SIGMA 100-400MM F/5-6.3 – Review en advies

SIGMA 100-400MM F5-6.3 - Review en advies
€974,96
6 nieuw vanaf €974,30
1 tweedehands vanaf €767,25
Prijs gecheckt op 21 september 2023 08:17
Amazon.nl
€999,00
Coolblue.nl

Ik was twee geleden op zoek naar een goede zoomlens. Na een tip van een fotografe, kwam ik op deze lens uit. De Sigma 100-400mm heb ik nu al ruim anderhalf jaar in gebruik! Ik gebruik de lens op mijn Sony A7III camera.

Wat lees je in mijn review?

In deze review zal ik mijn ervaringen met deze lens delen, van de uitstekende optische kwaliteit tot de geavanceerde functies die het biedt. Ik zal ook enkele van de foto’s die ik met deze lens heb gemaakt delen, zodat je zelf kunt zien hoe het presteert in verschillende situaties. Dus of je nu een ervaren fotograaf bent die overweegt om deze lens aan je collectie toe te voegen, of een beginner die op zoek is naar je eerste telezoomobjectief,

Welke lensvatting heb ik nodig?

Select het merk en type camera:

Specificaties bekeken

De Sigma 100-400mm F5-6.3 lens is een complex stukje techniek, bestaande uit 22 elementen in 16 groepen. Deze constructie zorgt voor een kijkhoek variërend van 24.4° tot 6.2°. De lens heeft een afgerond diafragma met 9 lamellen, wat bijdraagt aan een mooie bokeh in je foto’s. Het minimale diafragma is F22 – 29, waardoor je veel controle hebt over de scherptediepte.

Wist je dat… de minimale scherpstelafstand de kortste afstand is waarop een lens scherp kan stellen? Bij de Sigma 100-400mm F5-6.3 lens varieert deze afstand van 112 cm bij de breedste zoominstelling tot 160 cm bij de meest telezoominstelling. Dit betekent dat je niet dichterbij dan deze afstanden kunt komen om een scherp beeld te krijgen.

De minimale scherpstelafstand varieert van 112 cm bij de breedste zoominstelling tot 160 cm bij de meest telezoominstelling. Dit geeft de lens een maximale vergrotingsverhouding van 1:4.1 bij 400mm, wat handig is voor close-up fotografie. De lens heeft een filtermaat van 67mm, wat betekent dat je een breed scala aan filters kunt gebruiken.

Wat betreft de afmetingen, de lens heeft een diameter van 86.0mm. De lengte varieert afhankelijk van de mount: voor de L-Mount is het 197.2mm, terwijl het voor de Sony E-Mount 199.2mm is. Het gewicht van de lens is ongeveer 1,135g voor de L-Mount en 1,140g voor de Sony E-Mount.

Foto’s die ik met deze lens heb gemaakt

In de winkel bekijken

Hier zie je een prijsvergelijker voor eerst de FE mount van Sony en daarna de L-Mount

Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG DN OS Contemporary Sony FE-mount

SIGMA 100-400MM F/5-6.3 DG DN OS CONTEMPORARY L-MOUNT

Accessoires en overige informatie

De lens wordt geleverd met een aantal accessoires, waaronder een zonnekap (LH770-05), een beschermhoes (PT-31), een voorste lensdop (LCF-67mm III) en een achterste lensdop (LCR II).

Wist je dat… chromatische aberratie een soort beeldfout is die optreedt wanneer een lens licht van verschillende kleuren niet op hetzelfde punt kan focussen? Dit resulteert vaak in een soort kleurrijke “halo” rond objecten, vooral in gebieden met een hoog contrast. De Sigma 100-400mm F5-6.3 lens maakt gebruik van exclusief low-dispersion glas om chromatische aberratie te minimaliseren en de beeldkwaliteit te verbeteren.

De lens maakt gebruik van een aantal technologieën om de prestaties te verbeteren. De bajonetvatting is gemaakt van hoogwaardig, robuust messing voor precisie en duurzaamheid. De vatting heeft ook een stof- en spatwaterdichte constructie om de lens te beschermen tegen de elementen. De lens maakt gebruik van Intelligent OS, een algoritme dat fotografen in staat stelt om effectiever te pannen. Ten slotte maakt de lens gebruik van exclusief low-dispersion glas om chromatische aberratie te minimaliseren en de beeldkwaliteit te verbeteren.

Hoe beoordelen andere mensen deze camera?

Naast mijn eigen mening verzamel ik ook altijd meerdere beoordelingen van andere gebruikers. Deze zijn in dit geval afkomstig van gesprekken met andere fotografen en reviews online, zoals op Amazon, Kamera-Express, CameraNU, Coolblue en bol.com. Hieronder zie je per punt een samenvatting van de gebruikersreviews:

Kwaliteit:⭐⭐⭐⭐⭐

De Sigma 100-400mm F5-6.3 lens staat bekend om zijn uitstekende beeldkwaliteit. De lens levert consequent scherpe en heldere beelden op, waardoor het een sterke concurrent is voor andere lenzen in zijn prijsklasse, zoals die van Sony en Tamron.

