buitenactiviteiten.

Berg

Abseilen
Avontuurlijk wandelen
Backpacken
Bergbeklimmen
Disc golf
Ijsklimmen
Mountainbiken
Rotsklimmen
Skiën
Snowboarden
Trekking

Bos

Airsoften
Boom klimmen
Camping
Paardrijden
Paddenstoelen zoeken
Paintball
Safari in het wild
Vogels kijken

Strand en zee

Duiken
Rennen
Snorkelen
Sport vissen
Watersport
windsurfen
Zwemmen

Zoetwater

Jetskiën
Kajakken
Kanovaren
Parasailen
Stand Up Paddleboarding
Vissen
Vlot bouwen
Waterskiën
Watersport
Whitewater rafting

Lucht

Ballonvaren
Canyoning
Parachutespringen
Paragliden
Paramotoring

Woestijn

Safari
Sandboarden
Schijfgolf
Vliegen

Familie

Amateurfotografie
Attractiepark
Camping
Maïs doolhof
Picknick
Safaripark
Tokkelbaan
Tuinieren
Wandelen door natuur
Zwemmen

Cultuur & historisch

Bezienswaardigheden bekijken
Bungee jumpen
Geocaching
Toerisme

Sport/oefeningen

Buiten fitness
Fitnessparcours
Metaaldetectie
Outdoor sportschool
Bikepacking
Fietsen
Hiken

Buitenactiviteiten in combinatie met natuur

Eén van de redenen dat ik ben begonnen met OutdoorNow is mijn voorliefde voor de natuur. Het buitenzijn in combinatie met het genieten van de natuur is mijn favoriete manier om te kunnen ontspannen. Wat ik goed vind is dat er steeds meer initiatieven zijn om te kunnen genieten van de natuur maar tegelijkertijd ook te zorgen voor het behoud van de natuur. Wanneer je gaat mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug heb je op sommige plaatsen een speciaal vignet nodig. Het geld wat hiermee wordt opgehaald wordt gebruikt voor het beheer van de mountainbikepaden en deels voor het natuurgebied hieromheen.

Bekijk hieronder de video van één van de mooie mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug:

Outdoor kleding en duurzaamheid

Voor deze activiteiten heb je ook vaak speciale kleding. Deze kleding kan je vinden in webwinkels zoals Bever en Decathlon. Wat ik goed vind is dat er steeds meer aandacht is voor de duurzaamheid van deze kleding. Duurzaamheid qua gebruikte materialen en de levensduur van de kleding en schoenen. Vaak zijn de goede producten wel vrij prijzig. Deze producten gaan echter ook jaren mee! De kleding en producten van Decathlon staan bekend om de goede prijs/kwaliteit verhouding.


Categorie: Outdoor algemeen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Redactie

De redactie schrijft over alles wat met outdoor te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Van artikelen over trailrunning tot de beste regenjassen van dit jaar. Meerdere keren per week staan er verse outdoor blogs voor jou klaar!
Share to...