Canon RF50mm F1.8: uitgebreide review en advies

Canon RF50mm f1.8 review en advies
€199,00
Kamera-express.nl
€219,00
€239,99
7 nieuw vanaf €219,00
4 tweedehands vanaf €198,97
Prijs gecheckt op 21 september 2023 08:29
Amazon.nl

De Canon RF50mm F1.8 STM is een prime lens ontworpen voor Canon’s full-frame mirrorless camera’s met de RF-vatting. Deze lens, vaak aangeduid als de “Nifty Fifty“, is populair vanwege zijn veelzijdigheid, beeldkwaliteit en betaalbaarheid. Het is een van de meest populaire lenzen voor Canon-bezitters. Als ik ergens aan het fotograferen ben, kom ik negen van de tien keer iemand tegen met een Canon RF50mm F1.8 lens. Ook bij diverse fotocursussen die ik heb gedaan zie ik deze lens. Hieronder bekijk ik de Canon RF50mm F1.8 uitgebreid, geef ik informatie en sluit ik af met een eindconclusie van de Canon RF50mm F1.8 review, met daarbij de voordelen en nadelen van deze lens.

Brandpuntsafstand en Diafragma

De Canon RF50mm F1.8 heeft een brandpuntsafstand van 50mm is deze lens ideaal voor een breed scala aan fotografie, waaronder portretten en landschappen. Dankzij het grote maximale diafragma van f/1.8 maak je in omstandigheden met weinig licht alsnog mooie foto’s. Het zorgt ook voor een ondiepe scherptediepte, wat weer bijdraagt aan een prachtige bokeh (achtergrondvervaging). Ik heb hier geen op- of aanmerkingen over. F1.8 is namelijk écht fantastisch om op een lens te hebben.

Goed om te weten: 50mm wordt vaak beschouwd als een “standaard” brandpuntsafstand omdat het een gezichtsveld biedt dat ongeveer overeenkomt met wat het menselijk oog ziet. Het is veelzijdig en kan worden gebruikt voor portretten, landschappen, en algemene fotografie. RF staat voor de lensvatting die Canon gebruikt voor zijn mirrorless camera’s. Dit is de aansluiting waarmee de lens aan de camera wordt bevestigd.

Canon RF50mm F1.8

Beeldkwaliteit van de Canon RF50mm F1.8

Met de lens maak je scherpe en heldere beelden. Tijdens mijn testen trad er geen tot minimale vervorming op. Iets wat je niet altijd kan zeggen van lenzen in deze prijscategorie.. Kleuren worden nauwkeurig en levendig weergegeven. De lens presteert als het gaat om lensflares en chromatische aberratie.

Autofocus

Hoewel je voor een 50mm prime lens niet de allerbeste autofocus hoeft te hebben, is het toch wel fijn dat de autofocus snel werkt. De lens is uitgerust met Canon’s STM (Stepping Motor) autofocus technologie. Hierdoor is het focussen vrij snel en stil. Toch merkte ik in situaties met weinig licht dat de autofocus van de Canon RF50mm F1.8 het toch wel wat moeilijk had. Iets om rekening mee te houden als je veel wilt gaan fotograferen met weinig licht.

Betaalbare lens

Een van de grootste voordelen van deze lens is de betaalbaarheid. Je kan de lens al voor een vrij lage prijs kopen in de (web)winkel. Als ik dus kijk naar de prijs/kwaliteit, scoort de Canon RF50mm F1.8 hier echt uitstekend. Hieronder zie je de lens in diverse winkels. Als je op de button klikt, ga je direct naar de winkel toe voor meer informatie.

Aan wie zou ik de Canon RF50mm F1.8 aanraden?

Ik kan de lens aanraden aan zowel beginnende als ervaren fotografen. Voor beginners zie ik de RF50mm F1.8 als een zeer betaalbare manier om te experimenteren met een prime lens en kennis te maken met fotograferen met een groot diafragma. Voor ervaren fotografen is het een uitstekende aanvulling op de kit, vooral om portretten mee te schieten en situaties waarin een lichtgewicht lens gewenst is.

In een video bekijken

Fotograaf Mike Filanc heeft op zijn YoutubeKanaal deze lens uitgebreid uitgetest. In de onderstaande video zie je zijn bevindingen met de Canon RF50mm F1.8.

Wat vinden andere gebruikers van de Canon RF50mm F1.8 lens?

Naast mijn eigen mening, verzamel ik ook meningen van andere fotografen. Deze meningen komen van gesprekken die ik voer met anderen en van het internet. Hieronder zie je een verzameling van meningen en gebruikerservaringen van andere mensen, die ze hebben gedeeld op bijvoorbeeld Coolblue, bol.com, Kamera-express, CameraNu, fotobladen en Amazon. Ik heb de meningen samengevat en gesorteerd per belangrijk punt.

Kwaliteit ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De Canon RF50mm F1.8 STM-lens staat bekend om zijn uitstekende beeldkwaliteit. Gebruikers merken op dat de lens scherpe en heldere beelden produceert. Het diafragma van f/1.8 zorgt voor een mooie achtergrondvervaging, wat vooral gunstig is voor portretfotografie. De lens is ook in staat om snel te scherpstellen, wat bijdraagt aan de algehele beeldkwaliteit.

Prijs ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Gebruikers zijn van mening dat deze lens een uitstekende waarde biedt voor zijn prijs. Voor minder een laag bedrag heeft de lens functies en prestaties die vaak worden geassocieerd met veel duurdere lenzen. Dit maakt het een toegankelijke keuze voor fotografen van alle niveaus, vooral voor degenen die net beginnen of werken met een beperkt budget.