Autofocus ⭐⭐⭐⭐

De lens is uitgerust met een snelle en efficiënte autofocus. Hoewel er enkele meldingen zijn van problemen met de autofocus in minder ideale omstandigheden, zoals weinig licht of bij het fotograferen van complexe onderwerpen, presteert de autofocus over het algemeen goed en draagt hij bij aan de algehele beeldkwaliteit.

Gewicht: ⭐⭐⭐

Een belangrijk punt om te overwegen bij de Sigma 100-400mm F5-6.3 lens is het gewicht. De lens is relatief zwaar, wat het moeilijk kan maken om deze langdurig omhoog te houden tijdens het fotograferen. Dit kan echter een minder belangrijk punt zijn voor gebruikers die voornamelijk een statief gebruiken.

Prijs: ⭐⭐⭐⭐⭐

De lens biedt uitstekende waarde voor zijn prijs. Het is een aantrekkelijke keuze voor zowel beginnende als professionele fotografen die op zoek zijn naar een betaalbare telezoomlens zonder in te boeten op kwaliteit.

Weerbestendigheid: ⭐⭐⭐⭐

Een ander voordeel van de Sigma 100-400mm F5-6.3 lens is de weerbestendigheid. Dit maakt het een uitstekende keuze voor outdoor- en natuurfotografie.

Tevredenheid over de foto’s: ⭐⭐⭐⭐⭐

Gebruikers zijn over het algemeen zeer tevreden met de foto’s die ze met deze lens hebben gemaakt. De beelden zijn scherp en helder, en de lens presteert goed in verschillende lichtomstandigheden.

Bouwkwaliteit: ⭐⭐⭐⭐

De bouwkwaliteit van de lens is uitstekend. Het is stevig en duurzaam, en de weerbestendige eigenschappen dragen bij aan de algehele bouwkwaliteit.

Overige punten: ⭐⭐⭐

Het is belangrijk om te vermelden dat de lens een variabele minimale scherpstelafstand heeft, wat betekent dat hoe meer je inzoomt, hoe verder je van je onderwerp moet zijn. Dit kan een nadeel zijn voor macrofotografie. Daarnaast is de autofocusmotor van de lens hoorbaar, wat voor sommige gebruikers storend kan zijn.

Review van de SIGMA 100-400MM F/5-6.3
4.5

Samenvatting

De Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG DN OS Contemporary Sony FE-Mount lens is een uitstekende aanvulling voor zowel de beginners als de professionele fotograaf. Met zijn indrukwekkende telezoommogelijkheden en compacte formaat, biedt het een perfecte balans tussen veelzijdigheid en prestaties. Na twee jaar gebruik, heb ik ontdekt dat deze lens een betrouwbare partner is in verschillende fotografische scenario’s, van sport- en wildfotografie tot portretten en landschappen.

Voordelen

  • Uitstekende optische kwaliteit: De beelden zijn scherp en helder, met minimale chromatische aberratie.
  • Veelzijdigheid: Met een brandpuntsafstand van 100-400mm is deze lens geschikt voor zowel close-ups als foto’s over langere afstanden.
  • Compact en lichtgewicht: Ondanks zijn krachtige functies, is deze lens verrassend compact en gemakkelijk mee te nemen.
  • Geavanceerde functies: De lens beschikt over een AFL-knop, focus limiter schakelaar en geïntegreerde optische beeldstabilisatie.
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding: Gezien de prestaties en functies van deze lens, biedt het een uitstekende waarde voor zijn prijs.

Nadelen

  • Het diafragma van f/5-6.3 kan beperkend zijn in situaties met weinig licht.
  • Hoewel de lens over het algemeen goed presteert, kan de autofocus soms traag zijn, vooral bij het fotograferen van snel bewegende onderwerpen.

Veelgestelde vragen en antwoorden over de SIGMA 100-400MM F/5-6.3

Werkt deze lens met de Sony A6000 mirrorless?

Ja! Het is 150-600 op APSC.

Werkt deze lens op een Sony ILCE-6300?

Ja, bereken gewoon de cropfactor, het zal equivalent zijn aan een 150mm-600mm.

Wordt deze geleverd met zowel voor- als achterdoppen en ook een zonnekap?

Ja, beide. Als je een gebruikte, tweedehands, lens koopt, moet je even goed de beschrijving van de verkoper nalezen. Dan wil er nog wel eens wat ontbreken.

Wordt dit geleverd met de statiefbevestiging, zoals getoond op de foto?

Nee, je moet het apart aanschaffen. De Sigma-versie kost meer dan 130 euro, maar je kunt generieke versies kopen voor ongeveer 50 euro. Zorg ervoor dat het voor de DG DN is en niet alleen voor de DG voor SLR’s – ik weet niet of de oudere versie past op mirrorless camera versies.

Werkt deze lens met een Canon R5?

Ja, maar doen moet je wel een extra adapter aanschaffen om de FE-mount om te zetten naar Canon. Ik raad het je aan om een goede lens te kopen die geschikt is voor Canon.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie