Tien tips als je met een opblaasbare kajak op pad gaat

De opblaasbare kajak is aan een flinke opmars bezig de afgelopen jaren. Het voordeel is dat je deze variant kajak goed op kan bergen en dat ze zeer vriendelijk geprijsd zijn. Heb je eenmaal een opblaasbare kajak (bijvoorbeeld een goedkope opblaasbare kajak) gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk mee op pad. Het is dan wel handig om het een en ander goed voor te bereiden. Hieronder lees je tien tips voor als je met een opblaasbare kajak op pad gaat!

Laat iemand weten waar je bent

Ook al heb je een telefoon mee, is het toch raadzaam om iemand te vertellen waar je gaat kajakken. Dit geldt zowel voor beginnende kajakkers als de meer gevorderde watersporter. Geef door aan iemand waar je gaat kajakken en hoe laat je verwacht terug te zijn.  Ga je in onbekend gebied? Geef dan aan hoe laat de andere persoon hulp moet inschakelen als hij of zij niets van je heeft gehoord. Neem natuurlijk altijd een telefoon of ander GPS/SOS toestel mee, zoals je in tip 6 kan lezen!

Verdeel het gewicht goed

Hier gaat de regel op dat je het liefst iets meer gewicht aan de achterkant hebt dan aan de voorkant. Zet geen zware tassen met spullen aan de voorkant neer en verdeel het gewicht zo goed mogelijk! Hier wordt de kajaktocht écht beter van.

Neem een reparatiekit mee

Er kan onderweg van alles gebeuren. Neem dus een goede reparatiekit mee. Bij duurdere opblaasbare kajaks zit er vaak een standaardkit bij. Raak vertrouwd met de onderdelen uit deze kit en vul eventueel de kit aan als er onderdelen missen om je kajak in verschillende omstandigheden te repareren. Dit is sterk afhankelijk van de soort tocht die je gaat maken.

Drinkwater blijft enorm belangrijk

Ongeacht waar en hoe lang je gaat: Neem altijd voldoende drinkwater mee. Ook als je in de buurt van de bewoonde wereld denkt te blijven, is het toch verstandig om water bij je te hebben. Wie weet besluit je halverwege om toch iets verder de plas op de kajakken of de tocht te verlengen. Je wilt dan niet tegengehouden worden door het gebrek aan water.

Bescherm je tegen zon, wind en regen

Neem zonnebrand mee in het geval van zon en smeer je goed in. Bij regen zorg je dat je een goede regenjas draagt. Waait het hard? Bedenk dan of je wel wilt gaan. Beginnende opblaasbare kajakkers kunnen wellicht het beste starten op de mooiere dagen.

Neem je telefoon mee (of iets anders met GPS of SOS mogelijkheid)

Met een telefoon kan je hulp inschakelen. Neem een waterdicht tonnetje mee waar je belangrijke spullen in bewaart. Wil je graag een telefoon meenemen én er foto’s mee maken tijdens de tocht? Koop dan een goede waterdichte telefoonhoes. Satellietcommunicatie gebruik je in gebieden waar er geen normaal telefoonsignaal is. Dit is in Nederland gelukkig nooit echt het geval. Ga je op vakantie kajakken met de opblaasbare kajak? Zorg dan voor een goede satelliet-communicator, zoals de Garmin InReach Mini.

Bedenk dat je te gast bent

Op het water en in de natuur leven veel soorten dieren. Jij bent in de kajak te gast in het gebied. Kom niet te dicht bij dieren en verstoor hun leefomgeving ook niet. Laat niets achter en neem je afval altijd mee naar huis (of een prullenbak in de buurt).  

Waar ga je met de kajak het water in?

Van tevoren is het verstandig om te bedenken waar je met de kajak het water in gaat. Meestal ga je met de auto of fiets naar het punt toe. Kan je hier goed parkeren? Staat de auto/fiets hier veilig? Kun je goed met de kajak in- en uitstappen? Op internet kun je veel plekken vinden waar je goed met boten het water in kan en waar er mooie instapplekken zijn. Ook in diverse SUP en Kajak groepen op Facebook zijn veel experts actief die je kunnen helpen met het vinden van de juiste startplek.

Ben je een beginner? Oefen dan eerst in rustig water!

Ik heb wel eens het gehoord van iemand die voor vakantie in Frankrijk een opblaasbare kajak had gekocht om daar in de smalle rivieren te varen. Die persoon had nog nooit gevaren en was ook niet zo’n watersporter. Ongeoefend had hij toch énorm veel moeite met de ietwat ruige omstandigheden. Het is écht heel erg verstandig om als beginnende kajakker eerst in een rustig gebied op rustig water te oefenen. Het liefst met iemand anders erbij!

Ruig water? Neem altijd iemand mee!

Ga je in ruig water varen? Zorg dat er iemand met je mee is. Je kan een duo-kajak kopen, maar ook samen in twee losse kajaks gaan. In veel gebieden in het buitenland kan je ook een tour boeken met ervaren gidsen. Dit is erg handig als de omstandigheden ruig zijn en je het gebied niet kent.

Banner onder

Edwin

Edwin schrijft graag over tech, gadgets en kampeerartikelen. Test het liefst alles zelf grondig uit. Fietst in zijn vrije tijd graag rondjes op zijn Koga Worldtraveller S fiets. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyfotograaf. Hier heeft hij meerdere fotocursussen en een opleiding beroepsfotograaf voor gedaan.Edwin is te vinden op sociale media via:Facebook Instagram LinkedIn Sportmedia365

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Plaats een reactie