Gebruiksgemak ⭐️⭐️⭐️⭐️

De Canon RF50mm F1.8 STM-lens wordt als gebruiksvriendelijk beschouwd. Het is lichtgewicht en gemakkelijk mee te nemen, wat het een goede keuze maakt voor dagelijks gebruik. Sommige gebruikers merken echter op dat de autofocus soms traag kan zijn, wat het gebruiksgemak enigszins kan beïnvloeden.

Portretfotografie ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Deze lens blinkt uit in portretfotografie. De scherpte van de lens in combinatie met het grote diafragma zorgt voor prachtige portretten met een professionele uitstraling. Gebruikers prijzen de lens voor het vermogen om onderwerpen scherp vast te leggen terwijl de achtergrond mooi vervaagt.

Autofocus⭐️⭐️⭐️⭐

De meningen over de autofocus van de lens zijn gemengd. Hoewel veel gebruikers tevreden zijn met de snelheid en nauwkeurigheid van de autofocus, zijn er enkele die problemen melden, vooral bij gebruik met camera’s zonder ingebouwde beeldstabilisatie. Een gebruiker merkte op dat de autofocus traag en soms onbetrouwbaar was bij gebruik met de Canon R10.

Canon RF50mm F1.8 review

Conclusie gebruikerservaringen met de Canon RF50mm F1.8.

De Canon RF50mm F1.8 STM-lens is een uitstekende keuze voor fotografen die op zoek zijn naar een veelzijdige lens met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het is vooral geschikt voor portretfotografie en wordt hoog gewaardeerd voor zijn beeldkwaliteit. Het enige aandachtspunt is de autofocus, die voor sommige gebruikers traag kan zijn.

Mijn mening en eindconclusie van de Canon RF50mm F1.8.
4.5

Samenvatting

De Canon RF50mm F1.8 STM is een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare en veelzijdige lens voor op een Canon camera met RF-vatting. Ik zie de lens als een combinatie van uitstekende beeldkwaliteit en een groot diafragma. Dankzij het lichte gewicht neem je de lens ook eenvoudig mee en wordt de camera niet te zwaar tijdens het fotograferen. Je kan de lens perfect gebruiken om portretfoto’s mee te schieten (onderwerp in focus, achtergrond prachtig blurry), actie in kaart te brengen en zelfs landschappen mee te fotograferen. Voor een prime lens best nog veelzijdig. Ik kan niet anders dan 4,5 ster toekennen aan deze lens.

Voordelen

  • Groot maximaal diafragma van f/1.8
  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Mooie achtergrondvervaging (bokeh)
  • Veelzijdige 50mm brandpuntsafstand
  • Compact en lichtgewicht
  • Betaalbaar
  • Goed voor fotografie bij weinig licht

Nadelen

  • Autofocus kan soms traag zijn
  • Minder scherpte in de hoeken bij groot diafragma

Veelgestelde vragen en antwoorden

Een aantal vragen en antwoorden op een rij over deze lens

Kan ik de Canon RF50mm F1.8 STM-lens gebruiken voor macrofotografie?

Hoewel de Canon RF50mm F1.8 STM-lens niet specifiek is ontworpen voor macrofotografie, is het mogelijk om er close-upfoto’s mee te maken. De lens heeft een minimale scherpstelafstand van ongeveer 0,3 meter (11,8 inch), wat betekent dat je redelijk dicht bij je onderwerp kunt komen. Voor echte macrofotografie, waarbij je zeer gedetailleerde close-ups van kleine objecten wilt maken, is het wellicht beter om een gespecialiseerde macrolens te overwegen.

Is de Canon RF50mm F1.8 STM-lens geschikt voor het opnemen van video’s?

Ja, de Canon RF50mm F1.8 STM-lens kan worden gebruikt voor het opnemen van video’s. De lens heeft een Stepping Motor (STM) autofocus, wat zorgt voor een relatief soepele en stille scherpstelling, wat belangrijk is om geluidsverstoring tijdens video-opnames te minimaliseren. Bovendien maakt het grote diafragma van f/1.8 het mogelijk om in omstandigheden met weinig licht te filmen en een ondiepe scherptediepte te bereiken, wat kan bijdragen aan een filmische uitstraling.

Hoe presteert de Canon RF50mm F1.8 STM-lens in vergelijking met de oudere EF 50mm F1.8 STM-lens?

De Canon RF50mm F1.8 STM is ontworpen voor Canon’s mirrorless camera’s met RF-vatting, terwijl de EF 50mm F1.8 STM is ontworpen voor DSLR’s met EF-vatting. In termen van optische prestaties zijn beide lenzen vergelijkbaar, maar de RF50mm F1.8 STM heeft enkele voordelen, zoals een betere coating voor het verminderen van lensflare en ghosting. Bovendien heeft de RF-versie een betere bouwkwaliteit en een meer geoptimaliseerd optisch ontwerp voor mirrorless camera’s.

Heeft deze lens beeldstabilisatie?

Nee, de Canon RF50mm F1.8 STM-lens heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Dit betekent dat het belangrijk is om een stabiele hand te hebben of een statief te gebruiken, vooral bij het fotograferen bij langzamere sluitertijden. Sommige Canon-camera’s hebben echter ingebouwde beeldstabilisatie in de camerabehuizing, wat kan helpen om de afwezigheid van stabilisatie in de lens te compenseren. Als je dit wel belangrijk vind, dan moet je helaas een aantal prijsklassen hoger kijken.

Handige links

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie