Een introductie tot bone bonduction en beengeleiding koptelefoons

Bone-Conduction-930x620.png

De nieuwste rage op het gebied van muziek luisteren en geluid horen is bone conduction. Je ziet steeds meer hoofdtelefoons (headphones) in de winkel verschijnen die gebruik maken van deze technologie. Veel mensen denken dat boneconduction, ook wel beengeleding, helemaal nieuw is, maar niets blijkt minder waar. Deze techniek werd al ontdekt in de jaren 1500! Pas veel later kwamen de eerste hoortoestellen op de markt die gebruik maken van bone conductie. Het werd gezien als een positief ingrijpende verandering voor mensen met gehoorproblemen. Niet veel later werd deze techniek ook ingezet in koptelefoons, waardoor de bone conduction-technologie niet alleen voor mensen is met gehoorproblemen. Deze technologie heeft enorm veel voordelen!

Wat is Bone Conduction?

Bone conduction is de geleiding van geluid naar het binnenoor. Het geluid gaat voornamelijk via de botten van de schedel. De persoon die naar het geluid luistert, hoort dit zonder dat de gehoorgang geblokkeerd wordt. Het is echt een geheel nieuwe manier van geluid horen, omdat je het niet via het oor hoort. Het grote voordeel is dat je geluid uit de omgeving nog wel mee krijgt. De technologie wordt onder andere gebruikt gebruikt bij personen met normaal gehoor ( koptelefoons met bone conduction), of als behandelmethode bij verschillende soorten gehoorverlies. Het wordt in het Nederlands ook wel beengeleiding, been conductie of bone conductie genoemd.

Bone Conduction koptelefoon kopen

Wil je deze unieke manier van geluid horen ook zelf ervaren? Bekijk dan eens de onderstaande koptelefoons die van deze technologie gebruikmaken. De bone conduction headphones zijn – zoals je ziet – voor ieder budget goed te koop! Voor meer informatie kun je ook onze top 10 bone conduction headphones pagina raadplegen.

Voordelen van headphones met deze technologie

Drie grote voordelen van koptelefoons met beengeleiding op een rij:

  1. Het trommelvlies wordt vermeden, waardoor je geen trommelvliesschade oploopt.
  2. Je krijgt al het geluid van de omgeving gewoon mee, omdat je oren vrij zijn. Dit is bijvoorbeeld erg veilig als je aan het wandelen of sporten bent. Je hoort alle geluiden in de omgeving, maar kan wel genieten van muziek. Vandaar dat deze koptelefoons erg populair zijn bij mensen die vaak actief buiten zijn!
  3. Comfortabele pasvorm. Je hebt geen last meer van oordopjes die uit je oren vallen.

Uitleg in een video

In de onderstaande video zie je een uitleg over de technologie. De video is inhet Engels, maar je kan via het instellingen-icoontje een automatische ondertiteling aanzetten

Waar let je op als je een headphone gaat kopen met deze techniek?

Koptelefoons met deze technologie zijn vrij nieuw. Sinds het jaar 200 zijn deze koptelefoons pas echt in opkomst. Er zijn toch – ondanks dat het een vrij nieuw product is – een aantal merken, soorten en maten hoofdtelefoons met beengeleiding te koop. Let vooral op de volgende zaken:

  • Batterijduur: Je moet dit soort draadloze koptelefoons wel opladen. Ben je veel actief buiten en wil je daarbij muziek luisteren met bone conduction koptelefoons? Let er dan zeker op dat je een koptelefoon koopt met een lange batterijduur bij actief gebruikt.
  • Connectiviteit: Op wat voor manier maak je verbinding? De meeste koptelefoons met beengeleiding maken verbinding met bluetooth met een apparaat met muziekopslag of hebben een eigen mp3-opslag.
  • Sporten: Niet alle bone conduction koptelefoons zijn waterdicht en slechts met een select aantal kan je ook zwemmen. Bepaal goed van tevoren met wat voor doel je de koptelefoon koopt. Wil je er mee zwemmen? Ga dan bijvoorbeeld Aftershokz Xtrainerz. Hiermee kan je goed zwemmen.

Merken van beengeleiding koptelefoons

Er zijn verschillende merken en bedrijven die zich richten op het maken van dit soort koptelefoons. De bekendste in Nederland en België is wellicht AfterShokz, die meerdere modellen op de markt heeft. Daarnaast kom jij tijdens je zoektocht naar de beste boneconduction headphones merken tegen zoals: Genso, Pyle en SIUSUMFO. Wij hebben meerdere merken uitgetest en hebben gemerkt dat alle merken prima koptelefoons maken, waarbij gebruik wordt gemaakt van beengeleiding. Wel zijn er erg veel verschillen in modellen, maten, prijzen en functies. Lees jezelf dus goed in en lees meerdere reviews!

Veelgestelde vragen over beengeleiding

Een aantal vragen met daarbij onze antwoorden op een rij.

Zijn Bone Conduction headphones veilig om te dragen?

De technologie wordt al sinds de jaren zeventig door audiologen gebruikt bij de ontwikkeling van hoortoestellen. Zet je geluid niet (constant) te hard, want dit is – net zoals bij normale oordopjes met muziek – niet goed.

Kun je er ook mee zwemmen?

Met de meeste bone conduction koptelefoons kan je niet zwemmen. Een uitzondering is de AfterShokz Xtrainerz. Deze is speciaal gemaakt voor sporters die ook graag zwemmen. Je kan het goed dragen onder de badmuts of los. Al vind ik het zelf prettiger om het apparaat stevig onder de badmuts te dragen tijdens het zwemmen.

Welke audiobestanden ondersteunt de Xtrainerz

Een van de meest populaire koptelefoon die gebruik maakt van bone conductie is de Xtrainerz. Deze koptelefoon ondersteunt MP3-, WAV-, WMA-, AAC- en FLAC-bestanden.

Kun je een bril dragen en tegelijkertijd een koptelefoon met beengeleiding?

Ja. Dit kan zeker. Wij raden wel aan om eerst je koptelefoon op te doen en daarna pas je bril.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


1 gedachte over “Een introductie tot bone bonduction en beengeleiding koptelefoons”

  1. Tja.. zwemmen met koptelefoon. Eigenlijk moet er een andere naam komen want het is geen telefoon die je op je kop zet het is een transmittor. Maar los daarvan…. als je gaat zwemmen met dat ding op…..waar laat je dan je echte telefoon haha

    Beantwoorden

Plaats een reactie